Marți, 18 Decembrie 2007 - 05:56 AM Aleg.RO: Vicepresedintele PNL Norica Nicolai - viitorul ministru al justitiei

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   "Justitia se va face doar in salile de instanta", sustine viitorul ministru al justitiei, Norica Nicolai (58 de ani), senatoare si vicepresedinte al PNL, intr-un interviu pentru ZF .

Stie viitorul ministru mai mult ca altii? Nu s-a facut pana in prezent justitie doar in salile de instanta? "Nu am afirmat acest lucru, dar exista aceasta perceptie publica, anume ca justitia nu s-a facut intotdeauna in salile de instanta. Eu nu voi face politica in justitie", afirma viitorul ministru. Cum poate fi modificata aceasta perceptie, de vreme ce chiar viitorul ministru (actualmente senatoare PNL, la al doilea mandat) s-a aflat in centrul unui scandal mediatic - cand o nepoata a sa a fost surprinsa de camerele televiziunilor votand in locul unui senator, lucru ce poate fi considerat un caz penal? "Eu mi-am asumat culpa (Senatul, dupa o ancheta, a decis ca nepoata senatoarei nu votase de fapt, ci doar s-a prefacut - n.n.) ca am admis ca nepoata mea sa intre in sala. Dar nu cred ca pentru o singura culpa un om poate fi vinovat toata viata", afirma viitorul ministru al justitiei Norica Nicolai.

PNL a decis ieri ca senatorul Norica Nicolai va fi viitorul ministru al justitiei, inlocuindu-l pe Tudor Chiuariu care a demisionat. Daca nu demisiona, Chiuariu risca sa fie demis de presedintele Traian Basescu, intrucat procurorii au inceput o cercetare prealabila pentru implicarea sa intr-o presupusa afacere ilegala cu un teren al Postei Romane.

Mandatul ministrului Nicolai va fi unul limitat - aproximativ un an, atat cat a mai ramas pana la alegerile generale. Dar ministrul si-a propus lucruri ambitioase in acest mandat.

Nicolai afirma ca primul lucru pe care il face ca ministru este sa urgenteze adoptarea unui nou Cod penal si a unui noul Cod de procedura penala. "Voi tine ca, la finalul mandatului, Romania sa aiba un nou Cod penal, pentru ca nu este normal ca la 17 ani de la Revolutie sa functionam in baza unui Cod din 1969. Nu sunt adepta promovarii multor texte prin ordonanta de urgenta. Cred ca dezbaterea parlamentara trebuie sa fie vitala in adoptarea unei legi", a mai afirmat Nicolai. Ea sustine: "voi colabora cu toti factorii politici" - aluzie la faptul ca primul ministru al justitiei dupa alegerile din 2004, Monica Macovei, nu a avut o relatie buna cu Senatul, de aceea Codul penal propus de ea a fost tergiversat in dezbateri.

Un al doilea obiectiv pe care si-l propune Nicolai este, dupa cum spune, sa stabilizeze "declinul de imagine" al justitiei romanesti. "Nu-mi doresc o justitie de opereta", afirma ea: "Sper ca voi reusi sa stabilizez acest declin de imagine a Justitiei romanesti. Doresc ca justitia sa fie realizata in forul ei de realizare, in sala de judecata".

Un al doilea obiectiv al viitorului ministru - dupa cum singura sustine - este completarea schemei de personal in Justitie: "Nu este normal ca un judecator sa intre intr-o sala de judecata cu 70 de dosare". Numai ca aceasta problema intotdeauna discutata si niciodata rezolvata are cauze vechi de care ministrul spune ca este constient. Este in primul rand vorba de lipsa de bani, dar se stie ca este important sa fii bine vazut in partid, daca vrei sa primesti bani. Recent unul dintre tinerii ministri ai guvernului a povestit reporterului ZF, sub acoperirea anonimatului, cat de greu este sa "obtii bani de la Vosganian", daca nu te cunoaste. Iar Vosganian o cunoaste bine pe Nicolai - sunt ambii senatori si liberali cu vechime.

Dar piatra de incercare a ministrului va fi strategia anticoruptie (o noua strategie) pe care doreste sa o realizeze. Nicolai spune ca pana in prezent s-a mers doar pe combaterea coruptiei ("cu costurile de rigoare care sunt foarte mari") si nu pe prevenirea ei.

Anterior nominalizarii sale au existat voci in PSD care au spus ca premierul nu ar fi de acord intru totul cu nominalizarea senatorului Nicolai in aceasta pozitie.

Intrebat cum comenteaza nominalizarea Noricai Nicolai pentru conducerea Ministerului Justitiei, Tariceanu a intrebat retoric: "Cum sa comentez daca eu am nominalizat-o?".

Anterior, surse liberale au declarat, pentru Mediafax, ca biroul de conducere al PNL a aprobat, in sedinta de ieri, cu 28 de voturi "pentru" si unul "impotriva", propunerea premierului Calin Popescu-Tariceanu ca vicepresedintele Norica Nicolai sa fie desemnata pentru functia de ministru al justitiei.

Presedintele Traian Basescu a semnat saptamana trecuta decretul pentru constatarea vacantei unui post de membru al Guvernului prin demisia ministrului justitiei, Tudor Chiuariu.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai este doctorand in Drept, se afla la al doilea mandat de senator, fiind si vicepresedinte al Senatului, in ultimii trei ani numele sau a fost permanent vehiculat pentru diferite posturi de ministru.

Este presedintele Organizatiei Nationale a Femeilor Liberale. La alegerile din 2004 a fost aleasa in circumscriptia Cluj. A intrat in politica in anul 1997, inscriindu-se in PNTCD, iar din anul 2000 este membra a PNL.

Norica Nicolai este vicepresedinte al Senatului, fiind prima femeie care a prezidat o sedinta de plen. Este vicepresedinte al Comisiei juridice a acestei Camere legislative, iar pana in iunie 2007 a facut parte din Comisia de aparare a Senatului.

S-a nascut in 27 ianuarie 1958, in Sinaia. Este casatorita si are un copil.


(322 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai - viitorul ministru al justitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51501107215881 seconds.