Luni, 31 August 2009 - 05:37 AM Aleg.RO: Sesiune parlamentara sub zodia alegerilor

Publicat de: ---

adevarul Debut  Dupa doua luni de vacanta, senatorii si deputatii isi reiau de maine activitatea, in cea de-a doua sesiune ordinara din acest an . Parlamentarii se vor intoarce la munca de maine, cand incepe noua sesiune, ale carei prioritati sunt stabilite de confruntarea politica, in perspectiva alegerilor prezidentiale.
Anuntata decizie a premierului Emil Boc de a-si asuma raspunderea in Parlament pe un pachet de legi, printre care se numara atat unele masuri anticriza, Legile Educatiei, cat si principiile salarizarii unice, constituie punctul culminant al acestei sesiuni parlamentare. 

De altfel, asumarea ar putea fi urmata de o motiune de cenzura din partea opozitiei, menita sa testeze in Parlament forta actualei coalitii de guvernare. Adoptarea codurilor de procedura penala si civila este alta prioritate a parlamentarilor in aceasta sesiune.
Comisiile de ancheta, la raport

Sub zodia electorala sta si activitatea comisiilor de ancheta Udrea si Nemirschi din Camera Deputatilor, care isi vor prezenta raportul la inceputul acestei sesiuni.

Si concluziile anchetei parlamentare in cazul afacerii Sterling, precum si cele privind cheltuirea fondurilor publice pentru sistemele de irigatii vor fi formulate de deputati tot in aceasta toamna.

Printre restantele pe care Camera le va transa in aceasta sesiune se numara si controversata Lege a berii, modificarile la Codul Fiscal si organizarea Oficiului National al Registrului Comertului.

Senatorilor le revine sarcina de a stabili continutul legii cumulului pensiei cu salariul la stat, una dintre masurile considerate prioritare de actuala guvernare. Legea a ramas peste vara in sertarele Comisiei de Munca din Senat, dupa ce plenul nu a reusit sa ajunga la un numitor comun pe marginea proiectului.

Senatorii vor mai dezbate si Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei, precum si proiectele legilor sigurantei nationale, initiate de PNL .

Obiectivele, dictate de lupta politica

Sesiunea parlamentara a fost insa, chiar inainte de a incepe, marcata de lupta politica ce pregateste terenul pentru prezindentiale, in ochii analistului Cristian Parvulescu.

Potrivit acestuia, anuntata decizie a premierului Emil Boc, de asumare a raspunderii Guvernului pe un pachet legislativ inca incert, va fi momentul cel mai important al actualei sesiuni parlamentare. ?Nu prioritatile romanilor vor fi determinante in aceasta sesiune, ci lupta politica in perspectiva alegerilor.

Punctul culminant in aceasta confruntare dintre Traian Basescu, Mircea

Geoana si, intr-o mai mica masura, Crin Antonescu il va constitui asumarea raspunderii Guvernului, cu care premierul va veni in Parlament?, a subliniat Parvulescu.

In opinia analistului, dupa asumare, am putea asista chiar si la o ruptura in ecuatia Puterii, in cazul in care seful statului decide ca scandalurile Mircea Basescu si Elena Udrea ar putea fi acoperite de socul scoaterii PSD de la guvernare de catre PDL. 

Prioritatile parlamentarilor

1 Legea privind reforma in administratie 

2 Legea salarizarii unice

3 Legile Educatiei

4 Cumulul pensiei cu salariul la stat

5 Modificarile la Codul Fiscal

6 Adoptarea codurilor de procedura penala si civila

7 Legea privind acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei

8 Legea privind restructurarea agentiilor guvernamentale si cea privind rationalizarea cheltuielilor

9 Proiectele legilor sigurantei nationale

10  Rapoartele comisiilor de ancheta


(830 )

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Sesiune parlamentara sub zodia alegerilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.