Luni, 18 Februarie 2008 - 08:31 AM Aleg.RO: UDMR are iscoade in Kosovo care iau lectii de separatism

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 18 Februarie 2008

Parlamentul din Kosovo a aprobat duminica, in unanimitate, declaratia de independenta fata de Serbia, intr-o sedinta istorica .

Umbra Albaniei Mari planeaza deasupra Balcanilor

Declaratia de independenta a Kosovo a fost citita de premierul Hashim Thaci, care a afirmat ca provincia devine o tara democrata care respecta drepturile tuturor comunitatilor etnice. SUA si unele tari membre UE vor recunoaste astazi independenta Kosovo, in timp ce Rusia si alte state europene refuza sa faca acest lucru. Rezolutia a fost votata de toti cei 109 deputati prezenti, 11 deputati ai minoritatilor etnice, inclusiv sirbii, lipsind de la sedinta. Serbia a amenintat cu sanctiuni diplomatice si economice, dar nu si cu un raspuns in forta. Analistii politici si jurnalistii aflati in zona spun ca un conflict intre sirbii din Kosovo si etnicii albanezi este foarte posibil.

Natiunea Kosovo „va fi creata pe baza planului Ahtisaari“, afirma rezolutia. Planul elaborat de emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, preconizeaza o independenta „sub supraveghere internationala“, asigurata de o misiune civila a UE si una militara a NATO. „Kosovo este o societate democratica, laica si multietnica“, ce va gazdui o „prezenta internationala civila si militara“, adauga textul. „Asteptam aceasta zi de foarte mult timp“, a spus Thaci in Parlamentul de la Pristina, aducind un omagiu celor care s-au sacrificat pe „drumul spre independenta“. Independenta marcheaza sfirsitul dezmembrarii fostei republici Iugoslavia, „devenim parte egala a lumii democrate“, a mai spus el. Thaci a adaugat ca nimeni nu trebuie sa se teama de discriminare si a repetat mesajul in limba sirba.

Zeci de mii de kosovari s-au adunat duminica in Pristina, strigind sloganuri si fluturind steagul Albaniei (un vultur bicefal negru pe fond rosu). Oamenii au sarbatorit in zgomot de petarde si de focuri de arma trase in aer. Liderii kosovari erau asteptati in cursul serii la o sala de sport, unde urma ca Orchestra Filarmonica sa cinte „Oda bucuriei“ (imnul UE, preluat si de noul stat kosovar) si sa semneze pe o placa din otel, cu inscriptia „nou-nascut“, care va fi amplasata in oras. Ceremonia urma sa se incheie cu focuri de artificii. Albanezii au depus coroane de flori la mormintele familiilor ucise de fortele de securitate sirbe in luptele de acum 10 ani. Citeva sute de sirbi in uniforme au incercat duminica sa intre in Kosovo. Ei au fost impiedicati sa treaca pe la punctul de control de la Merdare, veteranii reusind sa depaseasca cordonul politiei sirbe, dar fiind blocati de politistii kosovari. Incidentul s-a incheiat rapid, dupa citeva ciocniri lipsite de gravitate. Fostii combatanti in razboiul din 1998-1999 contra separatistilor albanezi din Kosovo doreau sa protesteze fata de proclamarea independentei. Pe de alta parte, seful Bisericii Ortodoxe sirbe din Kosovo, episcopul Artemie, spune ca Serbia ar trebui sa-si convoace fortele militare, sa declare Kosovo „teritoriu ocupat“ si sa cumpere arme de la Rusia pentru a-l obtine inapoi. „Serbia ar trebui sa cumpere arme de ultima generatie de la Rusia si de la alte state si sa ceara Rusiei sa trimita voluntari si sa stabileasca o prezenta militara in Serbia“, a spus el.

Presedintele sirb Boris Tadici a facut apel la ratiune si a reamintit ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo si va actiona cu mijloace pasnice, diplomatice si legale pentru a anula declaratia. Tadici, reales in functie in februarie, si-a subliniat opozitia fata de independenta Kosovo cind a depus juramintul. „Nu voi abandona niciodata lupta pentru provincia noastra Kosovo“, a jurat el. La rindul sau, premierul Vojislav Kostunita l-a criticat pe presedintele SUA, George W. Bush, pentru sustinerea independentei Kosovo. „Presedintele american, care e responsabil pentru aceasta violenta, la fel ca si partenerii sai europeni vor figura in istoria Serbiei cu litere negre“, a spus el intr-o interventie televizata. (Simona MATIES)

Valul separatist matura continentul

Dupa modelul Kosovo, mai multe provincii separatiste au anuntat deja ca-si vor revendica independenta.

Mai multe tari membre UE, printre care si Romania, s-au opus independentei Kosovo din cauza temerilor ca aceasta ar putea produce un efect de domino, ce ar duce la revendicarea aceluiasi statut din partea unor minoritati compacte de pe teritoriul lor sau din statele din regiune. Cipru, Grecia, Spania si Slovacia si-au exprimat opozitia fata de recunoasterea noului stat, iar Bulgaria si-a manifestat si ea ingrijorarea. Daca Spania este preocupata de pretentiile separatiste ale catalanilor si bascilor, Grecia de situatia Ciprului de Nord si Slovacia de minoritatea sa maghiara, Romania nu se teme atit de o secesiune a teritoriilor majoritar maghiare din Transilvania, cit de o autoproclamata independenta a Transnistriei fata de Republica Moldova. Tot in afara UE, Republica Srpska din Bosnia-Hertegovina, provinciile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, Cecenia in coasta Rusiei si chiar sirbii din nordul Kosovo ar putea dori sa se separe de statele carora le apartin acum.

Primele semne ale efectului de domino au inceput deja sa se faca simtite. Abhazia si Osetia de Sud au anuntat imediat ca vor cere ONU si Rusiei sa le recunoasca independenta. Guvernul regional basc a declarat ca evenimentul de duminica este „o lectie de urmat“: „Vointa cetatenilor este cheia rezolvarii problemelor politice“, a afirmat purtatorul de cuvint al acestuia. O pozitie similara au avut autoritatile din Nagorno-Karabah. Moscova a cerut, in schimb, de la ONU si NATO sa anuleze proclamarea independentei Kosovo intrucit incalca dreptul international. Cehia a avertizat si ea privind posibilitatea utilizarii actului de la Pristina drept precedent, in timp ce Elvetia a anuntat ca asteapta un angajament al Kosovo pentru protectia minoritatilor. De cealalta parte, Albania a salutat evenimentul de ieri. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, Vaticanul si mai multe capitale europene au facut apel la moderatie de ambele parti. (Oana POPESCU)

„Romania nu trebuia sa participe la forta UE“

Aleksander Mitic, jurnalist sirb, explica pentru Cotidianul cum vad sirbii independenta Kosovo.

Cum priveste Serbia independenta Kosovo?

Este o zi trista pentru istorie si pentru legislatia internationala deoarece unei tari europene i se rupe un teritoriu. Este vorba de o tara democratica, ce se indreapta catre integrarea in UE si careia i se ia o parte din teritoriu, nu doar de catre Pristina, ci si de UE si de SUA. Serbia va considera aceasta declaratie de independenta ca fiind nula, nu o va respecta si va face tot posibilul pentru a-i sprijini pe sirbii din Kosovo. Nu va exista insa o separare formala a nordului Kosovo, locuit de sirbi, deoarece de ce s-ar separa de un stat care nu exista din punctul de vedere sirb? Practic insa, va exista o separare, deoarece nu vor recunoaste niciodata Pristina drept capitala, nici misiunea politieneasca a UE, pe care o vor considera o forta de ocupatie. Problema nu este misiunea fortelor de politie in sine, ci faptul ca insoteste declaratia ilegala a independentei Kosovo. Serbia este dezamagita de statele care au decis sa participe la aceasta misiune EULEX, chiar din rindul aliatilor Serbiei, cum este Romania. Cred ca Romania ar fi trebuit sa se abtina de la aceasta misiune, in ciuda presiunilor externe la care a fost supusa.

Credeti ca exista posibilitatea declansarii de violente in regiune?

Nu acum, imediat, dar daca cineva crede ca acesta este ultimul pas in destramarea Iugoslaviei, se insala, alte nationalitati nemultumite vor urma acest model, inclusiv sirbii. De exemplu, sirbii din Bosnia: in Republica Srpska locuiesc mai multi sirbi decit albanezi in Kosovo, ei de ce nu ar avea dreptul la independenta? Este vorba de un dublu standard international aplicat in cazul sirbilor, e vorba de ipocrizie. Separarea Kosovo incalca documente internationale. E normal ca sirbii sa fie frustrati si sa vrea sa preia inapoi Kosovo, atunci cind va aparea ocazia. De asemenea, se creeaza un vid legislativ, pentru ca orice miscare separatista va ajunge la concluzia ca nu conteaza legislatia internationala, ci ca este suficient sa faci un lobby eficient in SUA si in unele state europene. (Laura CERNAHOSCHI)

Distributia etnicilor albanezi si sirbi in Kosovo, pe www.cotidianul.ro/select Independenta Kosovo a reaprins flacara nationalista in Secuime

Liderii comunitatii maghiare din Ardeal saluta la unison independenta Kosovo si vor sa foloseasca modelul pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Liderii UDMR se afla in contradictiecu seful statului in privinta independentei Kosovo Proclamarea independentei Kosovo a fost primita cu entuziasm in rindurile comunitatii maghiare din Romania. In special in Secuime, acolo unde o parte din liderii UDMR, ai Consiliului National Secuiesc (CNS) si ai Uniunii Civice Maghiare (UCM) au inceput sa vorbeasca despre folosirea acestui precedent pentru obtinerea unei autonomii teritoriale a tinutului cuprins intre judetele Mures, Harghita si Covasna.

Mai mult, UDMR, partid aflat la guvernare, a cerut ieri, intr-un comunicat semnat de presedintele Marko Bela, recunoasterea fara intirziere a independentei fostei provincii iugoslave, asta in conditiile in care Bucurestiul a anuntat deja ferm ca nu va face acest lucru atit timp cit acest gest se produce fara acordul Serbiei. „Proclamarea independentei Kosovo survine dupa o perioada dureroasa, plina de suferinte, care nici nu mai oferea alta solutie pentru reglementarea situatiei. Tocmai de aceea UDMR considera ca tarile lumii trebuie sa recunoasca noul stat nascut in acest fel. Nici tara noastra, Romania, nu trebuie sa amine recunoasterea Kosovo“, se arata in comunicatul semnat de presedintele UDMR.

De altfel, doi reprezentanti importanti ai Uniunii, europarlamentarul Sogor Csaba si deputatul Antal Arpad, au si tinut sa fie prezenti ieri la Pristina, la ceremonia din Parlamentul kosovar. Cei doi demnitari au fost blocati circa doua ore la intrarea in noul stat din cauza protestelor populatiei sirbe.

Antal a declarat vineri ca maghiarii ar trebui sa obtina sprijinul UE si al SUA pentru obtinerea autonomiei Secuimii. „Din cite se stie, noi, maghiarii din Romania, am militat pentru autonomie exclusiv prin mijloace democratice si consideram ca un sprijin din partea autoritatilor europene si a SUA ar legitima in Europa rezolvarea unor potentiale conflicte fara conflicte, deci ar legitima solutiile nonviolente“, a declarat parlamentarul UDMR, declaratiile sale fiind reiterate si de liderii diverselor organizatii locale ale CNS.

La rindul sau, liderul UCM - Sfintu Gheorghe, Gazda Zoltan, a anuntat ca va lansa astazi un apel catre locuitorii din Secuime sa aprinda miine seara o luminare in fereastra caselor lor, in semn de solidaritate cu gestul kosovarilor.

Reactiile liderilor maghiari nu au ramas fara raspuns in tabara nationalistilor romani. Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a acuzat Ungaria si UDMR ca spera sa repete „scenariul Kosovo si pe teritoriul romanesc“. „Kosovo este un precedent extrem de periculos, iar dupa ce ungurii ne-au mintit atitia ani ca nu vor autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, acum s-au gasit lideri care sa declare ca modelul Kosovo poate fi aplicat si in Romania. Noi propunem insa ca aceia care nu recunosc statul national unitar sa plece in tara in care le convine, iar statul roman sa le acorde o prima de 1.000 de euro pentru asta“, a spus Funar. Mai mult, acesta considera ca PRM va inainta Parlamentului si un proiect de lege care are in vedere repopularea judetelor Covasna, Harghita si Mures cu etnici romani in vederea restabilirii structurii etnice de pina in 1989.

Asemanari si deosebiri

Comparatia dintre Kosovo si Transilvania nu e deplasata, cum s-ar putea crede, sustine Alina Mungiu, presedintele Societatii Academice din Romania. „Ca si Kosovo pentru sirbi, Transilvania este un leagan al natiunii, timp de peste 150 de ani dupa infringerea de la Mohács in fata otomanilor Ungaria s-a redus doar la Transilvania. Ca si cu sirbii in Kosovo, natiunea care a construit statul, ungurii, nu avea majoritatea populatiei de cel putin 200 de ani la data secesiunii provinciei. Natiunea majoritara in provincie, romanii, nu avusese niciodata stat in Transilvania (decit in propaganda lui Ceausescu). Mai intii secesiunea provinciei transilvanene (din Austro-Ungaria) si apoi unirea ei cu Regatul roman s-au facut in virtutea dreptului la autodeterminare al majoritatii populatiei, ca si azi in Kosovo“, crede Mungiu.  Totusi, dincolo de un trecut istoric aparent apropiat, presedintele APD, Cristian Pirvulescu, sustine ca orice comparatie intre Kosovo si situatia Secuimii „este neavenita“. „Autoritatile romane au ales sa aplice solutia consociativa, mai ales incepind din 1996, o data cu cooptarea UDMR la guvernare, fapt ce a determinat o scadere semnificativa a tensiunilor etnice. Tensiunile ar putea reaparea doar in masura in care minoritatea maghiara nu va mai fi reprezentata in Parlament“, crede Pirvulescu, care pune declaratiile liderilor PCM si UDMR mai ales pe tema competitiei dintre cele doua formatiuni in perspectiva alegerilor locale din vara.

Bucurestiul priveste cu ingrijorare in Kosovo

Liderii social democrati reproseaza puterii de la Bucuresti ca, desi oficial nu recunoaste independenta Kosovo, acestia o recunosc indirect atunci cind sint de acord cu trimiterea de trupe UE in regiune cu acordul puterii locale.

Adrian Severin crede ca nimeninu s-a gindit serios la urmari Reprezentantii PSD il acuza pe presedintele Traian Basescu si Guvernul de ambiguitate si lipsa de coerenta in raport cu pozitia statului roman fata de proclamarea independentei republicii Kosovo.

Vicepresedintele social democrat Cristian Diaconescu, fost secretar de stat in MAE, sustine ca „Romania are o pozitie contradictorie pe acest subiect. Pe de o parte anuntam ca nu vom recunoaste proclamarea unilaterala a independentei acestei tari, iar pe de alta parte ne-am dat acordul, reconfirmat recent la Bruxelles, de a trimite acolo o forta a UE de 6.000 de militari, acord incheiat cu fortele kosovare“. Aceleasi argumente le invoca si un fost ministru de Externe pesedist Adrian Severin, care, in plus, atrage atentia asupra efectelor negative pe care proclamarea independentei Kosovo le va avea asupra intregii regiuni si, implicit, asupra Romaniei: impulsionarea de noi miscari secesioniste in spatiul iugoslav, posibila schimbare a raporturilor etnice in Voivodina, instabilitate politica in Macedonia, influente asupra situatiei din Transnistria si o recrudescenta a mesajului nationalist inclusiv in tara noastra. „Toata lumea se grabeste sa prezinte doar lista de avantaje a acestei proclamari, dar nimeni nu arata si efectele negative“, subliniaza Severin.

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu sustine pozitia adoptata de Romania, dar nu rateaza ocazia de a-l critica pe presedintele Basescu. „Aceasta pozitie a Romaniei este corecta si o spun eu, cel care a luat in numele Romaniei decizia de a sprijini in 1997 NATO in interventia sa in Iugoslavia. Mi se pare un precedent care poate deveni periculos. Serbia este astazi o republica democratica ce putea garanta respectarea autonomiei provinciei Kosovo“, crede fostul presedinte, care insa ii reproseaza actualului sef al statului izolarea diplomatica in care a dus Romania in ultimii ani, ceea ce, in opinia sa, lasa fara sprijin european pozitia tarii noastre. (Dan DUCA)

Presa internationala, atenta la reactia Romaniei

Evenimentele din Kosovo creeaza un precedent care ar putea afecta si Romania in privinta Transilvaniei, se arata intr-un reportaj Euronews, citat de antena3.com. Amintind o declaratie a presedintelui Vladimir Putin privind opozitia categorica a Rusiei in privinta independentei unilaterale a Kosovo, Euronews vorbeste de temerile din unele state din regiune. „Exista ingrijorari potrivit carora Kosovo stabileste un precedent pentru eventuale miscari de independenta in regiunea Abhazia din Georgia, in regiunea Transnistria din Moldova si in zona Transilvania din Romania“, se arata in materialul citat. Aceeasi „ingrijorare“ a Romaniei este invocata si de agentia de stiri bulgara Focus News. Ziarul american „San Antonio Express News“ sustine insa contrariul. Romania este data ca exemplu pentru faptul ca a reusit sa aplaneze conflictul cu Ungaria in privinta Transilvaniei.

ACTUALIZARE 21:30 Ambasada americana atacata de sirbi

Belgradul explodeaza in violente de strada dupa proclamarea independentei Kosovo.

Mii de protestatari sirbi au atacat cu pietre si sticle incendiare ambasada americana de la Belgrad, ca reactie la sustinerea acordata independentei Kosovo de catre Statele Unite. Ascunsi dupa tomberoane pe care le trasesera dupa ei pe strada, acestia au aruncat cu diverse obiecte contondente. Cel putin un politist a fost ranit si transportat de urgenta la spital pentru ingrijiri iar o fereastra a cladirii a fost sparta. “Kosovo este inima Serbiei”, “Nu vom renunta la Kosovo” au strigat manifestantii, majoritatea tineri, unii fani ai echipelor locale de fotbal, care au inconjurat sediul ambasadei si au fost cu greu respinsi de fortele de ordine. Participantii au scandat de asemenea numele generalului sirb Ratko Mladici, cautat pentru crime de razboi. Numarul protestatarilor a continuat sa creasca, ajungand la cel putin 2000. Pe tot parcursul serii, acestia au strigat lozinci nationaliste si au agitat steaguri sarbesti si torte in perimetrul din jurul misiunii diplomatice americane.

Si cladirile ONU si UE de la Kosovska Mitrovita au fost atacate cu grenade de mana, scrie NewsIn. In oras traiesc 40.000 de sarbi, care si-au aratat astfel furia fata de sprijinul pe care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene l-au acordat proclamarii unilaterale a independentei Kosovo. Demonstratii au avut loc si la Paris, unde pe pancarte scria: “Tradare: Corsica este franceza, domnule Sarkozy. Aflati ca provincia Kosovo este sirba!” In contrapartida, in fata sediilor UE si NATO de la Bruxelles, sute de albanezi au organizat manifestatii de bucurie. (Oana Popescu)

Pozitia UDMR fata de independenta Kosovo: www.cotidianul.ro/select


(382 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte tiri din sursa
Cotidianul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Cotidianul:

UDMR are iscoade in Kosovo care iau lectii de separatism | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.