Joi, 21 Februarie 2008 - 05:43 AM Aleg.RO: Patru senatori PD-L denunță "efectul pervers" al actelor emise de Guvern

Publicat de: ---

AMOS News Senatorii PD-L Mircea Cinteză, Dan Gabriel Popa, Dan Sabău și Victor Panțuru, toți patru medici de profesie, au acuzat  lipsa de rezultate și pe alocuri chiar efectul pervers a actelor normative emise de Cabinetul Tăriceanu 2 și elaborate de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, informează un comunicat de presă remis AMOS News.

Rezultatul activității de reformare a sistemului de sănătate, după trei ani de guvernare a ministrului Nicolăescu este reprezentat de un număr de 4000 de cereri ale medicilor rezidenți, pentru a practica medicina în spațiul Uniunii Europene, unde salariul unui medic la început de drum este de zece ori mai mare decât venitul acestora în România.

Senatorul Mircea Cinteză a anunțat elaborarea unei inițiative legislative care să oblige unitățile spitalicești să susțină medicii rezidenți cu care au contract de colaborare, astfel încât să se poată asigura că la sfârșitul perioadei de rezidențiat, medicii cu drept deplin de practică rămân să lucreze în respectivele unități. Mircea Cinteză va cere închiderea unităților sanitare care funcționează cu mai puțin de 80 la sută din necesarul de cadre. Ca modalitate de rezolvare a problemei cadrelor medicale, problemă cu care se confruntă déjà multe dintre unitățile medicale din țară, senatorul PD-L va cere acestora să stimuleze medicii rezidenți prin încheierea de contracte și precontracte și să stabilească o remunerație decentă pentru munca acestora.

Senatorul Dan Sabău și-a exprimat convingerea că eliminarea unor facultăți de medicină din lista celor acreditate să organizeze rezidențiate are la bază interese financiare. Medicilor rezidenți le sunt alocate fonduri bugetare pentru susținerea studiilor iar acestea merg doar în centrele universitare acreditate și susțin doar catedrele din aceste facultăți. Dl Sabău a atras, în plus, atenția că HG 1586 din 19 decembrie (postată pe site doar  timp de 10 zile din cele 30, obligatorii) vine să întrerupă din nou contractul legal de management și obligă la reorganizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de manageri în spitale. Pe de altă parte, criteriile cu care ar trebui măsurată performanța managerilor s-au tot modificat, pe durata mandatului acestora.

Senatorul Dan Gabriel Popa a numit Cabinetul Tăriceanu 2 ”guvern reșapat” și a acuzat ignorarea crasă a programului de guvernare de către cei pentru care acesta ar trebui să fie lege. Drept exemple clare, în primul rând ar fi lipsa metodologiei de acreditare a spitalelor, deși acestea ar trebui să nu poată funcționa fără acreditare. Apoi, lipsa descentralizării decizionale din sistemul sanitar este de natură să blocheze orice funcționare normală a unităților spitalicești unde nici măcar mutarea de paturi dintr-o secție în alta nu poate fi decisă de managerul spitalului. Cererile de acest gen au nevoie de avizul expres al ministrului Sănătății Publice. Pe de altă parte, actuala guvernare nici de asigurarea asistenței medicale în școli nu este interesată, de vreme ce inițiativa legislativă care ar fi trebuit să reglementeze funcționarea cabinetelor medicale în școli a fost respinsă exact de liberalii și pesediștii din Camera Deputaților.

Senatorul Tudor Panțuru atrage atenția că beneficiarii fondurilor alocate Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate sunt laboratoarele private, conform unui nou ordin al ministrului Sănătății. Senatorul PD-L este de părere că banii alocați analizelor ar fi fost cu mult mai utili dacă se îndrepta spre sistemul public de sănătate. Pe de altă parte, Tudor Panțuru afirmă că nu există nici un fel de informații, în acest moment, privitoare la procentul din fondul strâns de pe urma aplicării de accize pe alcool și tutun care ar fi fost folosit pentru finanțarea sistemului public de sănătate.

Lipsa de cadre medicale din spitale a fost menționată de senatorul Tudor Panțuru, cu exemplificare asupra faptului că normele europene prevăd necesitatea existenței a peste 30 de medici la mia de locuitori, în timp ce la noi, statisticile arată sub 17 medici la mia de locuitori. Asta înseamnă o muncă dublă prestată de cadrele medicale din România și o oboseală crescută a medicilor. Urmările oboselii medicilor le suportă, de regulă pacienții.


(274 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Patru senatori PD-L denunță "efectul pervers" al actelor emise de Guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65709805488586 seconds.