Luni, 26 Ianuarie 2009 - 05:20 AM Aleg.RO: Se anunta o lupta dura intre Basescu si baroni

Publicat de: ---

adevarul O analiza Infopolitic avertizeaza ca in acest an am putea asista la o batalie pentru dominatie intre Basescu si liderii din teritoriu . Analistii sustin ca, in acest an, puterea locala se va intari tot mai mult, devenind foarte puternica. In campania pentru prezidentiale, ne-am putea intalni cu un discurs ?antibaroni?.
?Gradul de democratizare a tarii pare sa scada constant, cu fiecare masura pe care actuala administratie o va lua?, se arata in document, care continua cu o avertizare severa.

Analistii afirma ca, daca toate ipotezele vehiculate se vor confirma, atunci vom avea o Romanie impartita in judete sau ministere monocolore politic, in care functia de control a aparatului de stat ?va fi puternic inhibata de faptul ca cvasi toate pozitiile sunt aprobate de acelasi partid. Si aici nu trebuie citit partid in ansamblu, ci ?grupuri politice locale??.

?Mutarea deciziei in teritoriu ne duce inapoi?

Realizatorii documentului subliniaza ca ?in teritoriu nu exista nici societate civila autentica, nici mass-media puternice, nici opozitie politica?.

?Mutarea deciziei politice in teritoriu ne duce cu multi ani inapoi, in conditiile in care acolo nu exista forme de control al acestei puteri politice?.

Potrivit analistilor, postura de lider local va insemna control pe Consiliul Judetean, pe principalele primarii si consilii locale, pe prefectura, pe parlamentarii locali si chiar pe ministri.

Presedintia a ramas singura structura legitima care chiar mai are putere, se mentioneaza in analiza.

?Parlamentul va fi complet decredibilizat (la fel ca si partidele politice), iar Guvernul va fi aservit fie presedintelui, fie grupurilor din teritoriu.

Asta va duce la o competitie pentru controlul actului executiv, dar si pentru dominatie, intre cele doua zone de putere.

Presedintele are prima sansa in aceasta disputa, fiindca are de partea sa discursul legitim?, scriu realizatorii analizei.

In contextul ?cresterii puterii organizatiilor judetene din PDL si PSD?, seful statului si-ar putea crea ?un nou discurs despre reforma?, pe care sa il foloseasca in campania pentru prezidentiale.

?Presedintele va cauta din primul moment sa arate romanilor ca pozitia sa de autoritate este singura legitima, in timp ce puterea baronilor din teritoriu este folosita excesiv?, se mai arata in analiza.


(446 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Se anunta o lupta dura intre Basescu si baroni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55133700370789 seconds.