Sâmbătă, 21 Iunie 2008 - 05:22 AM Aleg.RO: Băsescu: Statele UE trebuie să ratifice Tratatul de la Lisabona înainte de euroalegerile din 2009

Publicat de: Carmen DINU

AMOS News Corespondență din Bruxelles - Liderii Uniunii Europene au decis ca proiectul de ratificare a Tratatului de la Lisabona sa continue in toate statele in care nu a fost incheiat, in ciuda respingerii documentului de catre alegatorii irlandezi, astfel incat alegerile din iunie 2009 sa se desfasoare cu Tratatul ratificat si in vigoare, a declarat la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul lucrarilor Consiliului European de vara.

In opinia sa, nu se intrevad dificultati, singurul posibil semn de intrebare cu privire la rapiditate fiind legat de Cehia, unde tratatul se afla la Curtea Constitutionala. Basescu a explicat ca, Tratatul modifica si numarul de europarlamentari pentru fiecare stat, iar presedintele Parlamentului European nu mai intra in numarul de parlamentari, motiv pentru care este „extrem de dificil sa-ti imaginezi alegerile pentru Parlamentul European din iunie fara sa ai Tratatul ratificat". Pe de alta parte, conform Tratatului, Parlamentul European isi extinde atributiile, el devenind copartener al Consiliului UE, prin sistemul de codecizie pentru validarea toturor actelor normative emise de Comisie.

Pe de alta parte, seful statului a atras atentia ca, in acest moment, Uniunea Europeana functioneaza pe baza Tratatului de la Nisa, iar in lipsa Tratatului de la Lisabona, UE cu 27 de state nu mai poate primi noi membri si, ca atare, „nu putem discuta despre Croatia sau Balcanii de Vest in UE", chiar daca toate statele din Balcanii de Vest au semnat un Acord de Asociere si Stabilitate cu UE. In context, Basescu si-a exprimat satisfactia pentru capitolul din concluziile Consiliului care sublinieaza necesitatea unui parteneriat estic al Uniunii, miezul acestui parteneriat fiind fixat pe sinergia Marii Negre

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre capitolul cresterea preturilor la alimente si combustibil, aflat si el pe ordinea de zi a reuniunii. Potrivit lui Tariceanu, liderii europeni au apreciat ca, scaderea resurselor si asteptarile si temerile legate de cresterea consumului in perspectiva au determinat o crestere spectaculoasa a preturilor.

Premierul a subliniat ca, liderii UE au convenit asupra necesitatii a doua tipuri de masuri ce pot fi luate: pe termen scurt, unde intra si masuri fiscale, dar, mai ales, pe termen lung. Tariceanu a mai spus ca, un element important in procesul de revizuire a politicii agricole (PAC) il reprezinta tocmai cresterile de preturi, motiv pentru care Romania se inscrie si ea in randul tarilor care au semnat o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene prin care se cere asigurarea accesului egal al tuturor fermierilor europeni la subventiile UE.

Seful executivului de la Bucuresti a mentionat totodata ca, in discutiile de la Summit s-a evidentiat importanta sectorului de cercetare, iar pe termen lung UE se angajeaza in procesul elaborarii de politici comune in domeniul schimbarilor climatice si a resurselor de energie, cu acces pe energiile regenerabile: nucleare, hidro, bio.


(509 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Carmen DINU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: Statele UE trebuie să ratifice Tratatul de la Lisabona înainte de euroalegerile din 2009 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69635391235352 seconds.