Luni, 19 Mai 2008 - 05:08 AM Aleg.RO: Lista ?dalmatienilor? de la alegerile locale  

Publicat de: ---

evenimentulzilei Ilinca Istrati
Luni, 19 Mai 2008 Coalitia pentru o Guvernare Curata a dat ieri publicitatii numele candidatilor la consiliile judetene cu probleme de moralitate .

Nu mai putin de 56 de candidati la presedintia consiliilor judetene figureaza pe 'lista neagra' data ieri publicitatii de Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC). Sunt politicieni, cunoscuti si sub numele de 'dalmatieni', asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sau au fost traseisti politici. Cei mai multi dalmatieni sunt la PSD, dar nici PNL sau PDL nu stau 'rau' la acest capitol.

In cinci judete (Bacau, Bihor, Galati, Gorj si Olt), toti candidatii principalelor partide figureaza pe lista. CGC a monitorizat doar partidele cu peste 5% la nivel judetean, respectiv PC, PSD, PNL, PDL, PNG, UDMR, UCM. Va prezentam numele cele mai importante angrenate an alegeri, dar cu probleme de moralitate:
 
Arges. Cristian Boureanu (PDL) este urmarit penal de DNA pentru abuz an serviciu contra intereselor statului. Constantin Nicolescu (PSD) - cand era sef al consiliului judetean, firma Lactag, la care lucra sotia sa, a castigat licitatia pentru programul 'Cornul si laptele'.

Bacau. Ionel Palar (PNL) a migrat de la Partidul Popular Roman, la PUR si apoi la PNL. In august 2006, firma sa a anchiriat spatii si terenuri de la SC CET SA Bacau (unde era angajat), pentru care plateste, conform presei locale, o chirie subevaluata. Vasile Nistor (PDL), fost deputat, a avut proces de evacuare cu RAAPPS pentru ca a refuzat sa para- seasca locuinta de serviciu dupa expirarea mandatului. Constantin Avram (PC), firma sa a fost implicata an contracte cu Primaria Bacau, pe vremea cand era consilier, prefect si sef de CJ. A fost membru PNL, PD si PC. Dragos Benea (PSD) este acuzat de presa locala ca a directionat 300.000 de euro din fonduri europene, nu pentru informatizarea scolilor, ci ca- tre ferma sa de viermi de matase.

Botosani. Constantin Contac (PSD) a fost trimis an judecata, an 2007, de catre DNA pentru spalare de bani, fals an declarat ii si operatiuni financiare an situatii de incompatibilitate.

Brasov. Aristotel Cancescu (PNL) a facut obiectul unei plangeri penale din partea CAN, pentru ca ar fi declarat an fals ca nu e proprietarul firmei CANET SRL, prin care a vandut licentele radio Mix FM, proprietatea sa.

Cluj. Marius Nicoara (PNL) - presa a semnalat ca fratele sau este actionar la o firma asociata cu societatea castigatoare, prin ancredintare directa a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj. Vasile Soporan (PSD) a fost colaborator al fostei Securitati. A fost prefect antre 2001-2004, perioada an care, potrivit presei, a primit ilegal an concesiune un teren, pe 49 de ani, la un pret subevaluat, fara licitatie.

Constanta. Gheorghe Dragomir (PNL) - ca deputat, nu si-a trecut an declaratia de avere o parte dintre firme. Fundatia Bra- tianu, unde este membru, deruleaza, potrivit presei, contracte cu primaria si consiliul judetean. Nicusor Constantinescu (PSD) a fost acuzat an presa ca a ini- tiat recent mai multe proiecte de hotarari ale CJ, prin care aloca bani firmelor unor prieteni.

Galati. Marius Gerard Necula (PDL) a migrat de la PSD pentru a deveni candidat la CJ. In timp ce era prefect de Galati, firma la care era actionar a avut contracte cu Sidex. Victor Paul Dobre (PNL) - presa a relatat ca, pe cand era secretar de stat an Ministerul Administra- tiei, guvernul a alocat 100.000 de dolari pentru plata redeventei terenului, pe care una dintre firmele sale, Mervin SRL, al are anchiriat an Zona Libera Galati. Eugen Durbaca (PC) este actual presedinte CJ si fost primar. A fost activist PCR, a trecut prin PDSR, ApR, PUNR sI PC. In 1992, a fost condamnat la anchisoare. Familia sa a construit un adevarat imperiu de afaceri.

Gorj. Ilie Morega (PNL) a fost trimis an judecata de DNA, fiind acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine bani de la institutii publice pentru campania electorala a PNL. Fost membru de frunte al PCR, a trecut prin FSN, PDSR, APR, PSD, PNL-Campeanu, PRM si apoi an PNL. Ionel Mantog (PDL) a fost trimis an judecata de DNA, an 2006, dupa ce si-a construit o vila din fondurile Companiei Lignitului. Ion Calinoiu (PSD) a fost si el beneficiarul unei vile construite din fondurile Companiei Lignitului. Nicolae Mischie (PNG) a fost cercetat pana an prezent an peste 10 dosare penale. Acuzatiile au variat de la luare de mita, trafic de influenta si abuz an serviciu, pana la contrabanda cu arme de vanatoare. Anul trecut a fost condamnat la 4 ani de anchisoare fara suspendare.

Iasi. Traian Dobre (PNL) - traseist prin PNL, PDSR si din nou la PNL - a fost acuzat an presa locala ca, la finele anului 2004, firma sa a facut un schimb de terenuri forestiere cu Directia Silvica an urma caruia a castigat circa 1,14 milioane de lei.

Suceava. Gavril Marza (PSD) - actualul presedinte al CJ, a fost trimis an judecata de DNA, antr-un dosar penal alaturi de deputatul Ioan Stan. Cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina diversi agenti economici sa sponsorizeze Fundatia 'Armonia' si au obtinut de la acestia 100.000 dolari pentru campania electorala a PSD. Firma 'Gemacu', an care asociata este fiica lui Marza, a primit fonduri PHARE pentru utilajele necesare unei fabrici de cherestea.

Teleorman. Alexandru Mocanu (PDL) a promovat interesele familiei sale prin initierea proiectului de lege prin care propunea stergerea datoriilor a 10 fabrici de bere, an valoare de 400 miliarde lei. Printre acestea se numara si SC Bere, si Malt ROBEMA din Rosiorii de Vede, unde sotia sa era inginer-sef si actionar. Liviu Dragnea (PSD) este actualul pre- sedinte al CJ. A fost frecvent acuzat de presa ca s-a ambogatit de pe urma pozitiei sale publice si ca a facut afaceri paguboase pentru comunitatea sa, dar foarte profitabile pentru firme prietene, abonate la lucrari din bani publici. A fost acuzat, de exemplu, ca a aprobat achizitionarea fara licitatie a unui bac la mana a doua an valoare de trei sferturi de milion de euro, desi era vechi si nu mai putea circula decat pana an 2008. Firma care l-a achizitionat a avut profit 228.000 de euro.

Timis. Ilie Sarbu (PSD) - presa a relatat ca, an perioada an care a fost ministru al agriculturii (2002-2003) a reusit sa cumpere de la RAAPPS, printr-o inginerie legislativa, vila an care statea. Imobilul, an suprafata de peste 364 mp, este situat an centrul Bucurestiului.

Vrancea. Marian Oprisan (PSD) a fost trimis an judecata de catre DNA, an 2006, sub acuzatiile de uz de fals, abuz an serviciu si deturnare de fonduri.


(439 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Lista ?dalmatienilor? de la alegerile locale   | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62976813316345 seconds.