Miercuri, 06 Aprilie 2005 - 10:08 AM Aleg.RO: Un stadion nou sau refacerea "Nationalului"?

Publicat de: Bogdan Costea

romanialibera Ne-a bucurat foarte mult faptul ca noul primar general al Bucurestiului, Adriean Videanu, a vorbit mult de sport in prima sa aparitie televizata de dupa anuntarea rezultatelor alegerilor locale. Unii au spus ca ar fi vorba doar de "propaganda electorala", dar, cum declaratiile au avut loc dupa ce Videanu a fost ales primar, inclinam sa credem ca ceva-ceva exista.
Intrebarea care se pune este daca Bucurestiul are nevoie de un stadion nou, situat intr-o locatie care va fi cu siguranta intr-una din comunele limitrofe, sau solutia mai buna ar fi ca Stadionul National din Complexul Lia Manoliu sa fie reabilitat in totalitate si adus la standarde europene. Este o intrebare pe care edilii Capitalei ar trebui sa o studieze pe toate partile pentru ca ambele variante au avantaje si dezavantaje. Cei cu putere de decizie ar trebui sa afle cum e mai bine.

Nationala, la Popesti Leordeni, Dragomiresti sau Ciorogarla?

Adriean Videanu a anuntat ca Primaria Generala - normal, cu ajutorul investitorilor particulari si al creditelor externe - are de gand sa declanseze constructia unui nou stadion care sa aiba circa 45.000 de locuri si sa intruneasca absolut toate cerintele UEFA. Primarul general spune ca nu va fi exclusiv un stadion de fotbal, ci o arena multifunctionala unde sa se poata organiza si concerte, expozitii sau alte intreceri sportive dupa modelul "Stade de France" din Paris. Din cate se pare, au fost deja identificate mai multe locatii unde ar putea fi construit un stadion in afara Bucurestiului, cele mai vehiculate nume fiind localitatile Popesti Leordeni, Dragomiresti Vale si Ciorogarla. Se pare ca terenurile respective se afla in proprietatea statului, fapt care duce la micsorarea costurilor. Daca ar fi sa dam crezare primarului Videanu, noua arena ar urma sa fie gata in trei ani, adica in 2008!
Din pacate, exista si reversul medaliei pentru o asemenea arena noua. In primul rand trebuie sa tinem cont de transportul publicului la stadion, problema fiind extrem de greu de rezolvat daca ne gandim ca ar fi vorba de circa 45.000 de persoane care ar trebui sa foloseasca transportul in comun... inexistent in acest moment! De asemenea, e nevoie de o arie care sa includa si constructia a 5.000 de locuri de parcare pentru autocare si autoturisme, vestiare, camere pentru VIP, sali de conferinte, locatii pentru tansmisiile radio-tv etc. Din calculele raportate la arenele construite in Portugalia, un loc pe stadion se ridica la aproximativ 1000-1400 de euro, inclusiv costul pentru facilitati. Astfel, intreaga arena ar putea costa circa 65-70 de milioane de euro, iar daca ne gandim si la amenajarile care trebuie facute in infrastructura locala putem urca spre 100 de milioane de euro.

Solutia cea mai buna: Stadionul National

Bucurestiul are insa in momentul de fata o arena care ar putea indeplini conditiile UEFA si ar putea fi incinta dorita de echipa nationala. Este vorba de Stadionul National din cadrul Complexului Lia Manoliu, o arena care dupa montarea scaunelor individuale la parametrii ceruti de forul european ar urma sa aiba circa 50-55.000 de locuri. In toamna trecuta, guvernul a emis o hotarare prin care aloca sume importante de bani pentru refacerea complexului si in special a stadionului, toate cheltuielile urmand a fi suportate de Loteria Romana. Este vorba de circa 40-45 de milioane de euro, bani cu care se preconizeaza pe de o parte refacerea suprafetei de joc, inlocuirea sistemului de drenaj, montarea instalatiei de incalzire si irigare a gazonului, acoperirea suprafetei de joc cu o prelata si, pe de alta parte, construirea unui nou hotel, cu o capacitate de 200 de locuri, a unui stadion de antrenament cu 3.000 de locuri pe scaune, a unui patinoar de antrenament, precum si a unei parcari subterane. In plus, se doreste si acoperirea stadionului dupa modelul arenei din Istanbul.
Lucrarile au inceput la mijlocul lunii noiembrie anul trecut, dar au fost oprite la venirea iernii. Din pacate ele nu au mai fost reluate nici pana in ziua de azi, fiind sistate in urma unei anchete guvernamentale, autoritatile descoperind ca firma care a castigat licitatia lucreaza fara proiect si fara autorizatii de la primaria de sector! Lucrarile nu vor fi reluate pana cand Agentia Nationala pentru Sport nu se va pronunta asupra contractului semnat de fosta conducere a forului si pana cand firma care s-a angajat sa efectueze lucrarile nu va avea toate autorizatiile necesare. Din cate am aflat, in aceste zile se poarta discutii intre reprezentantii ANS si cei ai firmei implicate pentru a vedea daca proiectul va continua sau va fi nevoie de o noua licitatie. Oricum, lucrarile sunt blocate, iar arena arata jalnic, cu pamantul scos si depozitat in fata tribunei oficiale si cu tribunele sparte la baza pentru a permite ridicarea intregii incinte cu circa 1,3 metri.
Acestea sunt cele doua variante. Cu siguranta, refacerea din temelii a Stadionului National ar fi mai putin costisitoare, iar locul unde se afla complexul, in inima Bucurestiului, exclude necesitatea construirii de la zero a infrastructurii si a mijloacelor de transport. Pe de alta parte, un lucru nou e intotdeauna mai bun decat ceva "carpit", asa ca nici varianta unei arene in apropierea Bucurestiului nu trebuie exclusa.


(1076 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la Bogdan Costea


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Un stadion nou sau refacerea "Nationalului"? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63961505889893 seconds.