Marți, 26 August 2008 - 05:13 AM Aleg.RO: Senatul incalca legea cu parafa Noricai Nicola

Publicat de: ---

curentul

Incompetenta sau rea-vointa?Comisia Juridica a Senatului a "apreciat" ieri ca urmarirea penala n dosarul fostului ministru al economiei si comertului Codrut Seres (PC) trebuie extinsa n cazul a trei lideri PD-L - Adriean Videanu, Gheorghe Seculici si Theodor Stolojan -, n cazul mai multor secretari de stat din patru ministere si al "altor persoane" din apropierea Guvernului si a presedintelui Traian Basescu .

Raportul semnat de presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Norica Nicolai (PNL), contravine Codului de procedura penala, potrivit caruia "aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata". Jurista Nicolai, refuzata n ianuarie de Basescu la sefia Ministerului Justitiei, se pare ca a uitat de articolele din CPP.Ba mai mult, ramne un mister cum senatorii juristi cer plenului Senatului urmarirea penala mpotriva lui Seres, desi recunosc n aceleasi rapoarte ca "materialul transmis de Parchetul de pe lnga nalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconcludent". Aproximativ n acelasi spirit a fost formulat si raportul senatorial care l priveste pe ministrul muncii, Paul Pacuraru (PNL). Potrivit raportului Comisiei Juridice a Senatului din 13 august 2008, care l vizeaza pe Seres n dosarul "Electrica Muntenia Sud", "s-a apreciat nu doar ca cercetarea penala trebuie sa continue, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate. Cu titlu de exemplu, este cazul fostilor ministri de stat Adriean Videanu (si n calitate de Primar General al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ministerului Justitiei, al Comunicatiilor si din Ministerul Transporturilor, dar si a altor persoane din apropierea Guvernului si a Presedintelui Romniei, situatii ce rezulta din interceptarile analizate".

Legea spune altceva

Potrivit Codului de procedura penala, art 62, alineatul (1), "n vederea aflarii adevarului, organul de urmarire penala si instanta de judecata sunt obligate sa lamureasca cauza sub toate aspectele, pe baza de probe", iar art 63, alineatul (2), "Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata n urma examinarii tuturor probelor administrate, n scopul aflarii adevarului". Deci, nicaieri nu se precizeaza ca senatorii pot face aprecieri de extindere a urmaririi penale.De altfel, n raport, Consiliul Superior al Magistraturii a si comunicat senatorilor ca "aprecierea probelor, inclusiv n privinta aptitudinii acestora de a lamuri cauza sub toate aspectele, n vederea aflarii adevarului, este atributul organelor de urmarire penala si al instantelor de judecata, potrivit dispozitiilor procesuale penale si ca orice apreciere a CSM (si a oricui altcuiva, deci si a senatorilor, n.r.) asupra legalitatii actelor efectuate de organele judiciare ar constitui o imixtiune n actul de justitie, aducnd atingerea principiului independentei judecatorilor, consacrat de art 124, alin (3) din Constitutia Romniei".

PD-L se apara

Prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ieri ca "singura mea legatura cu Electrica Muntenia Sud este ca platesc factura de energie electrica de la mine de acasa la aceasta companie". Presedintele PD-L Arad, Gheorghe Seculici, a spus ca "nu vreau sa comentez n niciun fel, cta vreme este vorba doar de informatii aparute n presa. Comisia ar trebui sa mi trimita o informare oficiala privind pozitia adoptata", iar prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a mentionat ca "n calitate de consilier prezidential am avut convorbiri cu ministrul Codrut Seres. Daca telefonul ministrului Seres era pus sub urmarire pentru contactele lui cu bulgarii sau cu mai stiu eu cine, e clar ca s-au nregistrat si convorbirile cu mine. Nu am nicio retinere sa se publice stenograma convorbirilor pe care le-am avut eu cu ministrul Seres".

Vinovat au ba?

Un mare semn de ntrebare mai ridica decizia Comisiei Juridice, deoarece aceasta spune n raportul referitor la Seres ca "materialul probator transmis de Parchetul de pe lnga nalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconcludent, fiind inserate o serie ntreaga de elemente fara legatura cu speta, ceea ce conduce la concluzia ca fie exista si alte probe care justifica o asemenea abordare, dar care n-au fost trimise Senatului, fie concluziile anchetatorilor se bazeaza, n buna masura, pe presupuneri, speculatii si banuieli. Astfel, membrii comisiei nu au fost n masura sa determine, n toate situatiile, temeiurile pe baza carora anchetatorii de caz au concluzionat, doar bazndu-se pe interceptari telefonice, faptul ca Seres Ioan Codrut a comis infractiunile prevazute si pedepsite de art 7 alin (1) din Legea 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate". nsa potrivit raportului, "tinnd seama de complexitatea acestei cauze, precum si de gravitatea consecintelor, astfel cum sunt prezentate de organele de ancheta, apreciem ca cercetarea penala trebuie continuata".

Indigo

La fel, n celalalt dosar aflat pe numele lui Seres - "Hidrolectrica" - senatorii au concluzionat n raport ca "desi dosarul cauzei naintat Senatului de catre Parchetul General nu contine acte sau dovezi concludente, (...) apreciem ca cercetarea penala trebuie continuata".

Motiv

Comisia Juridica explica n raport ca daca ar respinge cererea Parchetului de urmarire penala a lui Seres, "demnitarul n cauza este privat de dreptul de a-si demonstra nevinovatia" si "n acest fel ar continua sa planeze, n privinta demnitarului n cauza, suspiciunea savrsirii unei fapte grave".

Acuzatii

n dosarul privatizarii "Electrica Muntenia Sud", Ministerul Public a cerut Senatului formularea cererii de urmarire penala a lui Seres, sub aspectul savrsirii infractiunilor de "sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational" n perioada 2005-2006, spunnd ca "a contribuit" la culegerea si transmiterea de date confidentiale care "au fost de natura sa pericliteze securitatea statului". n celalalt dosar, Seres e acuzat de "subminarea economiei nationale" si "sprijinirea unei asociatii infractionale", constituita la nivelul conducerii "Hidrolectrica".

Cazul Pacuraru

n cazul dosarului actualului ministru al Muncii, Paul Pacuraru (PNL), DNA sustine ca presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, i-ar fi promis lui Pacuraru ca l va ajuta pe fiul sau, Mihnea Pacuraru, sa obtina contracte de la complexele energetice SNLO, Turceni si Rovinari.nsa Comisia Juridica a constatat n raportul trimis ieri senatorilor ca "exista o flagranta contradictie" ntre nregistrarile primite de la DNA si "afirmatiile cuprinse n adresa de naintare a dosarului catre Senat". Ba mai mult, senatorii juristi mai spun ca "ori DNA nu a transmis Senatului ntregul material probator sau acele elemente care sa sustina concluziile anchetatorilor, ori acestea nu exista". Aceeasi decizie nsa: "pentru" urmarirea penala a lui Pacuraru. Acelasi motiv: nu cumva sa planeze suspiciuni la adresa sa. Aceleasi referiri la PD-L: la audierile din Comisia Juridica, Pacuraru a spus ca a auzit n ministerul pe care l conduce "opinia" potrivit careia dosarul penal ce l priveste este consecinta desfiintarii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si a Departamentului pentru Munca n Strainatate, conduse de Daniela Nicoleta Andreescu. Pacuraru a zis, potrivit raportului Comisiei Juridice, ca Andreescu "ndruma" persoanele care solicitau obtinerea unui loc de munca n strainatate, sa ia avize si atestate de la "furnizorii" aflati "n legaturi de interese directe cu Elena Udrea, fost consilier de stat la Administratia Prezidentiala, si sotul acesteia, Dorin Cocos".


(435 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Senatul incalca legea cu parafa Noricai Nicola | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56728911399841 seconds.