Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 06:09 AM Aleg.RO: Toate blocurile din Timișoara ar putea fi izolate în opt ani

Publicat de: Ioana TOMA

AMOS News Consilierii locali PDL din Timișoara au în lucru un proiect care ar putea schimba complet fața orașului, în circa opt ani de zile, prin izolarea celor 3.500 de blocuri comuniste. Acest proiect ar economisi nu doar bani de la bugetul local, pe termen lung, ci și pentru plata cheltuielilor de întreținere pentru cetățeni, informează corespondentul AMOS News (Informatia.ro).
Municipalitatea dă anual societății de termoficare Colterm 12,5 milioane de euro, drept subvenții, pentru ca populația să nu simtă prețul gigacaloriei. Din punctul de vedere al consilierului local Ovidiu Ciuhandu, acești bani ar putea fi folosiți, pe viitor, pentru izolarea termică a tuturor celor circa 3.500 de blocuri vechi din Timișoara. Conform calculelor sale, s-ar putea face 450 de blocuri pe an, iar procesul s-ar termina în opt ani.

"Timișoara arată, în unele zone, ca niște ghetouri din Bronx, pentru că fiecare proprietar și-a făcut, pe cont propriu, cum a vrut, izolarea, balcoanele sau ferestrele. Ne-am gândit că banii pentru Colterm ar putea fi folosiți pentru izolare. La blocurile izolate deja, se economisește acum circa 100 de lei la factură. Guvernul ar putea aloca 40% din sumă, iar 60% municipalitatea, din care asociațiile de proprietari să susțină 15%", a explicat Ciuhandu.

Acest amplu proiect de schimbare a cartierelor de locuit din Timișoara poate da de lucru și zecilor de firme care acum trec prin momente de repaus, din cauza crizei economice. "Prețul pe piață este de 20 euro/mp, licitațiile ar trebui să înceapă de la acest preț în jos, pentru a se face economii, dar se va da de lucru și firmelor care nu au front de lucru în construcții. S-ar putea folosi 50-60 de firme", a menționat consilierul local PDL.

Reabilitarea fațadelor blocurilor nu se va face însă după cum vor dori asociațiile de proprietari, ci va fi decisă de o comisie care va decide care este tipologia unei zone, din punct de vedere cromatic. "Nu se pune problema ca subvențiile să nu mai fie acordate, se vor folosi alți bani, pe care îi vom putea recupera de la Guvern ulterior. Sumele s-ar putea recupera de la cetățeni prin majorarea impozitelor. Am calculat că ar fi vorba de 100 de lei în plus", spune Ovidiu Ciuhandu.

O dată cu reabilitarea blocurilor comuniste, există și ideea ca imobilele să fie mansardate, în acest fel creându-se încă 10.000 de apartamente, pe lângă cele 90.000 existente deja. Aceste apartamente noi ar putea deveni locuințe sociale și vor fi în administrarea Primăriei. "Vom face un proiect de lege și îl vom înainta Guvernului. Acum trebuie să vrea și primarul, și Consiliul Local. Trebuie să facem și noi eforturi, dacă vrem ca orașul să arate bine", conchide Ciuhandu.


(803 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ioana TOMA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Toate blocurile din Timișoara ar putea fi izolate în opt ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55510592460632 seconds.