Vineri, 28 Decembrie 2007 - 06:24 AM Aleg.RO: Un amendament pe minut - record de eficacitate parlamentara

Publicat de: Florin Rusu 

Sfin Cele 2 .000 de amendamente admise la proiectul de buget au fost dezbatute in comisie in numai 3 zile

Parlamentarii din Comisiile de buget-finante au stabilit un nou record de eficacitate - au „dezbatut” cele 2.000 de amendamente adoptate la Legea bugetului in numai 3 zile. Dupa ce pana la inceputul saptamanii trecute terminasera de analizat doar textul legii bugetului, de luni pana miercurea trecuta alesii au dat gata atat cele 63 de anexe, cat si cele aproximativ 16.000 de amendamente depuse. Amenintati probabil de sefii de partide, dar si de familii (doar vin Sarbatorile!), ei au batut recordul mondial la dezbateri - un amendament la 1 minut si cinci secunde, daca le luam in calcul numai pe cele admise.

„Multumesc si ne revedem ün plen“
Acesta a fost mesajul de multumire al ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, pentru colegii sai parlamentari, care nu doar ca au adoptat bugetul, dar l-au si „imbunatatit”. Despre impactul bugetar al celor 2.000 de amendamente nu se stie insa nimic. Probabil ca abia anul viitor va putea ministrul fi-nantelor sa realizeze pentru ce le-a multumit parlamentarilor din comisii. Si asta pentru ca de obicei amendamentele nu sunt insotite de o nota de fundamentare a surselor de finantare. Potrivit Legii fi-nantelor publice, in momentul prezentarii unui proiect normativ trebuie identificate de catre initiatori si resursele necesare compensarii efectelor bugetare. Dar de cand sunt obligati cei care fac legile sa le si respecte?!

Dau 10 secunde pentru un text!
Daca ar fi muncit 12 ore pe zi, luni, marti si miercuri, fara pauze de masa, cafea sau tigara, parlamentarilor din comisii le-ar fi fost necesar 1 minut si 5 secunde pentru a dezbate fiecare din cele 2.000 de amendamente admise. Daca ar fi stat sa analizeze si amendamentele respinse, recordul ar fi fost impresionabil: 10 secunde de text. Fara a socoti si cele 65 de anexe la textul legii, care cuprind bugetele defalcate pe fiecare institutie. Un astfel de efort pare sa justifice somnul cu care ne-au obisnuit in timpul sesiunii. Somnul care naste monstri, din pacate, pentru ca este evident ca acestia nici macar nu stiu ce au votat, ascultand doar ordinul de partid. Scorul cu care a fost votat raportul este elocvent: 21 de voturi „pentru“, 3 abtineri ale reprezentantilor PD si un vot „ümpotriva“ din partea unui deputat PD. Dupa cum se vede, nici macar democratii nu au votat in bloc impotriva, cum eram obisnuiti, macar si numai din considerente de imagine.

Cadouri de Sarbatori
La ünceputul sedintei de martea trecuta, parlamentarii si-au aprobat un program de lucru infernal, sacrificandu-si inclusiv sñmbata, pentru ca proiectul sa ajunga in aceasta saptamñna ün plenul celor doua Camere reunite. La presiunea familiilor probabil, ei au decis sa se grabeasca, miercuri dupa-amiaza anuntand redactarea cu succes a raportului. Amenintati de apropierea Sarbatorilor, cei care au luat initiativa trecerii heirupiste a proiectului de buget au fost, surprinzator, nu liberalii, aflati la guvernare, ci social-democratii, situati cel putin teoretic in opozitie. Acestia i-au convocat pe liberali, conservatori, udemeristi si peremisti, luni si marti, la negocieri. „Am dorit sa provocam discutii cu toate grupurile parlamentare, pentru a gasi üntelegere sa voteze o parte din amendamentele noastre, mai ales cele cu specific social. (...) Am vrut sa discutam si cu PD, dar ei au declarat public ca nu vor o üntñlnire cu noi“, a afirmat presedintele Comisiei, social-democratul Aurel Gubandru. Si astfel PSD si-a promovat cresterea alocatiilor pentru copii, posibilitatea transformarii tichetelor nefolosite de cale ferata ün bani si majorarea cu 25% a pensiei pentru sotul supravietuitor. Nici elevii nu au fost uitati, programul „Cornul si laptele“ fiind extins la clasele V-VIII, iar bursele din programul „Bani de Liceu“ - majorate.

Ajustati, ajustati si iar ajustati!
Vizibil multumit de rezultat, Varujan Vosganian a negat orice intelegere cu vreun partid. „Am declarat ca voi avea discutii cu toate grupurile parlamentare, cu exceptia PD, care a refuzat. (...) PNL nu a avut üntelegeri cu niciun partid, ci consultari ün urma carora Guvernul a decis strategia de urmat ün privinta bugetului“, a spus ministrul. Optimist, el a adaugat ca modificarile avizate nu presupun cheltuieli ridicate, ci doar ajustari. Social-democratii sunt si ei plini de bunavointa, afirmand ca amendamentele sociale propuse de ei au un impact financiar asupra bugetului, de numai 500 milioane lei. Impactul extinderii programului „Cornul si laptele“ este estimat la 167 milioane lei, presupunand dublarea numarului de beneficiari si a sumelor alocate. Bani care vor fi transferati, probabil, de la cheltuieli de capital, iar pentru indeplinirea cu succes si a acestui capitol Guvernul va muta achizitionarea de imprimante, coli de hartie, pixuri si creioane de la pozitia cheltuieli curente la cea de cheltuieli de capital. Nu se stie ce s-a intamplat cu amendamentele dragi PSD, dar neagreate de PNL si de Guvern: majorarea salariilor cadrelor didactice, suplimentarea bugetului alocat construirii si repararii de drumuri judetene pñna la 400 milioane lei, precum si alocarea a 1% din PIB cercetarii, nu doar a 0,6% din PIB, cñt a propus Guvernul.

Codul Fiscal, in varianta Guvernului
Dupa acest exercitiu de celeritate, ramane de vazut daca parlamentarii din Comisiile de buget-finante sunt epuizati si vor lua o vacanta sau daca vor continua acest veritabil tur de forta. Pe masa lor se mai afla doua ordonante importante, cea privind modificarea Codului Fiscal si cea privind modificarea Codului de procedura fiscala. Daca de-cid ca Sarbatorile sunt mai importante, anul 2008 va debuta cu o legislatie fiscala adoptata nu de legislativ, ci de Guvern. Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 106/2007 pentru modificarea Codului Fiscal, desi adoptata de Senat, ar putea fi amanata pentru sesiunea de primavara a anului viitor. Contribuabilii si industriile nemultumite de modificari vor fi nevoite sa accepte pentru cateva luni forma adoptata de Executiv si sa incerce introducerea de amendamente in Camera Deputatilor. Astfel, desi Senatul a decis pastrarea masurilor simplificate de plata a TVA la tranzactiile cu imobile si terenuri, probabil ca de la 1 ianuarie si cel putin pana la votarea de catre Parlament a Legii de aprobare a OUG, ele vor fi eliminate. La fel se va intampla si cu modificarile referitoare la stoparea la sursa a impozitului pe venit aplicat tuturor castigurilor la pariori.

Cu stampila sau fara stampila?
In ceea ce priveste Legea de aprobare a Ordonantei de modificare a Codului de procedura fiscala (Odonanta 47/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale), daca ea nu va fi adoptata de Parlament in timp util, firmele vor fi obligate sa apeleze la stampila consultantilor fiscali in momentul in care vor depune declaratia anuala. Si asta pentru ca, desi Senatul a eliminat aceasta prevedere, daca cealalta Camera nu dezbate legea in timp util, in vigoare ramane Ordonanta Guvernului. Noroc ca declaratiile anuale trebuie depuse pe 15 aprilie, si ar mai fi timp. Numai ca unii contribuabili persoane juridice depun declaratia pe 15 februarie, si n-ar fi indicat sa se grabeasca pentru ca vor trebui sa plateasca o taxa suplimentara consultantilor. Termenul de depunere a raportului este 18 decembrie. Dar cum comisiile nu prea isi respecta angajamentele, s-ar putea ca de la 1 ianuarie sa se aplice numai ordonanta, nu si modificarile aduse de Parlament acesteia.


(628 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la Florin Rusu 


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Un amendament pe minut - record de eficacitate parlamentara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52580904960632 seconds.