Marți, 18 Ianuarie 2005 - 09:48 AM Aleg.RO: Scandal in Alianta

Publicat de: e.fogarasi

ziua Senatorul Norica Nicolai, unul dintre cei mai activi lideri ai PNL, vorbeste despre viitorul politic al liberalilor, intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Cluj. Ea spune ca are "asteptari mari" de la Congresul PNL, care va avea loc peste doua saptamani, apreciind ca este momentul unei clarificari doctrinare in formatiunea liberalilor. "Doctrina politica liberala este de neinlaturat din viata publica romaneasca" si acest aspect trebuie sa stea la baza politicii de aliante, sustine Norica Nicolai. In context, fuziunea prin absorbtie cu PD i se pare normala, conditia fiind ca aceasta sa se realizeze "pe principiile doctrinei liberale". "Este problema PD-ului in ce priveste optiunea social-democrata sau cea liberala", completeaza senatorul PNL. Referindu-se la viitorul Partid Popular din Romania, Norica Nicolai sustine ca PNTCD, care are vechime in amintita familie politica, este formatiunea care "trebuie sa coaguleze o formula" in aceasta directie. Publicam fragmente din interviul acordat de senatorul liberal lui Valentin Malaescu, pentru ZIUA de Cluj. (O.B.)

Ce reprezinta congresul din februarie pentru PNL?

Congresul din februarie este al treilea intr-un interval de aproape cinci ani. In 2001 a fost un congres al unui partid ajuns in opozitie din postura de partid de guvernamant, cel de-al doilea a fost congresul unui partid aflat in criza de lideri, ceea ce a culminat cu aducerea lui Teodor Stolojan in fruntea partidului. Acesta este un congres al unui partid aflat intr-o coalitie de guvernare, deci la putere, si asteptarile, cel putin ale mele, sunt mult mai mari. Suntem in fata congresului unui partid care are o sansa majora: sa semneze tratatul de aderare la Uniunea Europeana in luna aprilie sau sa nu-l semneze.


Viitorul liberalismului
Ce credeti despre problema fuziunii cu PD si continuarea proiectului DA?

Aceasta alianta politica a fost o alianta care, in 2003, nu s-a facut neaparat pe elemente de doctrina, ci din dorinta de a se crea o contrapondere la PSD care risca sa se transforme intr-un partid-stat, iar cele doua partide erau precar reprezentate in Parlament si nu puteau fi capabile de o opozitie ferma si eficienta care sa modeleze conduita PSD-ului. Ea s-a dovedit a fi un succes in plan politic, desi 28 noiembrie a adus un plus de voturi unei aliante electorale, PSD+PUR. Ce s-a intamplat dupa aceea dovedeste precaritatea vietii publice romanesti, plus faptul ca orice intelegere politica este posibila, din dorinta de a fi la ceea ce se cheama putere. Eu sper ca PNL-ul sa nu evite dezbaterea cu privire la viitorul lui si al liberalismului in Romania. Sper ca aceasta eventuala fuziune sa fie realizata pe principiile doctrinei liberale, actual necesara in Romania.


PD sa aleaga
Va renunta PNL la apartenta la Internationala liberala?

In ceea ce priveste apartenenta la familiile politice internationale, este fara relevanta ca vom fi la ELDR (Consiliul Liberal-Democratilor si Reformatorilor Europeni - n.n) sau la PPE (Partidul Popular European - n.n.), dar doctrina politica liberala este de neinlaturat din viata publica romaneasca. In Internationala Socialista trebuie sa tinem cont ca exista, deja, doua partide: PSD si PD. Ele vor trebui sa-si clarifice apartenenta la aceasta Internationala. Eu cred ca este problema PD-ului in ce priveste optiunea social-democrata sau cea liberala. Eu cred ca in PD sunt destule persoane pragmatice care pot fi apropiate de un comportament liberal chiar daca viziunea si doctrina spun altceva. Si in PSD exista oameni cu comportament liberal, daca gandim strict economic. Dar cred ca PNL, in momentul acesta, trebuie sa fie chiar un partid conservator al valorilor de dreapta si liberalismul trebuie sa fie promovat. Voi face acest lucru la congres, intentionez sa solicit congresului sa dea o clarificare doctrinara, pentru ca orice negociere care priveste viitorul PNL, trebuie sa se faca in baza unui mandat ferm, nu a unor negocieri de tip economic sau de alta natura.


Socialista, niciodata
Sa inteleg ca sunteti adepta unei eventuale fuziuni prin absorbtie?

Mi se pare singura normala, fireasca in acest context. Trebuie sa renuntam la orgolii, sa intelegem ca PNL este un partid mare si ca reprezentare in Parlament, dar si ca pondere in teritoriu. Este un partid care, la inceputul acestei aliante, era cotat in sondaje cu 22% si, daca e sa analizam un "moment zero" al acestei coalitii, "momentul zero" avantaja PNL. Eu nu ma pot imagina intr-o formula social-democrata, pentru ca, in 1990, cand am facut o optiune pentru viata politica, am facut-o pentru crestin-democratie - pe care o consider necesara si viabila in continuare in Romania, ca proiect european - nu am facut-o pentru a fi, in vreun fel, intr-o structura de putere, ci pentru respectul principiilor de dreapta, fie liberale, fie crestin-democrate. Si nu inteleg sa ma apropii si sa intru niciodata, indiferent ce mi se va intampla, intr-un partid de orientare socialista.


PNTCD trebuie sa coaguleze o formula populara
Va tenteaza colaborarea cu viitorul Partid Popular din Romania?

As vrea sa va spun doua lucruri care tin de istorie. Conventia Democrata si PNTCD-ul au adus PNL in Parlament. Sa nu uitam ca in 1996, inaintea alegerilor, PNL nu facea parte din CDR si aparteneta lui la Conventie l-a facut partid parlamentar. Asta inseamna o obligatie morala pe care PNL o are in acest moment fata de un partid de dreapta impreuna cu care are o plaja comuna de valori mult mai stabile, mult mai europene si mult mai autentice. In al doilea rand, din nefericire, printr-o lipsa de eficienta si de management al imaginii, PNTCD-ul a adunat toata responsabilitatea pentru esecul acelei guvernari (1996-2000 - n.n.). Or, trebuie sa intelegem foarte clar, daca vrem sa fim corecti cu noi insine, ca la acea guvernare au participat si PNL, si PD, si UDMR. Daca vrei sa fii lider politic autentic, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea si binelui si raului. Din 1999, PNTCD este membru al PPE. Eu cred ca acest partid este prima forta politica, chiar daca se afla in opozitie, care trebuie sa coaguleze o formula populara, conservatoare, liberala, ca principii economice, dar in care, componentele morale tin de elemental crestin. (...)

N. Red. - Titlul si intertitlurile apartin redactiei


(747 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Scandal in Alianta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63087892532349 seconds.