Marți, 18 Decembrie 2007 - 05:55 AM Aleg.RO: Basescu nu vede nicio reforma in Legile Educatiei, ci doar dezacorduri si greseli de tipar

Publicat de: Ela Dobre

real_romaneasca     Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a lansat noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic . Proiectele au fost afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si se vor afla in dezbatere publica o luna, timp in care vor putea fi aduse sugestii si amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate si, dupa caz, integrate in proiect. Dupa definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentara, pentru a putea fi supus votului, a anuntat Adomnitei, in cadrul unei ceremonii organizate in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".
Ministrul a vorbit despre noua structura a invatamantului preuniversitar, facand mentiunea ca invatamantul obligatoriu se va extinde de la 10 la 13 ani, incepand cu educatia timpurie, de la 2-3 ani, pentru a reduce rata abandonului.
Legat de invatamantul superior, Adomnitei a spus ca mizeaza pe intarirea autonomiei universitare, astfel incat fiecare universitate sa-si creeze propriile reguli, in functie de propriile nevoi. Ministrul a precizat ca, prin noua lege a invatamantului superior, orice personalitate care ocupa o functie de conducere intr-o universitate nu mai poate avea o ruda - mergand pana la gradul IV - care sa detina o astfel de functie de conducere in aceeasi institutie.
Frenezia ministrului Adomnitei nu a fost impartasita de invitati prezenti la lansarea dezbaterii. Presedintele Traian Basescu a declarat ca in textul pachetului de legi ale educatiei exista "dezacorduri suparatoare" si greseli de tipar si ca nu exista un statut al elevului si studentului. Seful statului a mai spus ca formularea proiectelor "nu aduce un aer proaspat". "Daca le citesti, ramai cu aceeasi impresie cu care ramai daca citesti Legea de reformare a invatamantului din 1995. (...) Toate textele par scrise de aceeasi mana", a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca parlamentarii vor trebui sa tina cont, la momentul dezbaterii acestor legi, de faptul ca Romania este in prezent o tara europeana. In opinia sa, "proiectele nu sunt gandite coerent impreuna", unele prevederi repetandu-se litera cu litera in textele celor trei proiecte.
Prezent, de asemenea, la acest eveniment, premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrului Educatiei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a sistemului de meditatii in invatamant, aratand ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea elevilor lectii in particular. (Ela Dobre)


(279 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Ela Dobre


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Basescu nu vede nicio reforma in Legile Educatiei, ci doar dezacorduri si greseli de tipar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57445597648621 seconds.