Miercuri, 29 Octombrie 2008 - 04:23 AM Aleg.RO: Băsescu consideră că Guvernul nu este onest față de bugetari

Publicat de: Mihaela ȘTEFAN

AMOS News Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, președintele a afirmat că premierul Tăriceanu făcea declarații 'apocaliptice' și în 2007, când s-au majorat pensiile, dar a spus că atunci, după înțelegerile cu partidele, acest lucru a fost posibil.

În partea a doua a declarației sale, președintele Traian Băsescu a ținut să spună "câteva cuvinte despre o­nestitate".

Președintele a citat, pentru a nu exista erori, o declarație a premierului din 20 iunie când anunța dezechilibre economice după majorarea pensiilor.

"După afirmația primului-ministru din data de 20 iunie și atunci economia națională se prăbușea, dar după ce s-au făcut aranjamente politice, s-a arătat că este posibilă majorarea pensiilor. De aceea cred că și salariile profesorilor pot fi majorate, dar depinde de priorități", a afirmat Băsescu.

Președintele l-a acuzat astfel pe Tăriceanu că nu e o­nest și a subliniat că "onestitatea este o condiție a guvernării și a cheltui banii responsabil pentru educație, e mai important decât a cheltui banii pentru clientela politică".

'Și atunci economia României, în viziunea premierului, se prăbușea, și atunci intram într-un dezastru economic, dar după ce s-a înțeles cu partidele, lucrul a fost posibil. Eu am avut inspirația sau neinspirația să solicit fundamentarea creșterii pensiilor din punct de vedere al susținerii financiare. După ce a făcut aranjamente politice, lucrul a fost posibil pentru că el era posibil și cifrele arătau că se poate. M-a surprins că după ce am promulgat creșterea pensiilor, de fapt un act de dreptate, cu 50 la sută pentru cei care au lucrat în grupa 1 și 25 la sută pentru cei din grupa a 2 a, nu am auzit aceleași afirmații ale premierului cu privire la dezastru', a declarat președintele.

'O spun cu toată responsabilitatea că existe resurse. Depinde însă de priorități, iar problema este cine are prioritate, profesorii sau clientela politică', a arătat președintele.

Băsescu a dezvăluit că că a promulgat, săptămâna trecută, două legi pentru creștere salariilor cadrelor medicale cu procente între 21 și 37 la sută, iar cele ale angajaților din ANL de patru ori.

'La sănătate a fost posibil acordarea acestor procente. Nu acuz acest lucru, ci doar semnalez onestitatea. Prin aceiași lege se dau foarte multe sporuri managerilor spitalelor. Aș putea trage concluzia că după ce s-a făcut instalarea managerilor clientelari s-au dat și creșteri foarte mari pentru directori', a afirmat Băsescu.

El a subliniat că prin legea de promulgare a OG 7/2008 privind salarizarea personalului din ANL, salariile acestor angajați cresc nu cu 50 la sută, ci de 4,4 ori.

'Domnii de la ANL, cu siguranță apropiați ai Guvernului, beneficiază nu de o sporire a salariului cu 50 la sută, ci le crește salariul de 4,4 ori, o creștere explozivă. Sigur, nu discutăm de același număr de oameni, ci de onestitate, de modul cum tratezi toate categoriile, cum te adresezi fiecărei categorii. Cred că onestitatea este o condiție a guvernării. A cheltui bani responsabil înseamnă a-i adresa priorităților țării, nu clientelei politice, iar pentru România sunt o prioritate educația și sănătatea. Cât timp ne vom bate joc de resursa umană din aceste sectoare nu vom avea nici reformarea sistemelor, nici calitate, pentru că nu vor veni oameni care să accepte umilința salariilor mici din aceste domenii', a mai spus șeful statului.

Băsescu a făcut referire și la o cerere, pe care a făcut-o anterior, cu privire la o lege a salarizării, după ce au crescut 'exploziv' salariile diplomaților, susținând că nu primit-o nici până acum.

'Am cerut o lege a salarizării când s-a produs creșterea explozivă a salariilor diplomaților. Am cerut, nu s-a putut, asta tot în zona onestității intră. Azi, când decizia Guvernului a fost să blocheze creșterea salariilor profesorilor, vorbim de înghețarea salariilor. De ce nu s-a făcut atunci acest lucru?', a spus președintele.

Afirmațiile șefului statului vine după ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat, astăzi, regretul pentru faptul că președintele țării nu a luat în seamă cifrele pe care i le-a trimis înainte de a promulga legea privind creșterile salariale, cifre care, în opinia sa, argumentau 'solid' impactul legii asupra economiei și a criticat și Parlamentul care a luat o astfel de decizie.

Guvernul a decis, printr-o ordonanță aprobată în ședința de marți, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice să fie aprilie 2009, după cum a anunțat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.


(679 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Mihaela ȘTEFAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu consideră că Guvernul nu este onest față de bugetari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63471102714539 seconds.