Sâmbătă, 09 Aprilie 2005 - 10:44 AM Aleg.RO: Zdrente politice

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua Doi senatori ai Romaniei, Corneliu Vadim Tudor, presedinte "de onoare" PPRM, si Dan Voiculescu, presedintele PUR, revin in forta in prim-planul vietii politice. Desi primul a lasat greul muncii in partid pe umerii vechiului sau tovaras de drum, Corneliu Ciontu - in speranta accesului la popularii europeni -, iar prin Parlament nu prea mai are treaba, cu exceptia unora dintre zilele de luni, cand se fac declaratii politice si isi mai poate lansa seria sa de panglici oratorice. Iar Dan Voiculescu s-a retras si el, taman la Londra, unde e cel mai batran cursant la un master in comunicare politica, platit la Universitatea Kingston. Cat despre activitatea sa parlamentara, ea ar fi un zero absolut daca nu ar fi existat, totusi, prin februarie, doua declaratii politice, prima despre geniala viziune umanista pentru perioada 2005-2008, iar cea de-a doua despre angajamentul sau de a-si dona veniturile incasate in calitate de senator. Primul socheaza opinia publica printr-un nou scandal de proportii legat de anti-semitism, iar cel de-al doilea, anuntand de pe malul Tamisei debarcarea premierului Tariceanu, cu care a semnat, nu de prea mult timp, protocolul aliantei la guvernare si aducerea la Palatul Cotroceni a lui Theodor Stolojan. Vezi Doamne, in folosul tarii.

Procedand ca o zdreanta umana si politica, Vadim Tudor se grabeste sa-l concedieze pe Nati Meir. Acesta a acceptat, multi ani, sa fie un fel de oaie neagra a comunitatii evreiesti din Romania, dar si a statului Israel, intrucat s-a inscris in PRM, partid considerat, pe buna dreptate, drept anti-semit, a fost prieten si confident al unui lider taxat pretutindeni drept extremist, fiind silit de imprejurari sa incerce explicatii pentru multiplele ineptii politice lansate de acesta si a fost totodata si unul dintre sponsorii lui Vadim si ai partidului. Silit sa joace pe sarma, pentru ca a crezut, in mod sincer, ca Vadim si partidul sau pot suferi transformari pozitive mai degraba sub impuls intern, decat ca urmare a unor presiuni externe, Nati Meir s-a inscris in lunga serie a politicienilor pacaliti de mascariciul national. Cat timp i-a convenit, Vadim a incercat sa joace un rol care nu i se potrivea deloc. Cel de filosemit. A organizat chiar circul - pe care, totusi, l-am apreciat la timpul cuvenit drept un gest pozitiv - de a se duce cu un grup de tineri la Auschwitz. Tot la sugestia lui Meir. Acelasi Nati Meir si-a mai prins urechile o data cu Vadim, cand l-a convins pe Eyal Arad, unul dintre cei mai importanti strategi electorali ai lumii, sa vina la Bucuresti, pentru a-l asista in campania electorala pe liderul PRM, acum PPRM - si maine cine stie cum va mai fi botezat acest partid. Si sunt zvonuri ca, asa cum procedeaza de obicei, nici de aceasta data Vadim nu si-a indeplinit obligatiile. Cele financiare. Probabil nu va trece mult timp si buba cu Arad va plesni. Tot in capul lui Nati Meir, care a fost intermediar. Iar acum tribunul si-a dat din nou arama pe fata, lansand in oficiosul sau, "Tricolorul", atacuri murdare impotriva evreilor. Cum era firesc, Nati Meir a reactionat. Si fiindca a anuntat ca-si va da demisia daca partidul nu retracteaza, iata ca Vadim a procedat ca de obicei. L-a dat afara din partid pe Meir, acuzandu-l de santaj. Pentru ca tot e cuvantul la moda. Sa ne asteptam la reactia lui Meir. Care poate fi napraznica. Fiindca omul stie multe. Si a mai aflat si altele, in calitate de parlamentar.

Celalalt, Dan Voiculescu, a intrat nu numai in Parlament, ci si la putere, pe doua usi dosnice. Prima i-a deschis-o cu inconstienta generozitate Adrian Nastase, oferindu-i pe listele PSD 32 de locuri de parlamentari, in conditiile in care PUR nu ar fi putut obtine, mergand separat in alegeri, mai mult de 2-3 la suta. A doua usa a fost deschisa, in sila si de nevoie, de Alianta DA, pentru a se putea cocota la guvernare. Consecintele compromisului PSD s-au vazut. Cele ale compromisului Aliantei nu vor intarzia sa apara. Si asa s-a trezit Voiculescu mare senator al Romaniei. Dupa care s-a suit pe matura si a zburat, linistit, la Londra. Anuntand ca s-a dus sa-si completeze studiile. La varsta la care ar trebui sa-si vada de nepoti.

Ambii sunt campionii chiulului in Parlamentul Romaniei. Cei care i-au votat, i-au votat degeaba, pentru ca domnii sefi de partid nu prea au chef sa delibereze, sa voteze, sa legifereze. Culmea este ca primesc lefuri substantiale de senatori. Precum si numeroase alte facilitati si venituri. Pe care fiecare dintre ei afirma ca le doneaza. Vadim pentru "Cina crestina". Dar generozitatea, cata e, nu e a lui, ci a statului roman. Pentru ca banii donati nu au fost munciti. Ci luati prin chiul. Cel de-al doilea a anuntat ca o parte din leafa, la fel de chiulita, de senator o va da unor copii sarmani din Valea Jiului. Donatii cu bani luati pe degeaba de la cetateni. Punct. Doua zdrente politice.


(1091 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Zdrente politice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.488037109375 seconds.