Marți, 23 Decembrie 2008 - 05:53 AM Aleg.RO: Senatul a dat liber Guvernului de a emite OUG-uri

Publicat de: ---

cronicaromana Plenul Senatului a adoptat, cu 114 voturi “pentru” si unul “impotriva”, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare din aceasta iarna . Senatul este prima camera sesizata cu acest act normativ.
Comisia juridica a adoptat in unanimitate, raportul de admitere pe proiectul de lege mentionat, cu amendamente, dupa cum anuntase presedintele comisiei, Toni Grebla de la PSD. Potrivit Raportului Comisei juridice, Guvernul trebuie sa fie abilitat sa emita ordonante in 10 domenii, dupa cum urmeaza: Finante publice si Economie, Amenajarea teritoriului, Infrastructura si Transporturi, Justitie, Administratia publica, Sanatate, Cultura, Salarizare, Agricultura, Turism, Tineret si Sport. In proiectul initiat de Executivul in exercitiu erau prevazute opt domenii de legiferare, printre care si posibilitatea Guvernului de “prorogare a unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege”. Liderul grupului senatorial al PNL, Puiu Hasotti, a afirmat, in sedinta de plen, ca adoptarea acestui proiect acum “nu este in regula”, procedura trebuind sa fie indeplinita anterior.
De asemenea, liderul liberal a criticat faptul ca amendamentele aduse la proiectul initiat de Guvernul in exercitiu dau viitorului Executiv posibilitatea de a lua masuri excesive de legiferare, prin ordonante de urgenta. “Vreau sa remarc ca, spre deosebire de proiectul Guvernului, Comisia Juridica, adica Puterea, a facut amendamente care permit Guvernului sa emita mai multe ordonante decat exista in proiectul de lege al fostului Guvern”, a spus Hasotti. La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a atras atentia viitorului Executiv sa nu intervina in structurile teritoriale subordonate Guvernului, prin viitoarele reglementari.
“Sunt amendamente care se refera la reglementari privind reorganizarea unor institutii ale administratiei publice locale. Sunt de acord si probabil ca va fi nevoie de ele. As recomanda, in schimb, ca viitorii guvernanti sa se gandeasca la stabilitatea unor structuri subordonate Guvernului si sa nu ia masuri de instabilitate in cadrul corpului functionarilor publici”, a declarat Marko Bela.
Pe de alta parte, senatorul social-democrat Ioan Chelaru a declarat ca “actualul proiect de lege raspunde cel mai bine unei perioade de o luna, in care Guvernul trebuie sa fie abilitat sa emita ordonante”. Totodata, reprezentantul Executivului, ministrul in functie pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si-a exprimat speranta ca viitorul act normativ sa nu ofere Guvernului care urmeaza sa fie investit prerogative de legiferare care sa atinga domenii specifice legilor organice. “Sunt opt domenii care au constituit optiunea noastra pentru abilitarea Executivului de a emite ordonante. Este atributia noii majoritati de a modela aceste atributii dupa nevoile noului Guvern. Sper ca domnii senatori din Comisia juridica sa nu completeze proiectul de lege cu domenii care constituie obiectul legilor organice”, a mai adaugat Voicu. Senatorul PNL Ioan Ghise a declarat ca la proiectul initiat de Guvernul in exercitiu au fost aduse opt pagini de amendamente, cele respinse fiind initiate de presedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla. “Apreciez prestatia unor colegi membri ai coalitiei de guvernamant, care, in mod profesionist, au abordat lucrurile principial si au evitat ca intr-o solicitare facuta in graba sa adauge si domenii pentru reglementare prin ordonante, care in mod excesiv ar fi dat instrumente guvernului prin care s-ar fi facut abuzuri”, a opinat Ghise. Proiectul de lege a fost depus la Parlament de catre Guvernul in exercitiu, pe data de 12 noiembrie, viitoarea lege urmand sa asigure Executivului care urmeaza sa fie investit luni, cadrul legal pentru emiterea de ordonante.


(734 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Senatul a dat liber Guvernului de a emite OUG-uri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65985298156738 seconds.