Vineri, 01 Februarie 2008 - 05:41 AM Aleg.RO: Eficiența energetică: Deputații salută Planul de Acțiune al Comisiei, și cer Statelor Membre să ia măsuri

Publicat de: ---

AMOS News Parlamentul sprijină Planul de Acțiune al Comisiei Europene privind Eficiența Energetică, însă deplânge lipsa de măsuri concrete în Statele Membre. Deputații consideră că obiectivul îmbunătățirii eficienței energetice cu peste 20% până în 2020 "este realizabil din punct de vedere economic și tehnic" și cer progrese în aplicarea acțiunilor respective programate de Comisie în 2007.

Raportul, realizat de Fiona Hall (ALDE, UK), a fost adoptat cu 592 voturi pentru, 26 împotrivă și 30 abțineri. Deputații dezaprobă faptul că multe guverne ale Statelor Membre nu au acordat prioritate transpunerii complete și rapide a legislației privind eficiența energetică și respectării acesteia, în pofida discursurilor nenumărate pe tema contracarării schimbărilor climatice și a reducerii importurilor de energie în Uniunea Europeană.
 
În raportul Hall, Deputații salută Planul de Acțiune pentru Eficiență Energetică, prezentat de Comisie la sfârșitul anului 2006, felicită Executivul pentru obiectivele stabilite, însă constată cu profundă îngrijorare că punerea în aplicare, de către Statele Membre, a legislației în vigoare este incompletă și înregistrează întârzieri.
 
Raportul notează în special lipsa considerabilă de informații simple și accesibile și a sprijinului organizațional privind eficiența energetică, în situații ce pot apărea brusc  (de exemplu, în cazul defectării unui aparat electromenajer sau a unui alt echipament) sau care pot fi legate de anumite ocazii (de exemplu, schimbarea domiciliului). Deputații Europeni consideră că neglijarea nevoilor practice ale cetățenilor duce la subminarea proiectelor de eficiență energetică. Ei subliniază, prin urmare, importanța acordării de ajutoare concrete.
 
Deputații cer Comisiei să ridice de la 3% la minimum 5% proporția finanțării prin fonduri structurale și de coeziune care ar trebui alocate îmbunătățirii eficienței energetice în locuințele existente, și să încurajeze Statele Membre să le utilizeze într-o măsură cât mai mare în acest scop.
 
Parlamentul încurajează autoritățile regionale și locale să încheie parteneriate strânse cu agențiile regionale pentru energie, pentru a îmbunătăți structurile de formare profesională pentru tehnicienii și specialiștii care lucrează în sectoarele conexe. Deputații accentuează necesitatea înmulțirii rețelelor coordonate de actori locali pentru a răspândi cele mai bune practici în domeniul eficienței energetice în regiunile mai slab dezvoltate.


(273 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Eficiența energetică: Deputații salută Planul de Acțiune al Comisiei, și cer Statelor Membre să ia măsuri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55214309692383 seconds.