Luni, 04 Februarie 2008 - 05:04 AM Aleg.RO: Premonitiile lui Relu Fenechiu  

Publicat de: ---

evenimentulzilei Ioana Lupea
Mircea Marian
Luni, 04 Februarie La ?Interviurile 2+1?, deputatul iesean prezice viitorul protejatului sau, Tudor Chiuariu .

Mircea Marian: De ce credeti ca sunteti considerat cel care are cea mai mare influenta asupra acestui guvern?
Relu Fenechiu: Mi s-a facut un serviciu indirect, si sunt convins ca si involuntar, de catre presedintele Traian Basescu si de catre o parte a mass-mediei centrale. Sunt convins ca daca ar fi fost sa platesc acest serviciu m-ar fi costat multe milioane de euro. Am ajuns si eu sa ma vad mult mai important decât eram. Cred ca, dupa aceste servicii, chiar am devenit important. Vad asta dupa oamenii care ma cauta, dupa propunerile care mi se fac si dupa interesul pe care-l reprezint în diverse medii.

Ioana Lupea: Îi datorati asta lui Traian Basescu?
Da, cred ca se va enerva foarte tare când va afla asta.

M.M.: Totusi, câti oameni din acest guvern au avut legaturi de afaceri cu dumneavoastra?
Legaturi de afaceri nu stiu daca a avut cineva. Am avut diverse tipuri de relatii cu mai multi oameni din acest guvern. Pentru ca ne cunoastem de 10-15 ani, este posibil sa fi avut diverse legaturi în trecut.

I.L.: Exista oameni din acest guvern care va sunt datori într-un fel sau altul?
Ei hotarasc daca îmi sunt datori sau nu. Eu nu consider ca-mi este cineva dator.

M.M.: Cristian Adomnitei a lucrat pentru dumneavoastra?
Am avut o colaborare cu firma dumnealui, mult prea putin semnificativa, acum cinci ani.

M.M.: Tudor Chiuariu v-a acordat asistenta juridica.
Tudor Chiuariu este un foarte bun avocat cu care am avut contracte o perioada, înainte de a lucra la guvern.

M.M.: Cu Cristian David aveti legaturi prin familia Vlasov?
Nu am avut niciodata legaturi economice cu familia Vlasov.

I.L.: Pe fostul prefect, Prisacaru, suspectat de coruptie, l-ati sprijinit sa ocupe functia?
E anormal sa neg ca nu am sprijinit anumite functii în Iasi, mai ales ca la momentul la care a fost numit acea functie era înca politica.

I.L.: Cam câti oameni ati sprijinit si au si fost numiti în functii?
Nu pot sa va spun câti. I-am încurajat sa participle la concursuri, dar mai departe a fost meritul lor.

I.L.: Adjunctul sefului IGP, Gheorghe Plai?
Îl cunosteam, dar nu am avut niciodata o relatie foarte apropiata, nu ne-am vizitat... Îl cunosc si îl apreciez foarte mult. Regret faptul ca a fost demis pentru o situatie care nu cred ca i se putea imputa.

I.L.: Tabloul este urmatorul: cunoscutii dumneavoastra sau oameni cu care ati lucrat au ajuns în functii. Asta nu înseamna influenta?
Pâna în 2004, capitala Moldovei se mutase la Bacau prin influenta unor politicieni PSD. Pâna la acest guvern, Clujul a fost bine reprezentat cu ministri. Ministrii din Cluj sunt în relatii mult mai apropiate între ei si între ei si sefii lor de partide decât între mine si ministrii ieseni. Este pentru prima oara în istoria postdecembrista când Iasiul are ministri. Da, în PNL am promovat oameni capabili, în special tineri, si sunt convins ca ministrii liberali din Iasi nu se vor opri la Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu, vor mai fi si altii.

I.L.: Mai aveti si altii?
Nu îi are Relu Fenechiu. Filiala PNL din Iasi are tineri competenti.

M.M.: În legatura cu Chiuariu nu aveti niciun fel de regret? Tudor Chiuariu nu si-a spus ultimul cuvânt în justitia din România si nici în politica. Si-a demonstrat maturitatea dându-si demisia pentru a iesi din blocajul provocat de Basescu în justitie.

M.M.: Daca PNL face viitorul guvern, l-ati sustine sa revina la justitie?
Cu siguranta. Tudor Chiuariu va avea o pozitie importanta în justitia din România.

M.M.: Exista totusi un ministru în acest guvern care sa va nemultumeasca?
Nu toti ar lua nota de trecere, as dori mult mai mult de la unii ministri. Am pretentia ca, în momentul în care am ajuns parlamentar, am schimbat radical conceptia despre parlamentari pentru Iasi. Am promovat niste proiecte mari: autostrada Iasi - Târgu-Mures, aeroportul Iasi. M-am batut pentru soseaua de centura - acum este în executie -, pentru Palatul Culturii, pentru Teatrul National. Daca as fi primministru, le-as cere si ministrilor performanta si eficienta.

M.M.: V-a ajutat si faptul ca directorul Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, Mihai Grecu, este sustinut de dumneavoastra...
Da, l-am sustinut. Cred ca este un tânar de mare viitor, cu multe cunostinte tehnice, care a schimbat deja multe în compania de drumuri si autostrazi.

M.M.: Termina Mihai Grecu vreun kilometru de autostrada pâna la alegerile generale?
Pâna la locale, România va avea peste 300 de kilometri de autostrada. Vor fi terminati acum peste 30 de kilometri. Zilele acestea sunt opt licitatii pe autostrazi, a intrat în forta în aceasta zona, care a stat timp de doi ani, nu vreau sa discutam din cauza cui.

I.L.: Ceea ce conteaza este sa ai pe cineva în guvern.
Sa ne întelegem bine. Eu am fost votat de catre ieseni, am obligatia sa promovez proiecte pentru Iasi. Invit toti parlamentarii sa promoveze proiecte pentru judetele lor.

I.L.: Dar dumneavoastra sunteti în avantaj.
Foarte bine. Îi invit si pe ceilalti sa fie în avantaj.

DESPRE PARTID SI ALIANȚE

„PC trebuie sa se îndrepte catre PNL“  

M.M.: V-am auzind spunând „daca as fi prim-ministru“. Ce se va întâmpla în PNL atunci când Tariceanu nu va mai conduce acest guvern?
Eu sper din toata inima ca va ramâne presedintele partidului.

M.M.: Chiar daca nu va mai avea bugetul pe mâna?
Ca om politic, Calin Popescu-Tariceanu a crescut foarte mult de când este prim-ministru. Cred ca si datorita greutatilor prin care a trecut. A ramas totusi prim-ministru si a reusit sa mentina PNL la un scor în care multi nu credeau.

M.M.: V-a multumit rezultatul de la europarlamentare?
Având în vedere ca multi cântau prohodul PNL, cred ca este în regula.

I.L.: Crin Antonescu se întreba daca nu cumva aceste voturi au venit de la cei care au primit pensii marite sau ajutoare sociale mai mari, si nu de la alegatorii traditionali.
Nu este în regula sa obtii astfel voturi. Dar nu cred ca am îndepartat electoratul traditional marind pensiile. Dupa marirea pensiilor, nu am avut o crestere semnificativa a numarului de votanti. Numarul de votanti ai PNL a cam ramas acelasi, ceea ce arata ca, de aceasta data, Crin Antonescu nu are dreptate.

I.L.: Crin Antonescu si-a anuntat disponibilitatea de a candida la presedintia PNL si, daca va fi nevoie, si la presedintia României.
Crin Antonescu este un politician cu foarte multe calitati. Sunt convins ca, daca îl vedeti vorbind în Parlamentul României, îl ascultati. Asa fac si majoritatea parlamentarilor. În momentul în care Calin Popescu-Tariceanu nu ar mai candida la presedintia partidului, cu siguranta ca ar fi deschisa o competitie. Eu cred ca, atât timp cât candideaza Calin Popescu-Tariceanu, câstiga presedintia partidului.

M.M.: Cine îl bate pe Traian Basescu, în 2009?
Daca trendul descrescator al lui Traian Basescu se mentine, cred ca foarte multi din PNL îl vor bate pe Traian Basescu.

I.L.: Dati-ne nume.
Calin Popescu-Tariceanu. Cred ca pâna în 2009 îl va bate.  

M.M.: Daca veti fi pusi în situatia de a cauta aliati la guvernare, pe cine ati prefera: PD-L sau PSD?
Cred ca majoritatea liberalilor nu au o problema cu fostii nostri colegi de alianta. Marea noastra problema este Traian Basescu, iar Traian Basescu este o problema datorita faptului ca a încercat sa ne distruga. Domnia-Sa a încercat sa distruga, politic, tot ceea ce i-a iesit în cale. Problema va fi legata de modul în care PD-L se va pozitiona fata de Traian Basescu. Cât va fi la timona PD-L, nici un partid nu va face vreo alianta cu PD-L.

M.M.: Dar cu Vasile Blaga ati putea coopera?
Eu, personal, da. Si sunt convins ca multi dintre colegii mei.

I.L.: O propunere de premier este Theodor Stolojan.
Si Gigi Becali este o propunere de presedinte.  

M.M.: Vi se pare acceptabila o fuziune cu PC?
Este foarte clar ca pe scena politica vor ramâne trei partide. Partidele mici vor trebui sa se orienteze spre una dintre cele trei formatiuni. Daca PC doreste sa mentina linia pe care declarativ o promoveaza, trebuie sa se îndrepte catre PNL.

CORUPȚIA SI PRESEDINTELE

„Morar a tolerat prea multa influenta politica pentru a i se mai prelungi mandatul“

M.M.: Va îngrijoreaza numarul mare de membri ai acestui guvern aflati sub ancheta DNA?
Foarte mult. Dar nu ma îngrijoreaza faptul ca ar fi putut face anumite fapte de coruptie, ci faptul ca unor oameni li s-a pus pecetea de vinovat înainte de a exista cea mai mica proba. S-a ajuns ca presedintele sa-si permita sa suspende atâtia membri ai guvernului doar pentru ca nu-i place partidul. Problema nu este ca-i trimiti în fata DNA, este legata de suspendare. Traian Basescu nu face acest circ pentru ca acesti oameni sa ajunga în spatele gratiilor, ci pentru a da lovituri de imagine PNL si pentru a-i suspenda din guvern.

M.M.: Mai are vreo sansa Daniel Morar sa i se prelungeasca mandatul la conducerea DNA?
A tolerat mult prea multa incompetenta si influenta politica în DNA ca sa i se mai poata prelungi mandatul.

I.L.: Dar Comisia Europeana a constatat ca justitia mergea mai bine în perioada în care Monica Macovei conducea Ministerul Justitiei, iar Morar - DNA-ul, decât în perioada domnului Chiuariu...
Pe vremea când Monica Macovei era la Ministerul Justitiei, factorii de decizie din România nu transmiteau catre Comisia Europeana informatii denigratoare. Asta-i singura diferenta. Daca dv. ati fi la Comisia Europeana si presedintele României v-ar spune ca ministrul justitiei este mafiot, ce pozitie ati avea?

I.L.: Comisia nu a luat în considerare declaratia lui Basescu, ci situatia pe ultimele sapte luni.
Pe vremea Monicai Macovei, în minister era vraiste, nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere legislativ, nu s-a întâmplat nimic altceva decât ca Traian Basescu si-a aratat muschii în fata altor politicieni. Dar nici macar asta n-a stiut sa faca cu profesionalism. Drept dovada, nici un politician nu a avut vreo solutie defavorabila data de instanta. Ce înseamna asta? Justitie cu televizorul.

I.L.: Dosarele de coruptie sunt blocate pe procedura.
Pentru ca rechizitoriile nu sunt facute profesionist.

I.L.: Sau pentru ca legea facuta de parlamentari da loc la interpretari.
Monica Macovei a avut o majoritate, pâna la un punct, care i-a votat legile cum a vrut. Ce s-a ales din sistemul judiciar se vede.  

M.M.: Este nevoie de avizul parlamentului pentru ca ministrii parlamentari sa fie cercetati penal de DNA?
Sa lasam Curtea Constitutionala sa decida. Este povestea aceea cu „si“ - „sau“. Este o problema de interpretare juridica.

I.L.: Este normal sa existe un astfel de filtru pentru demnitari? Pentru demnitari trebuie sa existe un filtru pentru a nu se putea crea instabilitate în tara. Daca l-am lasa pe Traian Basescu sa-si faca mendrele ar fi în stare sa faca România neguvernabila, sa creeze probleme penale tuturor ministrilor si sa-i suspende.

I.L.: Daca nu ar mai fi necesar avizul lui Traian Basescu, nu ar fi mai bine?

Avem nevoie de un presedinte responsabil. Eu nu pot sa afirm ca nici unul dintre cei cercetati penal nu este vinovat. Dar nici nu pot sa le pun pecetea de vinovat pentru ca vrea Traian Basescu. În unele situatii cunosc realitatea si stiu ca oamenii sunt nevinovati.

M.M.: Va referiti la Tudor Chiuariu?
Nu a facut decât sa semneze o hotarâre de guvern. Sunt convins ca nu a semnat-o cu niciun fel de interes. Era obligatoriu sa o semneze, pentru ca era legal.

ROSIA MONTANĂ

„Discutia cu Gold Corporation se poate relua“

I.L.: V-ati opus folosirii cianurilor la Rosia Montana, dar sunteti de acord cu exploatarea în zona.
Mai multe ONG-uri mi-au sesizat, în calitate de presedinte al Comisiei de administrat ie locala a Camerei Deputatilor, faptul ca folosirea cianurilor ar duce la distrugerea acelei zone. Am facut o comisie, am mers de doua ori la Rosia Montana, am cerut parerile tuturor opozantilor, iar apoi am cerut raspunsuri de la reprezentantii companiei Gold Corporation. Daca vom fi convinsi ca nu exista riscuri, va trebui sa alegem exploatarea, care are partile ei bune. Daca cei de la Rosia Montana Gold Corporation vor veni cu garantii ca nu se poate întâmpla nimic, discutia se poate relua.

M.M.: Dar localnicii ce vor face fara acest proiect?
Sunt foarte putini localnici împotriva proiectului. Poate fiindca li s-au dat niste bani si si-au facut case noi. Exista solutii care sa aduca profituri comparabile, iar exploatarea sa se faca fara cianuri. Exploatarea prin cianurare este cea mai rentabila.

CE SPUNE DESPRE




POLITICA LA IASI

„Nu voi candida la Primaria Iasi“

I.L.: Bogdan Olteanu vrea sa va trimita primar la Iasi.
Cred ca nu voi candida la Prima ria Iasi. Consider ca lucrurile sunt facute atât de prost în aceasta primarie si în Iasi, în general, încât, daca as ajunge primar, ar trebui sa rad totul si sa o iau de la zero. N-as putea sa iau masuri populiste, asa ca as fi un primar nepopular, într-o prima faza.

I.L.: Un politician bun trebuie sa-si asume si asta.
Cred ca sunt prea tânar sa fac acest lucru.

M.M.: Ce sanse are Irina Schrotter la Primaria Iasiului?
Zero. O cunosc de foarte multi ani. Nu discutam de creatoarea de moda, careia îi dau nota zece. Si nici despre omul de afaceri Irina Schrotter, careia i-as da o nota foarte mare.

M.M.: Are PNL un candidat la Iasi?
Pe 15 februarie, în urma unei cercetari sociologice, îl vom stabili.

M.M.: Dar, daca va trebui sa optati între candidatul PSD, primarul Nichita, si cel al PLD, probabil rectorul Oprea, pe cine ati prefera?
Am fost odata în situatia în care nu m-am prezentat la vot. O voi mai face o data, daca se va întâmpla acest lucru. Îi cunosc pe amândoi si seamana. Nichita a fost seful unei regii fara competitori. Când nu mai avea bani, crestea pretul apei. Oprea a fost rectorul unei universitati fara concurenta. Toate universitatile care au avut facultati de Economie si Drept au fost o moara de facut bani. I s-a creat o aura de mare manager, eu va spun ca este zero.

I.L.: Se spune ca s-a creat în Iasi un fel de cooperativa, unde liderii locali ai partidelor se întâlnesc, sunt prieteni, iau decizii de afaceri împreuna.
În 2005, am propus sefilor de partide sa sustinem împreuna câteva proiecte prioritare pentru Iasi. Si au fost de acord cu totii.

M.M.: Si acel controversat complex de agrement Palas?
Proiectul Palas a fost propunerea mea. Au fost câteva proiecte la care am cazut de acord cu totii: soseaua de centura, aeroportul, Palatul Culturii, Teatrul National, spitalul de oncologie. Venise si Nichita cu niste proiecte pe care nu le-a mai sustinut. A fost si pentru Palas o decizie politica si toti politicienii de acolo au fost de acord ca trebuie sustinut. Dupa aceea, unii dintre ei, pentru a fi pe placul presei, au zis ca nu. Eu sustin proiectul Palas pentru ca acolo se vor investi câtvea sute de milioane de euro, vor lucra mii de oameni si va ramâne pentru Iasi.

I.L.: Nu conteaza legalitatea?
Nu pot spune ca este ilegal pentru ca asa spune cineva din presa. Cei care trebuie sa verifice legalitatea proiectului sa o faca. Si, daca vor considera ca ceva nu este legal, sa-i închida pe toti cei care au facut ilegalitati.

I.L.: Dumneavoastra sunteti prieten cu Iulian Dascalu, cel care dezvolta acest proiect.
Sunt prieten, de dinainte de a fi politician, cu cea mai mare parte a oamenilor de afaceri din Iasi. Fiind si vicepresedinte la Camera de Comert din Iasi, pâna în 2003, am fost în foarte multe situatii împreuna.

I.L.: Este o relatie ceva mai personala: a fost la nunta dumneavoastra si dumneavoastra la a lui.
Da.

TESTUL DE SINCERITATE

Rapoartele Comisiei Europene sunt influentate de media

M.M.: Va veti cumpara un Mercedes CL 500, o masina care costa 100.000 de euro.
Pentru masinile Euro 5 nu exista taxa.

I.L.: Faptul ca ati avut succes în afaceri v-a ajutat în politica?
Cred ca m-a ajutat foarte mult, pentru ca am învatat sa fiu un om pragmatic.

M.M.: Cam cât din cifra dv. de afaceri o reprezinta contractele cu statul?
Pentru 2006, a fost sub 10%.

M.M.: Din perspectiva dv., economia merge bine sau va îngrijoreaza?
Nu ma îngrijoreaza ceea ce se întâmpla în economie, ci comentariile unor asa-zisi specialisti, care ori vor sa faca rating, ori sunt rau-intentionati.

I.L.: Comisia Europeana?
Politicienii din Europa îsi formeaza parerea dupa presa si dupa ceea ce li se transmite.

I.L.: Rapoartele Comisiei sunt influentate de mass-media?
Foarte mult.

M.M.: Raportul referitor la finantele publice, prezentat de Comisia Europeana, spune ca exista riscul ca banii pentru investitii sa fie redirectionati pentru cheltuieli sociale.
Practica altor mandate a aratat ca, în anii electorali, guvernele au facut mai multe pomeni electorale decât investitii. Premierul Tariceanu nu va face acest lucru. Vor creste si salariile, dar în mod natural.


(536 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Premonitiile lui Relu Fenechiu   | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61719393730164 seconds.