Vineri, 27 Februarie 2009 - 05:18 AM Aleg.RO: Necunoscutele drumuri spre prezidentiale

Publicat de: Dragos Moldovan

cronicaromana
Va exista o batalie reala pentru presedintia Romaniei? Deocamdata nu exista semnale clare in acest sens .
Premiza este ca Partidul Social Democrat, prin natura pozitionarii sale pe esicherul politic, este obligat sa isi prezinte un candidat propriu in competitia pentru functia suprema in stat. Prestatia sa va fi insa profund afectata de actul participarii la guvernare a partidului din care face parte. Discursul politic va fi extrem de greu de centrat. Atata vreme cat Traian Basescu o sa aiba libertatea de miscare, oferita in mod practic si teoretic de catre Constitutie, de a critica guvernul – probabil in special partea de ministere care revine social-democratilor – candidatul acestora va fi pus intr-o postura ridicola daca ar exersa vocalizele Opozitiei. Asa ca, foarte probabil, atat actualul sef al statului cat si Partidul Democrat Liberal, care il va sustine pe Traian Basescu si care detine fraiele organizarii alegerilor prin functia de prim-ministru, vor face tot posibilul ca in turul doi sa ajunga un reprezentant al PSD. Ceea ce iarasi va fi ca o piatra de moara agatata de picioarele celui care va alerga spre Palatul Cotroceni pe pista alaturata de cea a lui Traian Basescu. Prin intermediul unor informatii pe surse, in presa poate sa “transpire” foarte usor o informatie cum ca Ics, din partea Stangii, a fost favorizat pentru a ajunge finalist. De aici comentarii, etc., etc.
Corneliu Vadim Tudor ar putea sa furnizeze o surpriza.
Partidul Conservator si Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania sunt excluse din start.
Ramane de urmarit cu interes strategia pe care o va adopta Partidul National Liberal. In mod clar, ei vor iesi la bataie cu toate armele pe care le au in dotare. Vor trebui sa tinteasca insa, simultan, in cel putin doua obiective. Lucrurile vor fi astfel organizate incat “lunetistii” liberali sa fie derutati si astfel Traian Basescu sa ajunga pe campul de bataie al turului doi de scrutin cu candidatul pesedist.
Deocamdata indiciile conduc inspre ideea unei competitii prezidentiale de fatada.
Lucrurile s-ar putea schimba insa in mod radical si aici intervin rolurile Statelor Unite ale Americii si Uniunii Europene. Oricat ar suna de jignitor pentru natiunea romana, acesta este un fapt cert: nu suntem deloc de capul nostru. Marii actori ai deciziilor strategice pentru tara sunt legati ombilical de NATO si UE. Tot felul de personaje anonime transmit informatii vitale pentru jocul Puterii din Romania. Care, de altfel, este si va fi unul democratic. Tocmai de aceea, extrem de usor de manipulat. Asa ca nu este exclus sa asistam la o revolta sincera si spontana a electoratului impotriva actualului presedinte al Romaniei. Ceea ce va conduce la o batalie pe viata si pe moarte pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni. De exemplu, Partidul Social Democrat ar putea sa cedeze locul la guvernare. Ipoteza pentru care Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania este pregatita oricand. Se antreneaza zilnic pentru asta, in echipa “rezervelor”. Sau, social democratii ar putea sa desemneze un candidat “iepure” pentru cel al liberalilor. Desigur, ambele scenarii nu reprezinta decat ipoteze de lucru. Situatia se va clarifica odata cu inceperea campaniei electorale. Un prim semnal va fi dat cu ocazia europarlamentarelor.


(743 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Dragos Moldovan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Necunoscutele drumuri spre prezidentiale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6006760597229 seconds.