Luni, 04 Februarie 2008 - 05:05 AM Aleg.RO: Botosani: un milion de euro pentru deszapeziri intr-un oras fara zapada

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 4 Februarie 2008

Mai mult a batut vintul decit a nins, mai mult a fost noroi decit zapada, dar drumarii de la Botosani au reusit totusi sa cheltuiasca circa un milion de euro cu activitatea de iarna in actualul sezon rece .

Constantin Contac, presedintele CJ Botosani,a fost deja trimis in judecata de DNA Aproximativ doua treimi din aceasta suma, adica peste doua milioane de lei, s-a dus pe intretinerea retelei de drumuri nationale. Anul trecut, pentru intreaga iarna s-au cheltuit 3,1 milioane de lei. Sectia Drumuri Nationale (SDN) Botosani a consumat aproape 8.000 de tone de nisip amestecat cu sare, semnificativ mai mult decit in aceeasi perioada din precedentul sezon rece in conditiile in care nu se poate spune ca actuala iarna este mai apriga decit precedenta.

Reprezentantii SDN explica acest consum ridicat prin numeroasele variatii de temperatura si umiditate care favorizeaza producerea poleiului si care ar fi determinat cresterea numarului de interventii si, implicit, a consumului de material antiderapant si carburant si, in final, a cheltuielilor.

„Iarna trecuta n-au fost nici precipitatii, nici ceata asta care se transforma. Pe carosabil apare umiditatea, e un exces de umiditate, si la temperaturi de chiar numai plus un grad Celsius ca urmare a curentilor de suprafata din afara localitatilor apare poleiul“, afirma Eugen Graur, inginer-sef SDN Botosani. Potrivit acestuia, cea mai mare parte a banilor s-au cheltuit cu actionarea propriu-zisa, cu materialul antiderapant, carburantii si lubrifiantii.

Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), institutie subordonata Consiliului Judetean, a cheltuit in jur de un milion de lei. Aproximativ jumatate din aceasta suma s-a decontat societatii Construct Com. Este vorba de firma care, dupa ce unitatile unde actionar este presedintele Consiliului Judetean, Constantin Contac, nu au mai avut voie prin lege sa incheie contracte directe cu DJDP, a cistigat de fiecare data licitatiile pentru activitatea de iarna. Firma are doar 14 angajati, nu dispune decit de patru utilaje grele care pot fi utilizate pentru deszapezire si inchiriaza aproape toate masinile necesare si personalul aferent de la Transporturi Auto, societate controlata de familia Contac, Constantin fiind actionar, iar fiul acestuia, Liviu, administrator.

Vicepresedintele CJ Marcela Lozneanu, care raspunde de drumurile judetene, sustine ca nu stie de ce in caietul de sarcini intocmit pentru participarea la licitatia organizata in vederea atribuirii activitatii de iarna nu s-a introdus ca si conditie de participare detinerea in proprietate a utilajelor necesare deszapezirii. „In perioada in care a avut loc licitatia eu nu raspundeam de activitatea de la drumuri“, a afirmat Marcela Lozneanu.

Patronul Construct Com nu face un secret din faptul ca inchiriaza peste 30 de utilaje de la Transporturi Auto si faptul ca marea parte a banilor incasati pentru activitatea de iarna ii vireaza acestei firme. „Cit pot, fac eu cu utilajele mele (maximum patru - n.r.), cit nu, cu utilajele celor care sint mai dotati si unicati in judet, Transporturi Auto“, a declarat Ioan Andrici, directorul Construct Com.

Pentru legaturile de afaceri Consiliul Judetean - DJDP - Construct Com - firmele familiei Contac, atit presedintele CJ, Constantin Contac, cit si Ioan Andrici au fost trimisi in judecata de DNA anul trecut, inainte de organizarea licitatiei pentru deszapezirea in iarna 2007-2008. DJDP plateste firmei Construct Com contravaloarea a opt ore de actionare pe zi chiar si atunci cind utilajele stau in garaje 24 de ore deoarece s-ar afla intr-o asa-numita stare de asteptare.

„Eu, daca as fi fost in comisia de licitatie, vazind ca nu detine mijloace de transport in proprietate, as fi cerut documente sa vad cu cine colaboreaza pentru efectuarea unor astfel de lucrari si as analiza si conditiile celuilalt partener si daca acel partener ar fi intrat intr-o situatie de incompatibilitate, sigur ca i-as fi luat dreptul de a participa la licitatie. Or, aceste lucruri am impresia ca se cam trec cu vederea“, a spus Viorel Alexandru, consilier judetean.


(302 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Botosani: un milion de euro pentru deszapeziri intr-un oras fara zapada | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70732522010803 seconds.