Luni, 04 Februarie 2008 - 05:05 AM Aleg.RO: Primarul Musat arunca cu praf in ochii locuitorilor din Snagov

Publicat de: ---

curentul

Primarul Snagovului, Apostol Musat, a ales "cea mai grea cale" de a transforma un teren agricol intr-un mediu legal pentru constructia in zona a unei piste de Formula 3, inconjurata de mall-uri, restaurante si hoteluri . Promisiunile care au fost servite locuitorilor din Snagov nu au fost insa demonstrate pe nicio cale oficiala. Desi sunt invocate impacturi socio-economice benefice pentru locuitorii din Snagov, studiile lipsesc. Pentru Musat, observatiile sale personale se pare ca au fost suficiente ca sa se declare "foarte incantat" de proiectul firmei South Pacific Group. Locuitorii comunei Snagov au mers ieri la referendum. Ei au fost chemati sa voteze transformarea a 56 de ha din islazul comunal in teren din categoria "curti-constructii". Miza: realizarea in zona a unui centru comercial si de agrement. Pliantele care le-au fost distribuite le promit ca "beneficiile comunitatii Snagov" vor fi "3.000 de noi locuri de munca" si "peste 40.000 de vizitatori pe luna". Promisiunile Primariei nu au insa la baza nici macar un studiu.

Presupuneri

Iata ce a declarat primarul comunei Snagov, Apostol Musat, intrebat daca a facut vreo cercetare care sa sustina cifrele din pliante: "Eu vreau sa spun ca intotdeauna trebuie sa pleci de la un studiu, niciodata daca lucrezi dupa ureche... eu va spun, aici daca majoritatea lucreaza in alta parte, pai numai drumul cat le ia, pachetul pe care il iau in buzunar, din salariu jumate se duce pe traseu, iar aici daca se vor face aceste centre comerciale, aceste show-room-uri de masini, hoteluri, restaurante, dupa cate am inteles se fac multe zone de joaca pentru copii, numai aici din cetatenii comunei ar putea sa isi desfasoare activitatea, iar cel economic nu mai trebuie facut, pentru ca la noi preturile zboara dupa o zi pe alta in Snagov". Cu alte cuvinte, nici vorba de vreun studiu. Doar parerea primarului si promisiunile dezvoltatorului proiectului, asa cum vom vedea in continuare.Mai mult, tocmai cei 40.000 de vizitatori lunar, care l-au incantat "cel mai tare" pe primar, nu sunt o certitudine, ci doar o presupunere.

Excursie la Pandorf

Dar sa vedem modalitatea inedita prin care primarul Snagovului s-a convins de succesul afacerii. "Intr-un week-end m-am suit in masina, nu am spus la nimeni si am plecat la Pandorf (o localitate langa Austria, unde exista deja un complex despre care firma constructoare a spus ca va fi identic cu cel pe care vrea sa il realizeze la Snagov, n.r.), acolo am umblat prin parcare, am facut un studiu, la numarul de masini. Am vrut sa vad, ca ei imi spuneau ca vin 40.000 de vizitatori lunar si am facut un studiu, cate masini sunt din Ucraina, Bulgaria, Romania si mi-am notat pe carnetelul meu si erau 36 de autocare care erau toate ucrainene, cateva poloneze si cateva din Ungaria. Facand asa studiul acesta, babeste, mi-a iesit ca 40% sunt ucraineni, daca ne pune Dumnezeu mana in cap si facem asta, ce sa se mai duca aia in Pandorf, mi-a luat o ora de-am umblat prin toate astea". Primarul a spus insa ca nu si-a prezentat observatia personala Consiliului Local pentru ca "vroiam sa vad reactia lor". Totusi, "daca era vreo reactie negativa, le prezentam, asa le-am tinut pentru mine"Primarul Snagovului a completat ca "pe mine m-a incantat asa: doamnele merg la shopping, barbatii - la auto, incearca o masina, vad daca vor sa o cumpere...."

Sigur pe el

Musat Apostol nici nu se gandeste la o impotrivire a populatiei. Potrivit acestuia, daca referendumul nu va trece, "se poate repeta". "Pentru ca ori n-a fost mobilizarea cum trebuie si vina va fi a noastra, ori n-am stiut sa aducem lumea la vot, pentru ca, daca se respinge, se respinge pentru ca nu avem lume la vot, nu ca nu vrea lumea".

Mititei si manele

George Prelea, presedintele firmei constructoare, South Pacific Group, a spus ca vrea sa realizeze la Snagov un complex asemanator celui de la Pandorf - "un complex enorm de pravalii, unde se vand haine la un pret redus, provenite dintr-un surplus de productie, sau haine care au aparut cu un sezon in urma", complex unde vin "3-5 milioane de vizitatori anuali", dintre care "1 din 3 persoane sunt romani". Strategia South Pacific este ca "o sa atragem turisti, ca vin sa isi cumpere toale, sa se uite la circuit, la masini si omul are bani, isi va cumpara suveniruri si niste opinci, si o vioara si niste mititei, si o sa asculte manele si ceva nou, deci devine un punct turistic"

Secretul primarului

"Este foarte mica evaluarea terenului acuma, pentru ca este islaz - 5 euro mp pentru acest islaz - dar acuma puteti sa si scrieti, este o nebunie de-a mea, de-asta am scris prima oara transformarea din islaz in curti-constructii: ca devine teren care la noi se va duce pana la 100 euro valoare, pentru ca eu ma duc la notariat si spun ce valoare are curti-contructii? Intre 50 si 100 de euro, sa zicem, imi da statul valoarea, asta a fost nebunia mea pe care am tinut-o pentru sufletul meu, deci indiferent ca iese sau nu investitia, noi ne-am imbogatit, un teren de 4 l-am dublat de 10 ori, si asta ramane al comunitatii, se vinde".

Amenintarile lui Apostol Musat

Dupa ce ziarul "Curentul" a facut public faptul ca primarul Snagovului nu a respectat Legea referendumului, neinformand la timp populatia in legatura cu actiunea desfasurata ieri, Musat Apostol a sunat furios la redactia ziarului, amenintand cu justitia pentru ca l-am denigrat, dupa cum a afirmat el. Greu de inteles cine l-a denigrat, avand in vedere ca primarul ne-a declarat personal, cu 3 - 4 zile inainte de referendum, ca nu a avut timp sa-i informeze pe locuitorii Snagovului si ca "vom bate din casa in casa in ultimele zile".


(393 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Primarul Musat arunca cu praf in ochii locuitorilor din Snagov | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.5998520851135 seconds.