Miercuri, 13 Aprilie 2005 - 05:15 PM Aleg.RO: Primăria Timișoara: transparentă 85% în achizițiile publice

Publicat de: Alina SABOU

AMOS News Grupul pentru Integritate în Administrația Publică Locală (GIL), din care face parte Academia de Advocacy, Federația Asociațiilor de Locatari, Confederația Întreprinzătorilor Particulari și Asociația Pro Democrația Timișoara, a dat publicității raportul final cu privire la transparența Primăriei Timișoara în ceea ce privește sistemul de achiziții publice pe anul 2003. Rezultatul a fost unul foarte bun, față de alte orașe din țară: în 85% din situații s-au folosit proceduri de maximă transparență.

Raportul efectuat de Transparency International a vizat alte două aspecte: declararea cadourilor primite de funcționarii publici și declarațiile de interese. În ceea ce privește declararea cadourilor, legea spune că funcționarii trebuie să declare orice cadou ce depășește 200 de euro. Suma a fost considerată prea mare, motiv pentru care s-a sugerat ideea înființării unui registru în care să fie trecute și "micile" atenții sub valoarea precizată. Din păcate, declarațiile de interese nu au putut fi găsite pe pagina de web a PMT, dar nici nu s-au primit, în urma solicitărilor făcute. Conducerea PMT a luat decizia ca aceste documente să fie publicate cât mai curând pe site, alături de declarațiile de avere.

GIL a constatat că pentru un oraș de nivelul Timișoarei, în care deciziile sunt mult mai transparente, e nevoie de cereri "mai sofisticate", ne-a spus Cristian Bratu, secretar al grupului. Așa că s-au făcut alte trei propuneri, mai complicate: crearea și adoptatea unui Cod de Conduită pentru funcționarii publici; comandarea unui audit extern, care să evalueze imparțial, din punct de vedere instituțional, organizarea și funcționarea Primăriei; înființarea unei structuri de tipul "Avocatul Poporului" la nivel local, care să deservească cetățenii ce au probleme cu instituția primarului. Radu Nicosevici, membru GIL, ne-a spus că un audit extern este mai profesionist decât cel al Curții de Conturi, dar că va fi un prim pas pentru implementarea unui sistem de management al calității. "Efortul va fi foarte mare dacă va exista acest sistem, dar ar fi extraordinar dacă Primăria Timișoara ar primi calificativul ISO, pentru că se va trece de la stilul românesc de a stabili prioritățile de pe o zi pe alta, la intervențiile cuiva", a explicat președintele Academiei de Advocacy. Despre "Avocatul poporului" a vorbit Armaș Tiberiu, de la FALT, care a precizat că acel "avocat" va trebui să fie ales din afara Primăriei, dar să fie finanțat prin decizie a Consiliului Local. Avocatul va trebui să fie un membru al comunității, cu o reputație neștirbită, atent la disponibilitățile oamenilor, și va fi numit ori de consiliile de cartier, ori va fi propus de societatea civilă.

Cele trei propuneri au fost bine primite de primarul Gheorghe Ciuhandu, dar inițiatorii așteaptă și urmări. Până atunci însă, grupul de inițiativă se va pune pe scris proiecte pentru a primi finanțare. Pentru că se așteaptă ca, la început, consilierii locali să nu fie receptivi și să refuze acordarea unei finanțări, membrii GIL trebuie să fie pregătiți pentru a folosi bani din alte fonduri.


(693 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina SABOU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Primăria Timișoara: transparentă 85% în achizițiile publice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65759801864624 seconds.