Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 06:09 AM Aleg.RO: Cine vrea sa ajunga la Cotroceni

Publicat de: ---

adevarul Principalele partide nu si-au desemnat oficial candidatii, dar taberele din interior s-au angajat in lupta pentru promovarea favoritilor . Seful statului ezita sa-si faca publica decizia, ingreunand strategia oponentilor sai.
Traian Basescu, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu, pe care mediile politice ii dau drept cei mai posibili candidati, evita sa declare public daca vor intra sau nu in cursa prezidentiala. Candidaturile lor sunt conditionate de anumite evenimente.

Seful statului ia in calcul sa renunte la un nou mandat daca Guvernul Boc nu va avea rezultate bune pe timpul crizei. Mircea Geoana spune ca inca nu s-a hotarat, iar Adrian Nastase nu vrea sa intre in cursa in conditiile in care PSD este ?pe locul secund? in coalitia cu PDL. Calin Popescu Tariceanu trebuie sa faca fata concurentei liderilor tineri, Crin Antonescu si Ludovic Orban, care ar vrea sa devina unul prezidentiabilul PNL, iar celalalt - seful partidului.

In conditiile in care principalii competitori sunt indecisi, au apucat sa spuna ca sigur vor candida Corneliu Vadim Tudor (seful PRM) si Miron Cozma. C.V. Tudor vrea sa fie propulsat in functia suprema de ?Alianta Nationala Antisaracie?, iar Cozma are de gand sa isi faca un partid: ?Partidul Miron Cozma?. 

PDL: ?Basescu, incontestabil?

Data la care s-ar putea anunta prezidentiabilul: iulie sau august. Conferinta Nationala ar urma sa valideze, prin vot, candidatul la presedintie.

Principalul pretendent: Traian Basescu.

?Incontestabil, candidatul nu poate fi decat Traian Basescu. Deocamdata, exclud alta candidatura. Dar la conferinta se poate intampla orice?, declara vicepresedintele PDL, Ioan Oltean, intrebat daca exista posibilitatea ca partidul sa aiba o alta varianta de candidat in afara lui Traian Basescu. In PDL, vreme de patru ani nu s-a pus niciodata problema unei concurente fata de Basescu, presedintia pare sa fie alocata, fara nicio alta discutie, actualului sef al statului.

PSD: Intre Geoana si Nastase

Data la care s-ar putea anunta prezidentiabilul: Pe 15 martie urmeaza sa fie prezentat un amplu sondaj, in urma caruia Geoana va lua o decizie.

Principalii pretendenti: Mircea Geoana, Adrian Nastase.

Lui Mircea Geoana i s-a propus, acum o saptamana, de catre filialele PSD din Moldova sa candideze la presedintie. Miercuri seara, Geoana a spus la postul B1 TV: ?Inca nu m-am hotarat?. Adrian Nastase, principalul pretendent pana nu demult, declara acum cateva zile ca are mari rezerve in a candida, in contextul in care ?PSD are o pozitie secundara intr-o alianta controlata de Traian Basescu.

PNL: Tariceanu sau Antonescu

Data la care s-ar putea anunta prezidentiabilul: 21 martie, in urma unei sedinte a Consiliului National.

Principalii pretendenti: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, Teodor Melescanu.

Fostul premier va fi desemnat, cel mai probabil, drept competitor pentru functia suprema in stat. Un alt candidat cu sanse reale este Crin Antonescu. Potrivit unor surse din partid, Tariceanu nu a decis daca va accepta sa candideze. Un eventual refuz al sau ar insemna, sustin sursele amintite, si pierderea presedintiei partidului. Taberele potrivnice fostului premier au inceput deja sa faca presiuni pentru schimbarea conducerii PNL.

UDMR: Calcule strategice

Data la care s-ar putea anunta prezidentiabilul: Aprilie-mai. Congresul UDMR va decide daca Uniunea va avea candidat la presedintie.

Principalii pretendenti:  Deocamdata, niciun lider UDMR nu si-a exprimat dorinta de a candida.

?Este mai usor si mai simplu pentru UDMR ca noi sa avem propriul nostru candidat. Este posibil sa sustinem candidatul unui alt partid. Am mai avut situatii cand am lasat la latitudinea electoratului sa voteze cu cine vrea?, declara deputatul UDMR Marton Arpad. Uniunea se concentreaza pe alegerile europarlamantare si in functie de evolutia situatiei politice va decide in privinta prezidentiabilului.


(843 )

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Cine vrea sa ajunga la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.