Luni, 11 Aprilie 2005 - 12:29 PM Aleg.RO: Dan Ioan Hopa-Mitica

Publicat de: RAZVAN VONCU

cronicaromana Simpaticul personaj al balciurilor de altadata pare un arhetip al politicii romanesti. Avem partide Hopa-Mitica, avem analisti Hopa-Mitica, institute de sondaje Hopa-Mitica si, mai ales, politicieni Hopa-Mitica. Un eminent reprezentant al acestei paradigme este dl Dan Ioan Popescu, ex-ministru al Industriilor, ex-presedinte al fili-alei PSD Bucuresti si... ex-demisionar din fruntea acestei filiale. Domnia sa se afla de peste zece ani in fruntea bucatelor, desi nu l-a auzit nimeni rostind vreo idee politica mai de Doamne-ajuta si nici mari ispravi in gestionarea domeniului pentru care a avut o dragoste constanta (Comertul si Industriile) n-a facut. Cred chiar ca, in materie de carisma, este mult sub nivelul lui Marian Vanghelie si chiar sub cel, cu totul precar, al dlui Geoana, fapt dovedit de obstinatia cu care a refuzat sa candideze vreodata pe cont propriu, sa zicem, la vreo primarie de sector.
Pentru cine cunoaste realitatea partidelor romanesti, tenacitatea cu care dl Dan Ioan Popescu tine de scaunul de presedinte al organizatiei PSD de Bucuresti este lesne de inteles. Partidele noastre nu sunt niste creatii naturale, nascute din coagularea libera a partilor societatii romanesti. Ele sunt creatii artificiale, edificate la ordin si de sus in jos, de la centru spre periferie,
dinspre Capitala inspre provincie, de cele mai multe ori pe baza unor relatii - ca sa nu spun “complicitati” - ante-revolutionare. In atari conditii, cine stapaneste organizatia de Bucuresti are un cuvant extrem de greu de spus in partid. Aici sunt cei mai multi membri, cei mai multi bani, cele mai multe relatii si... cele mai multe dosare! Tot aici se poate obtine succesul cu cea mai mare vizibilitate, la alegerile locale.
Dl Popescu (cunoscut sub apelativul “DIP”, pentru ca, nu-i asa, e deja o institutie) a fost obligat, in urma cu un an de zile, sa demisioneze din fruntea organizatiei de Bucuresti. PSD era sub tirul opiniei publice, care acuza baronizarea organizatiilor locale ale - pe atunci - partidului de guvernamant. Dar a revenit rapid, speculand frictiunile dintre taberele din PSD: desemnarea dlui Mircea Geoana drept candidat al social-democratilor la Primaria Capitalei l-a adus si pe dl Dan Ioan Popescu in functia de sef al campaniei electorale a acestuia.
De facto, sef al organizatiei Bucuresti, care nu mai exista, la ora aceea, decat in virtutea interesului de a-l alege pe dl Geoana.
Contrar asteptarilor - si regulilor de functionare ale unui partid sanatos -, esecul dlui Geoana, in loc sa se lase cu demisii pe toata linia, s-a lasat... cu promovari. Dl DIP a redevenit presedinte, cu acte in regula, al organizatiei PSD Bucuresti.
Nici scorul rusinos obtinut de PSD in Capitala, la alegerile generale, nu i-a indemnat pe pesedisti sa se intrebe daca nu cumva e ceva in neregula cu conducerea acestei organizatii.
A urmat, logic, rusinea desemnarii lui Vanghelie drept candidat la primarie si, tot logic, esecul rusinos al acestuia.
In urma scandalului desemnarii lui Vanghelie (si a faptului ca pana si sondajele efectuate de PSD aratau ca multi membri de partid vor vota contra acestuia sau nu se vor duce la vot), dl DIP si-a luat un angajament: acela de a demisiona, daca rezultatul obtinut de candidatul PSD va fi mai mic decat la scrutinul anterior. Marian Vanghelie a obtinut cu 0,01% mai putin decat dl Mircea Geoana, fapt care l-a indrituit pe dl Dan Ioan Popescu sa scrie o demisie pe care n-a vazut-o nimeni... si sa ramana in fruntea organizatiei!
Obisnuit, insa, sa se joace cu cifrele - din vremea in care raspundea, intre altele, de importurile de gaze din Rusia -,
dl DIP a “uitat” un amanunt esential: Vanghelie a obtinut cu 0,01% mai putin, in conditiile in care prezenta la vot a fost de jumatate din cea inregistrata la scrutinul anterior. Asadar, scorul lui Vanghelie a fost, in realitate, cu 50% mai mic decat cel al dlui Mircea Geoana.
Cu alte cuvinte, un esec usturator, in urma caruia, in Occident, toti cei responsabili si-ar fi dat automat si imediat demisia!
Insa PSD nu este un partid (adica o institutie in care interesele colective sunt deasupra celor individuale) si nici o organizatie democratica (in care valoarea este rasplatita co-respunzator). Dl DIP, calare pe o avere, se zice, frumusica, burdusit cu informatii despre colegii sai - stranse in cei patru ani de guvernare - si constient ca jocurile de interese sunt mai puternice, in partid, decat regulile democratice, continua sa se cramponeze de scaunul sau. Unul care ii da dreptul sa arbitreze disputa dintre echipa Nastase si echipa Iliescu, oferin-du-i, totodata, si un cordon de siguranta in eventualitatea in care actuala Putere va trece cu adevarat la investigarea “mostenirii” guvernarii Adrian Nastase.
E trist. E chiar regretabil. Si pune sub semnul intrebarii (inca o data!) capacitatea PSD de a deveni un partid care sa reprezinte interesele acelui segment foarte numeros din populatie, pentru care o politica de stanga poate insemna un trai mai bun. Despre ce stanga poate fi vorba, cand partidul nu isi poate impune niste reguli democratice minimale? Despre ce stanga poate fi vorba, cand insasi vointa membrilor de rand ai partidului a fost si este nesocotita?
Nu sunt nicidecum pesedist si, la drept vorbind, nici nu ar trebui sa-mi bat capul cu ceea ce se intampla in acest partid. Fiecare pasare pre limba ei piere! Dar PSD este, vrand-nevrand, cel mai mare partid din Romania, iar cangrena de care este cuprins risca sa infecteze intreaga societate romaneasca, daca nu a si facut-o deja. E nevoie, prin urmare, de o amputare. Orice alta solutie - de genul uite demisia, nu-i demisia - nu face decat sa prelungeasca si sa agraveze criza.
Dar cine sa fie chirurgul care sa aiba curajul sa taie adanc? Dl Iliescu, asa cum spera unii? Poate, oare, tatal sa-si opereze fiul? Ramane de vazut.


(706 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la RAZVAN VONCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Dan Ioan Hopa-Mitica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77139687538147 seconds.