Vineri, 25 Septembrie 2009 - 05:27 AM Aleg.RO: Basescu îti propune sa concediezi 171 de parlamentari

Publicat de: ---

Gândul

Presedintele Traian Basescu cere declansarea unui referendum, fix în ziua alegerilor prezidentiale, pe tema reducerii de la 471 la 300 a numarului de senatori si deputati si transformarea Parlamentului în unul unicameral . Basescu a facut acest anunt, ieri, într-o declaratie de presa în care a laudat guvernul pentru eforturile facute, pana acum, în reformarea statului - prin asumarea raspunderii pe cele trei legi - si a afirmat ca acest proces trebuie sa continue.

Solutia sa - Parlamentul unicameral care ar raspunde mai bine nevoilor Romaniei, mai ales dupa intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, cand Parlamentul de la Bruxelles va deveni practic o alta Camera a Legislativului romanesc.

Daca senatorii si deputatii vor fi mai putini, decizia se va lua mai usor, a adaugat presedintele, cheltuielile s-ar diminua si ar fi redusa "clasa privilegiatilor cu pensii speciale si sume forfetare la dispozitie". Basescu a sugerat ca parlamentarii sunt corupti si ca, daca numarul lor va fi mai mic, si coruptia va fi diminuata: "S-ar reducere coruptia, pentru ca vor fi mai putini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenta. Spun acest lucru fara sa acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenta e mai mic". Presedintele a sustinut ca recurge la masura consultarii "poporului suveran" pentru ca nu a gasit întelegere la clasa politica pentru reviziuirea Constitutiei si pentru ca vrea sa-si tina promisiunea, facuta la începutul mandatului, de a moderniza statul.

Traian Basescu a avut o justificare si pentru fixarea referendumului în aceeasi zi cu alegerile prezidentiale: "sa diminuam costurile de consultare a poporului". Seful statului a trimis ieri scrisoarea în care îi anunta, conform procedurilor, pe presedintii celor doua Camere ca doreste sa faca un referendum.

Cum se pune în practica ideea presedintelui

Basescu a facut uz de prerogativa care îi da dreptul ca, dupa consultarea Parlamentului, sa poata cere poporului sa-si exprime vointa cu privire la probleme de interes national. Pentru validarea rezultatelor scrutinului este necesara prezenta la vot a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale. Seful statului mai are experienta unui referendum esuat din acest punct de vedere în urma cu doi ani - cel pentru introducerea votului uninominal în doua tururi, cand la urne s-au prezentat 26,51% dintre romani, cifra care nu l-a împiedicat pe Basescu sa faca presiuni pentru ca Parlamentul sa puna în practica vointa celor aproape 4 milioane de romani care i-au dat dreptate. Chiar si în ipoteza unei prezente de peste 50% la urne, pana la modificarea propriu-zisa a legii fundamentale este cale lunga, cheia fiind existenta unei majoritati de doua treimi în fiecare dintre cele doua Camere care sa se puna de acord asupra revizuirii.

Astfel, potrivit legii fundamentale, revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei printr-un nou referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Toata lumea (minus PD-L) critica

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a criticat propunerea lui Traian Basescu, mentionand ca propunerea de modificare a Constitutiei se înscrie în seria celor legate de prostitutie si droguri, fiind unul cu încarcatura electorala. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca ideea referendumului reprezinta "o obsesie personala" a lui Traian Basescu, care "pare suspecta si periculoasa pentru democratia romaneasca": "Un referendum trebuie sa aiba întai o baza, la ce se refera. Asa...o chestiune scoasa din palarie... fac eu un referendum ca vreau sa schimb Constitutia...".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Traian Basescu nu are curaj sa se prezinte la alegeri decat ascuns în spatele unui demers populist, dorindu-si o Mare Adunare Nationala: "Traian Basescu vrea o Mare Adunare Nationala, dar Romania a intrat demult într-o epoca a democratiei. Orice discutie despre modificarea Constitutiei în aceasta privinta sau altele nu poate fi suprapusa alegerilor prezidentiale". De partea cealalta, presedintele Camerei Deputatilor, pedelista Roberta Anastase, a sustinut ca Basescu nu face decat "sa puna în practica o solicitare pe care romanii o au de ani de zile".

11 state din UE au Legislative unicamerale

O mare parte din statele Uniunii Europene - 11, mai exact (Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, cele trei tari baltice, Portugalia si Suedia) - au deja Legislative unicamerale. Vecinii de la sud de Dunare au stabilit prin Constitutie din 1879 ca Adunarea Nationala (Narodno sabranie) va avea o singura camera si 240 de membri. In Danemarca, Folketing a devenit parlament unicameral prin referendumul din 1953. Vouli ton Ellinon, Legislativul Greciei, are 300 de membri alesi pentru patru ani. Pentru doua perioade - între 1844-1863 si 1927-1935 - parlamentul a fost bicameral, avand Senatul si Camera Reprezentantilor, revenindu-se ulterior la sistemul unicameral. Parlamentul unicameral al Ungariei - Országgyûlés - are 386 de membri alesi pentru patru ani. Alte state - precum Marea Britanie - dezbat înca pe tema unei eventuale reduceri a Parlamentului într-unul unicameral (criticii sustinand ca alesii din Camera Lorzilor si felul în care sunt alesi nu reprezinta cetatenii britanici si ca, odata cu desfiintarea Camerei superioare, s-ar reduce cheltuielile publice).

Sondajele spun ca romanii vor Parlament unicameral

Majoritatea romanilor prefera Parlamentul unicameral celui bicameral, potrivit celor mai recente sondaje care au cercetat optiunile populatiei cu privire la actualul sistem politic. Desi dateaza de la sfarsitul lui 2007, aceste cercetari arata ca aproximativ 80% dintre romani considera ca numarul parlamentarilor este prea mare. Conform Barometrului Opiniei Publice 1998-2007, realizat de Fundatia Soros, Parlamentul unicameral este preferat de 42% dintre cetateni, fata de 30% care îsi doresc doua camere parlamentare. Un sondaj CURS din 2005 arata ca 53% dintre romani prefera Parlamentul unicameral. Directorul CURS, Catalin Stoica, ne-a declarat ca, în general, ciferele nu s-au schimbat. "Desi nu s-au mai facut recent cercetari publice pe aceasta tema, aceste lucruri nu se schimba. Daca se schimba, se mareste numarul celor care sprijina Parlamentul unicameral", a aratat Stoica. (R.D.)

Citeste si:

Reducerea numarului de alesi: economii de peste 14,3 milioane de euro anual. Afla aici ce calcule electorale îsi face Traian Basescu

Iliescu, despre "slabiciunea" lui Basescu: "Stiti cine plange usor, nu? Medicii spun ca alcoolicii"


(751 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu îti propune sa concediezi 171 de parlamentari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77741312980652 seconds.