Joi, 14 Aprilie 2005 - 08:02 AM Aleg.RO: „Nu am nici o lista de arestari“

Publicat de: Pavel Lucescu

Cotidianul Presedintele a coborit scarile in graba si s-a apropiat cu tunete in priviri. Obosit si enervat de probleme ascunse cunoasterii noastre, zimbind in fuga, s-a instalat in fotoliu pe picior de plecare, de parca lasase in urma, pe aragaz, greutatile tarii. In urmatoarele 20 de minute, Traian Basescu a reusit sa-si pastreze calmul, sa raspunda la citeva intrebari si sa plece. Vazut din afara, ce credeti ca merge bine in activitatea guvernului si ce credeti ca nu merge bine?
Va asigur ca prima analiza o voi face impreuna cu premierul Tariceanu cind va fi cazul. Deocamdata, guvernul in ansamblul lui functioneaza in parametrii optimi pentru a-si atinge obiectivele pina la semnarea Tratatului.
„Sint nemultumit de procesul de descentralizare a administratiei locale“

Sa inteleg ca nu aveti pe fond nici o nemultumire cu privire la guvernul Tariceanu?
As putea sa spun la fel cum nu m-am ferit sa fac public faptul ca eram nemultumit de intirzierea legii care facea din evaziunea fiscala un act criminal. As putea sa va spun ca acum nemultumirea mea se leaga de procesul de descentralizare in administratiile locale, pe care nu s-a lucrat inca serios, si foarte curind voi aborda aceasta tema in discutia cu premierul. Aici avem un soi de hibrid. Este descentralizata Sanatatea, dar nu de tot. Adica salariile si numirea directorilor sint la Ministerul Sanatatii, iar cheltuielile materiale sint la administratiile locale. Ele renoveaza spitalele, ele le dau banii pentru incalzire, pentru electricitate, pentru toate cele. Lucru valabil si la Educatie. Deci este un soi de descentralizare pe jumatate, iar ea trebuie facuta rotund. Politia. Nu ma satisface modul cum a fost realizata...
E in zona Ministerului Administratiei si Internelor, deci ar fi o...
Sint probleme care trebuie duse pina la capat. Legislatia trebuie scoasa de anul acesta, cu intrarea in vigoare in ianuarie 2007, iar acest lucru trebuie pregatit. Dar daca v-ati dus la MAI, va pot spune ca unul din cei mai performanti ministri este ministrul Blaga. Un sondaj destul de recent dezvaluia ca 2/3 din populatie, cam 67%, nu doresc anticipate. Pe de alta parte, ultimele declaratii ale premierului vorbeau despre o remaniere. UDMR si PUR nu prea doresc nici ele anticipate. Anticipatele au fost primul dumneavoastra predicat fundamental dupa cistigarea alegerilor. Ne intoarcem la popor.
Daca toata lumea este orientata spre remaniere si spre rejectia anticipatelor, dumneavoastra aveti de gind sa va intoarceti singur la popor?
N-am cum sa ma intorc singur, ci doar impreuna cu premierul. Sper sa ajungem la concluzia politica corecta. Eu inca apreciez drept fragila sustinerea guvernului in Parlament. Acest lucru s-a si demonstrat cu citeva incidente, caderi de ordonante la Senat... Dupa semnarea tratatului, va trebui ca impreuna cu premierul Tariceanu sa analizam care este solutia politica corecta. Dupa 25 aprilie. Dupa Luxemburg.
„Sustinerea Guvernului in Parlament e la fel de fragila ca la inceput“

Ati spus „inca este fragila“. S-a mai imbunatatit intre timp?
Nu. Este la fel de fragila ca la inceput. Unul din testele serioase ale acestui guvern va fi asumarea raspunderii pe legea proprietatii. Pe de alta parte, PUR a exprimat foarte clar ca nu este de acord cu asumarea raspunderii si UDMR a spus ca vrea dezbateri in Parlament. In aceste conditii, considerati in continuare o solutie imorala PUR-ul? Deci nu-mi schimb nimic din concluziile legate de nevoia unor anticipate. Si este evident ca pozitiile diferite legate de proprietate, pozitiile diferite de cele propuse de Alianta si de premier sint o realitate care confirma fragilitatea sustinerii parlamentare a guvernului.
Cit adevar este in speculatiile care spun despre inlocuirea premierului Tariceanu cu Stolojan?
Zero absolut. Nu exista nici macar o urma de intentie. Am observat ca sint zone media, nu intru eu intr-un razboi cu media, dar este clar ca sint zone controlate chiar de aliati, care nu mai prididesc prezentind in emisiunile de stiri ca va fi inlocuit premierul Tariceanu, mai mult, dau si solutii cu retragerea ministrilor PD, copilarii de acest gen. Si daca va uitati, apar pe un singur post important de televiziune, care apartine unui asa-zis loial aliat.
Tehnic, cum vedeti posibila declansarea anticipatelor?
Tehnic, daca presedintele si primul- ministru decid sa se intimple acest lucru, exista posibilitatea parcurgerii intregii proceduri pentru ca acest lucru sa se intimple.
L-ati mentinut in pozitia de sef al SRI pe Radu Timofte. Exista argumentatie...
N-am schimbat nici un sef de serviciu.
„SRI preda integral arhiva fostei Securitati“

Exista argumentatie pentru a mentine un astfel de sef si ea poate functiona. Continuitatea si obisnuirea celui care il inlocuieste. Insa, recent, domnul Timofte a gasit o solutie foarte proasta pentru administrarea dosarelor fostei Securitati. „Cotidianul“ a scris despre aceasta problema si mutarea arhivei dintr-o parte in alta, o spun si specialistii, indeparteaza foarte mult momentul aflarii numelor fostilor colaboratori. Este opera domnului Timofte. Dumneavoastra sinteti de acord cu solutia aceasta?
Eu stiu ca s-a investit intr-un depozit pentru CNSAS, un depozit in care trebuie mutata arhiva si, bineinteles, pentru cei care sint vesnic nemultumiti nici o solutie nu ar fi buna. Probabil singura solutie foarte buna pentru cei care au obiectiuni asupra transferului dosarelor ar fi una de genul predarii intregii infrastructuri a SRI, pentru ca arhivele sint infrastructura SRI, catre CNSAS, dar atunci apare imediat problema urmatoare. Noi spatii de arhiva in fiecare judet pentru SRI, care lucreaza continuu. El continuu genereaza arhiva. Or aici sintem in fata unei optiuni. Ori mutam arhiva fostei Securitati intr-un spatiu destinat - si optiunea a fost sa fie construit din bani publici la Bucuresti -, ori lasam arhivele acolo unde sint si dam SRI finantarea necesara sa-si construiasca arhive, pentru ca el este un serviciu care functioneaza. Cred ca acest lucru trebuie avut in vedere.
Dar este mai degraba un sofism si mai putin un lucru practic care sa-si propuna chiar sa rezolve problema, pentru ca arhivele pe care SRI refuza sa le predea integral, impreuna chiar cu cladirea, sint cele care dau inca frisoane si fac multi oameni politici sa transpire.
Gresiti. SRI preda integral arhiva fostei Securitati. Ce va face sa credeti ca n-o va preda integral? Decizia in CSAT a fost predarea integrala.
Problema e metodologia acestei predari. Este o predare dupa o selectie anterioara pe care o face SRI.
Nu. Se si verifica. Din cite stiu, se verifica daca lipsesc foi din dosare. Or, din acest punct de vedere, cred ca decizia este complet acoperita.
Sint foarte multe exemple in care decizia CNSAS in cazul unor persoane stiute ca fiind colaboratori ai fostei Securitati, decizia pe baza documentelor primite de la SRI a fost negativa. Ei in realitate fiind colaboratori, iar presa demonstrind ulterior acest lucru.
Care au fost cazurile astea?
C.V. Tudor.
Pai CNSAS a facut informatia, din cite stiu.
CNSAS a scapat informatia. In presa s-a publicat. Un prim verdict s-a dat ca nu a fost colaborator.
Sa stiti ca mai aveti 2 minute. Decizia CSAT este predarea arhivei. Ca e buna ca solutie sau nu, SRI trebuie sa o duca pina la capat.
„Numai noi vorbim despre relatia cu SUA ca si cum ar fi toxica pentru Europa“

Ce au spus aliatii germani despre axa Washington - Londra - Bucuresti?
Eu cred ca cel mai tare sint inflamati ziaristii romani de axa asta, pentru ca in Europa eu nu am intilnit nici un lider politic care sa nu fi inteles. Numai in Romania s-a reusit sa se creeze o fractura intre UE si SUA. In imaginea multor analisti romani, ori esti cu UE, ori esti cu SUA. Or asta este una din marile aberatii care s-au rostit pe toate posturile de televiziune, adinc si indesat. Aproape toate tarile UE, in orice caz toate tarile importante, sint si membre NATO. Dezvoltarile democratice n-ar fi fost posibile fara o alianta a UE cu SUA. Iar astazi nimeni in Europa nu vorbeste: „ori Europa, ori SUA“. Numai noi reusim performanta sa vorbim despre relatia cu SUA ca si cum ar fi o relatie toxica pentru Europa. Eu va asigur ca toti politicienii importanti din Europa vad relatia transatlantica drept o relatie necesara, o relatie strategica, iar faptul ca si Romania o sustine nu e nici o nenorocire.
Ati lansat acea idee cu strategia de actiune preventiva a Romaniei si ati dat un termen de o luna de zile pentru dezbatere. Care este rezultatul dezbaterii in momentul acesta? Sustineti in continuare aceasta idee?
Va trebui discutat in CSAT-ul urmator. Trebuia sa-l facem la circa 30 de zile, insa evenimentele ulterioare ne-au facut sa aminam sedinta CSAT.
Nu credeti ca ati facut o greseala cind ati facut acea declaratie in Irak in legatura cu mentinerea trupelor romanesti pina cind Irakul se va democratiza? Avind in vedere ce s-a intimplat intre timp, era nevoie neaparat de o declaratie publica?
Categoric, ne mentinem pozitia si mi-o mentin si acum. Va pot asigura ca, acolo unde sint trupe romanesti, populatia nu e atacata, este in siguranta, zona din jurisdictia trupelor romanesti este o zona neafectata de terorism, de grupari care rapesc oameni.
Nu este vorba de a sti ce fac trupele, este vorba…
Ba este vorba chiar de asta.
Vorbeam strict de declaratia publica. Dumneavoastra puteati transmite acest semnal si pe alte canale, nu neaparat printr-o declaratie publica acolo.
Stiti cumva, ca sa ne dumirim cu declaratia publica, ce televiziuni au fost acolo si unde au fost facute declaratiile astea?
Atita timp cit am auzit declaratia asta, inseamna ca a fost vehiculata.
Unde ati auzit-o?
Pe televiziune.
Declaratiile acelea au fost facute in fata trupelor romane care asteptau de la presedintele Romaniei, comandantul suprem al armatei, o informatie cu privire la momentul cind vor reveni din Irak. Deci a fost o informare a militarilor romani asupra intentiilor autoritatilor romane cu privire la mentinerea trupelor.
Foarte pe scurt, cum vedeti situatia din Transnistria si daca nu credeti ca aici intrati intr-o zona de conflict cu interesele Rusiei.
Pe politica externa vad semnarea Tratatului pe data de 25 aprilie si intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. Toti spuneti ca pe Basescu nu-l intereseaza UE, dar nimeni nu-mi pune intrebari despre UE, dupa care, titlu mare: “Basescu nu-i interesat de UE. In interviul cu el ne-a vorbit numai de Marea Neagra si Transnistria”.
„Nu am nici o lista de arestari!“

Ministrul Justitiei, Monica Macovei spune ca institutiile care trebuie sa se lupte cu coruptia nu si-au facut treaba si lucrul acesta l-a spus si premierul Tariceanu. Dumneavoastra ati dat un termen de 6 luni pentru niste obiective pe aceasta linie. Cum evaluati?
Astept sa treaca cele 6 luni. Ar fi fost in-corect sa trecem la o etichetare preconceputa a structurilor statului bazat pe faptul ca au fost structuri care au fost si sub PSD. La fel de bine putem spune ca au fost structuri care au fost si sub guvernarea ’96 - 2000. Sigur, am obligatia sa astept cele 6 luni public promise, dar va asigur ca voi fi un judecator fara menajamente al eficientei sau ineficientei institutiilor publice dupa cele 6 luni.
Ati construit o mare parte din campania electorala pe lupta impotriva coruptiei si acest lucru v-a adus o mare popularitate, pe care o detineati in momentul alegerilor. Aceasta lupta anticoruptie se baza pe exemple concrete, care pe atunci figurau in discursul dumneavoastra. Aveti in prezent o lista personala de arestari?
Nu. Un presedinte nu poate avea o lista de arestari.
N-am spus sa o faceti publica. Putem presupune existenta ei?
N-aveti decit sa presupuneti ce vreti. Ea nu exista.


(636 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Pavel Lucescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

„Nu am nici o lista de arestari“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72080206871033 seconds.