Marți, 05 Aprilie 2005 - 08:47 AM Aleg.RO: Adriean Videanu este noul primar general al Capitalei

Publicat de: Oana Voinea, I.B.

cronicaromana Candidatul Aliantei D.A. Adriean Videanu a fost ales in functia de primar general al Capitalei, dupa ce la alegerile municipale de duminica a intrunit 53,01% (231.147 voturi) din optiunile electoratului. Potrivit rezultatelor difuzate luni de Biroul Electoral Municipal (BEM), dupa centralizarea voturilor de la toate cele 1.155 de sectii, Videanu este urmat de candidatul Partidului Social Democrat Daniel Marian Vanghelie cu 29,55% (128.822 voturi) din sufragii, Cristian Popescu din partea Partidului Blocul National Democrat cu 8,71% (37.965 voturi), Anca Petrescu din partea Partidului Popular Romania Mare cu 3,48% (15.187 voturi), Radu Opaina (Partidul Umanist din Romania) cu 1,92% (8.361 voturi) si Ralu Filip (candidat independent) cu 1,16% (5.065 voturi).
Ceilalti candidati inscrisi in cursa electorala au obtinut sub 1% dintre sufragii. La alegerile de duminica s-au prezentat la vot 24,83% dintre bucuresteni (439.575), numarul total al voturilor valabil exprimate fiind 436.012 (99,19%), voturile nule inregistrate fiind 3.512, respectiv 0,8%.
Conform procedurii, din momentul aparitiei rezultatelor finale, sunt asteptate contestatii timp de 24 de ore, dupa care BEM trimite procesul-verbal de incheiere a procesului electoral in Bucuresti catre Tribunalul Capitalei, pentru validarea scrutinului de duminica. Tribunalul trebuie sa emita apoi o hotarare privind validarea in functia de primar a candidatului care a obtinut cel mai mare numar de voturi, apoi acesta depune juramantul si preia functia.
Adriean Videanu: “Tot ceea ce am promis in campanie se va realiza in urmatorii ani”
Tot ceea ce am promis in campania electorala se va realiza in trei ani si jumatate, a declarat ierii, pentru Rompres, candidatul Aliantei D.A. pentru functia de primar general al Capitalei, Adriean Videanu, dupa anuntarea rezultatelor oficiale partiale ale scrutinului din 3 aprilie care il indica drept castigator al alegerilor.
Videanu le-a multumit tuturor celor care s-au prezentat la vot si a mentionat ca a evitat sa faca promisiuni care nu se pot onora, proiectele din programul sau fiind acoperite de resurse. El isi propune, ca un prim obiectiv, atragerea de resurse pentru finantarea proiectelor mari de infrastructura, “fie ca vorbim de canalizare, de retea de apa, de gaze, de electricitate, de telefonie, fie ca vorbim de infrastructura stradala, parcari si chiar salubrizare”.

Ion Iliescu: “Semnalul dat de bucuresteni este anti-PSD”

Senatorul social-democrat Ion Iliescu a apreciat ierii ca semnalul dat de bucuresteni prin votul din 3 aprilie reflecta o optiune anti-PSD a electoratului din Capitala.
Ion Iliescu a aratat ca nimeni din partid in afara lui Marian Vanghelie nu si-a asumat raspunderea sa candideze pentru Primaria Generala a Capitalei, reamintind in context ca cel mai bine plasat in sondaje era la momentul acestei decizii Sorin Oprescu.
Motivele pentru care Oprescu nu a mai acceptat o noua candidatura sunt intelese de Iliescu, care a apreciat ca “de aceasta data nici el macar nu avea sansa sa castige”. “Singurul care si-a asumat aceasta raspundere a fost Dan Marian Vanghelie si organizatia PSD Bucuresti l-a sprijinit.
Sa venim acum sa taiem capete pentru ca nu am castigat, mi se pare o neseriozitate politica”, a afirmat senatorul PSD. Ion Iliescu considera ca PSD trebuie sa castige pozitie in Capitala si pentru aceasta trebuie sa se prezinte cu “oameni de viitor care sa fie piese solide in viitoarele confruntari”.

PPRM: “Indiferenta bucurestenilor a fost generata de indiferenta edililor pentru problemele celor care le-au acordat votul”

Partidul Popular Romania Mare (PPRM) considera ca indiferenta electoratului din capitala pentru alegerile partiale din 3 aprilie a fost generata de “indiferenta edililor pentru problemele celor care le-au acordat votul.
“Dupa 15 ani de ipocrizie, incompetenta si coruptie, bucurestenii au refuzat sa mai gireze inca o eventuala aventura politica”, afirma PPRM, intr-un comunicat difuzat luni.
Potrivit PPRM, direct responsabili pentru aceasta realitate alarmanta sunt cei care au considerat ca Primaria Capitalei “este doar o trambulina politica, o modalitate rapida de a castiga notorietatea necesara pentru a ocupa alte demnitati publice”.

Cristian Parvulescu: “Voturile obtinute de Adriean Videanu nu-i confera suficienta legitimitate ca primar general”

Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat ieri ca, in pofida victoriei obtinute din primul tur al alegerilor municipale de candidatul Aliantei D.A. la Primaria Capitalei, Adriean Videanu, voturile primite de acesta nu-i confera suficienta legitimitate pentru noua functie. “Rezultatul obtinut de Videanu (53%, potrivit rezultatelor oficiale partiale, dupa centralizarea a 99,57% din voturi, n.r.) raspunde criteriilor juridice de alegere, dar s-ar putea sa aiba probleme legate de relatia cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti si cu primarii de sector, chiar daca acestia apartin aceleiasi formatiuni politice. Este posibil ca atunci cand vor exista situatii tensionate ceilalti sa faca apel la legitimitatea mai mare, data de o prezenta la vot mult mai importanta in iunie 2004 si de un vot mult mai consistent primit atunci din partea bucurestenilor. Prezenta la vot a fost de sub 25%, o prezenta foarte scazuta, care nu confera suficienta legitimitate viitorului primar”, a declarat, luni, pentru Rompres, Cristian Parvulescu.


PSD Bucuresti la ora adevarului:
Dan Ioan Popescu: “Imi voi depune demisia”; Ion Iliescu: “Nu mi se pare o solutie”
Senatorul social-democrat Ion Iliescu a apreciat luni ca o eventuala demisie a presedintelui organizatiei PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, din aceasta functie nu reprezinta o solutie de viitor. Dan Ioan Popescu a anuntat in aceeasi zi, la finalul Delegatiei Permanente a partidului, ca isi va depune miercuri, 6 aprilie, demisia la Consiliul Central al organizatiei PSD Bucuresti. “Eu cred ca a fost o figura de stil. E treaba lui, a organizatiei de Bucuresti, eu nu sunt pentru asemenea metode. Nu mi se pare o solutie”, a apreciat Ion Iliescu. Senatorul PSD a mentionat ca rezultatul candidatului Marian Vanghelie este comparabil cu cel obtinut la localele din vara lui 2004 de alt candidat social-democrat la Primaria Capitalei, Mircea Geoana.


(635 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Oana Voinea, I.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Adriean Videanu este noul primar general al Capitalei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57796311378479 seconds.