Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 06:12 AM Aleg.RO: Covasna: Cursuri de limba maghiară pentru polițiști

Publicat de: Monica RIZEA

AMOS News Reprezentanții UDMR în cadrul Consiliului Județean (CJ) Covasna vor ca, la nivelul CJ, să fie realizat un parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Covasna, prin care polițiștii să învețe limba maghiară, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro).

Ideea a fost lansată marți, în cadrul unei ședințe de consilu, de reprezentantul UDMR Baka Matyas, care a declarat că în satele covăsnene unde există populație maghiară în proporție de 99%, polițiștii nu pot comunica cu localnicii, deoarece ei nu cunosc limba maghiară, în vreme ce aceștia din urmă nu cunosc limba română.


Potrivit lui Baka Matyas, majoritatea polițiștilor din aceste sate provin din județe învecinate precum Vrancea sau Bacău și, chiar dacă se află în județul Covasna de zeci de ani, nu au învățat limba maghiară, ceea ce duce la o comunicare deficitară cu localnicii.


Prin urmare, UDMR a propus organizarea unor cursuri de limbă maghiară pentru polițiști, idee apreciată ca fiind una bună de către președintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR). Acesta a ținut să precizeze că polițiștii sunt remunerați din bani publici și a apreciat că „toți cei care își primesc salariile din bani publici ar trebui să fie „mai umili” în relația cu cetățenii”.


În același timp, Tamas Sandor a vorbit și despre legea potrivit căreia, acolo unde minoritarii depășesc 20%, autoritățile trebuie să le asigure acestora comunicarea în limba maternă în actele administrative.


Pe de altă parte, consilierii români au reacționat la propunerea celor din UDMR, arătând că există prevederi legale în ceea ce privește necunoașterea limbii oficiale a Statului. În acest sens, avocatul Sabin Calinic (PSD) a precizat că, potrivit legii, actele dintr-o  cercetare penală sunt întocmite în limba română și că orice parte supusă cercetării penale are dreptul la un interpret dacă nu cunoaște limba oficială a Statului Român.


(434 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Monica RIZEA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Covasna: Cursuri de limba maghiară pentru polițiști | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61062002182007 seconds.