Luni, 04 Februarie 2008 - 05:06 AM Aleg.RO: Sarkozy, rupt intre palatele Cotroceni si Victoria

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 4 Februarie 2008

Programul vizitei presedintelui francez la Bucuresti este influentat de certurile dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu si de coruptia din Romania .

Nicolas Sarkozy si Traian Basescu semneazaastazi un parteneriat strategicintre Franta si Romania Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, vine astazi la Bucuresti, intr-o vizita oficiala de citeva ore, pentru a semna un „parteneriat strategic“ intre cele doua tari. Situatia politica din Romania, considerata confuza de Palatul Élysée din cauza neintelegerilor dintre premier si presedinte, a determinat ca programul vizitei sa cuprinda intruniri separate cu Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu: „Este o deplasare foarte concentrata, cu intrevederi directe si aprofundate atit cu presedintele, cit si cu premierul roman, deoarece situatia politica romaneasca este complicata“, au declarat surse apropiate presedintiei franceze, citate de AFP. „Cei doi conducatori ai Executivului sint in momentul de fata intr-un fel de coabitare, ceea ce face sa fie nevoie de discutii cu amindoi pentru a putea conduce la un avans al cooperarii“, a continuat sursa citata.

Nu doar certurile politice au o influenta negativa asupra vizitei presedintelui Sarkozy in Romania: arhicunoscuta coruptie din tara il determina pe acesta sa nu semneze nici un acord comercial in timpul deplasarii. Presedintele francez a anuntat, in cadrul fiecarei vizite externe recente, semnarea unor importante acorduri de acest fel. Nici proasta reputatie a liderului libian Muammar al-Gaddafi nu l-a impiedicat sa anunte afaceri importante cu Tripoli, din care, e drept, au rezultat si beneficii colaterale, precum eliberarea infirmierelor bulgare. „Numeroase critici au fost adresate in trecut Romaniei din cauza nivelului sau de coruptie, era mai bine sa nu fie legate intre ele semnarea parteneriatului strategic si vreun acord comercial“, declarau surse de la Élysée pentru AFP.

Sarkozy viziteaza tara noastra de-abia dupa ce a vizitat Ungaria si Bulgaria. Este adevarat insa ca Romania este prima tara din Est cu care semneaza un acord strategic in cinci domenii: dialog politic, relatii economice (Franta e al treilea partener comercial al Romaniei), cooperare stiintifica si culturala, libera circulatie a persoanelor, aparare si securitate.

Dupa ce relatiile cu Franta au avut de suferit in timpul presedintiei lui Jacques Chirac din cauza pozitiei proatlantiste a Romaniei in problema razboiului din Irak, este de asteptat ca aceasta vizita sa relanseze o incalzire a contactelor oficiale intre cele doua tari.

Programul vizitei oficiale incepe cu un dejun oficial intre cei doi sefi de stat, iar din meniu nu lipsesc sarmalutele. De-abia dupa aceea urmeaza convorbirile oficiale, ce vor avea loc doar in plenul celor doua delegatii, nefiind inclusa obisnuita, in astfel de vizite, discutie tête-à-tête dintre cei doi sefi de stat.

Ulterior este prevazuta semnarea de catre Sarkozy si Basescu a Declaratiei comune pentru punerea in aplicare a unui parteneriat strategic intre Romania si Franta, declaratii de presa, intrevederea cu premierul Calin Popescu Tariceanu si o alocutiune de o jumatate de ora in fata plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei. Dupa alocutiune, Parlamentul va dezbate si va vota ratificarea Tratatului de la Lisabona, noul tratat european. In programul lui Sarkozy mai sint prevazute intrevederea cu membri ai comunitatii franceze din Romania si o receptie oferita in onoarea sa la hotelul Marriott.

Sarko, proaspat insuratel

Nicolas Sarkozy (53 de ani) s-a casatorit simbata cu fostul manechin Carla Bruni (40 de ani), devenind primul presedinte francez care se casatoreste in timpul exercitarii functiei. Ceremonia a fost oficiata de primarul arondismentului VIII din Paris, la Palatul Élysée, in fata a circa 20 de persoane, rude si prieteni. „Totul a fost obisnuit. A durat, ca de obicei, circa 20 de minute. Mireasa era imbracata in alb, era incintatoare. Nici mirele nu arata rau“, a spus primarul François Lebel. Carla Bruni nu il va insoti astazi pe Sarkozy la Bucuresti.

Totul si un pic mai mult despre Carla Bruni, pe www.cotidianul.ro/select


(321 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Sarkozy, rupt intre palatele Cotroceni si Victoria | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51360988616943 seconds.