Sâmbătă, 31 Mai 2008 - 04:52 AM Aleg.RO: Votul la locale se face pe patru buletine - primar, consilieri locali, judeteni, presedinte CJ

Publicat de: Realitatea Romaneasc

real_romaneasca    Romanii sunt asteptati duminica la urne pentru a-si alege primarii, consilierii locali si judeteni, precum si presedintii Consiliilor Judetene, fiecare cetatean cu drept de vot urmand sa puna stampila "VOTAT" pe candidatul sau pe lista de candidati de pe fiecare dintre cele patru buletine de vot .
Potrivit Legii 67/2004 privind alegerea administratiei publice locale, alegatorii isi pot exprima dreptul de vot numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente, in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.
Alegatorii vor putea vota incepand cu ora 7.00, sectiile de votare urmand sa fie inchise la ora 21.00.
Potrivit unei hotarari de interpretare data de Biroul Electoral Central, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare sunt obligati sa organizeze in asa fel desfasurarea procedurilor de votare, astfel incat sa se inscrie in orele prevazute expres de lege. Totusi, potrivit interpretarii date de BEC, persoanele care la ora 21.00 se vor afla in desfasurarea diferitelor proceduri in sala in care sunt instalate cabinele de vot vor fi lasate sa isi finalizeze votul.
Pentru a putea vota, cetateanul care a implinit 18 ani pana la data scrutinului va trebui sa prezinte biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate, in baza caruia va primi cele patru buletine de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT".
Potrivit precizarilor facute de BEC, la alegerile din data de 1 iunie, primarii vor asigura cate patru urne de vot in fiecare sectie de votare, cate una pentru primar, pentru consiliul local, pentru presedintele consiliului judetean (respectiv primarul general al municipiului Bucuresti) si pentru consiliul judetean (respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti).
Asa cum prevad reglementarile privind scrutinul local, alegatorii vor vota separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pentru care opteaza.
Legea privind alegerile locale mai stipuleaza ca prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Totusi, alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, care sa il ajute sa isi exercite dreptul de vot.
Ca masura de siguranta, actul normativ mentioneaza ca persoanele care candideaza in circumscriptia in a carei raza teritoriala se afla sectia de votare respectiva nu pot insoti alte persoane in cabina de vot, in scopul de a le ajuta sa voteze.
Potrivit unei hotarari date de BEC, este interzis accesul in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau preluare de imagini, decizie luata pentru a putea fi impiedicate eventuale tentative de control asupra votului si in vederea asigurarii caracterului secret si liber exprimat al acestuia.
De asemenea, presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
Pentru ca buletinul de vot sa fie valabil, alegatorii trebuie sa se asigure ca pe ultima pagina a acestuia este aplicata stampila de control a sectiei de votare.
Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in exterior si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida.
Potrivit prevederilor legale, indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.
Daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, mentionandu-se acest lucru in procesul-verbal al operatiunilor de votare.
Dupa exercitarea dreptului de vot, in cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea "votat" si data scrutinului.
Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau de invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorul, pentru ca acesta sa isi exercite dreptul de vot.
Aceasta prevedere este valabila si pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau de invaliditate care in ziua scrutinului sunt internati in spital, cu conditia ca respectiva unitate spitaliceasca sa se afle in aceeasi localitate in care solicitantul domiciliaza.
In aceste cazuri, solicitarea trebuie sa fie facuta anterior datei votarii si trebuie sa fie insotita de acte medicale doveditoare.
Potrivit Legii 67/2004, asa cum a fost ea modificata, vor fi considerate nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila "VOTAT" sau la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere.
Pe de alta parte, votul va fi considerat valabil in cazul in care, desi stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta.
De asemenea, nu vor fi considerate nule buletinele de vot care au fost introduse in alta urna decat cea destinata de biroul electoral al sectiei de votare.
In ziua alegerilor, presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii, in acest scop puterile lui fiind extinse si in afara localului sectiei de votare, pana la o distanta de 500 metri.
Pentru mentinerea ordinii in localul sectiei de votare si in imprejurimi, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloace de ordine puse la dispozitie prin grija prefectilor.
De altfel, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice, dar nu mai mult de o ora, masura trebuind sa fie anuntata anterior, prin afisare la usa localului de vot, cu cel putin o ora inainte. Legea prevede ca, in timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si toate lucrarile biroului electoral raman sub paza permanenta, iar membrii biroului nu pot parasi sala de votare in acelasi timp.
Pentru buna desfasurarea a scrutinului, legiuitorul a prevazut mai multe fapte care constituie contraventie sau infractiune.
Astfel, constituie infractiune impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane si promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat.
Tot infractiuni sunt tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals, dar si atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor, deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, precum si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute de lege.
Potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Central, in ziua de duminica, intre orele 7.00 si 21.00 este interzisa comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare de 500 de metri, cu supravegherea respectarii acestei prevederi legale fiind insarcinati reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei administrative (politisti si jandarmi).



(964 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Realitatea Romaneasc


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Votul la locale se face pe patru buletine - primar, consilieri locali, judeteni, presedinte CJ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.