Marți, 27 Noiembrie 2007 - 05:47 AM Aleg.RO: Profilul europarlamentarului roman: barbat, inginer, 42 de ani

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 27 Noiembrie 2007 Ingineri, economisti, juristi sau profesori, acestea sint profesiile cel mai des intilnite printe cei 35 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles .

Virsta medie a viitorilor parlamentari europeni este de 42 de ani, majoritari sint barbatii, 23 la numar, iar profesia care predomina este cea de inginer. Cotidianul a facut o trecere in revista a cistigatorilor alegerilor parlamentare si le-a schitat CV-ul.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt" align=center>Parlamentarii alesi duminica nu vor sta la Bruxelles decit un an si citeva luni

Partidul Democrat va trimite 14 parlamentari in Parlamentul European, dintre care 10 sint barbati. In capul listei, Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD, inginer de profesie, una dintre personalitatile importante din partid, desi mai putin vizibil pe scena publica. S-a remarcat in cadrul PD prin negocierile pe care le-a purtat pentru intrarea in Partidul Popular European. In guvernul CDR, Frunzaverde a fost ministrul Mediului si ministrul Turismului, iar in Cabinetul Tariceanu a condus pina in aprilie 2007 Ministerul Apararii, dupa demisia liberalului Teodor Atanasiu. In CV-ul de pe site-ul Camerei Deputatilor, Frunzaverde figureaza ca vorbitor de doua limbi straine: engleza si germana.

Experienta acumulata in PE ca observator si deputat au propulsat-o pe Roberta Anastase pe pozitia a doua pe lista PD. Desi are numai 31 de ani, democrata are deja o experienta de zece ani in politica, ocupatie pe care a ales-o in defavoarea celei de manechin.

Al treilea reprezentant PD in Parlamentul European este actualul primar de Oradea, Petru Filip, vicepresedintele partidului. Numele lui poate fi gasit si pe lista candidatilor neeligibili, intocmita de Coalita pentru un Parlament Curat. Este urmat de deputata Monica Iacob Ridzi, membra in grupul de lucru al popularilor europeni din PE. Fostul prefect de Dolj Jean Marin Marinescu ramine in Parlamentul European, unde activeaza si el ca vicepresedinte al PPE. Maria Petre, actual senator PD si membru cu drepturi depline in Parlamentul European, a intrat in politica in decembrie 1989 ca membru FSN. Economist de profesie, domeniile de interes ale senatoarei sint egalitatea de gen si libertatea de miscare. Rares Niculescu, despre care s-a spus ca ar fi omul lui Vasile Blaga, pe care l-a consiliat in mandatul de ministru de Interne, este licentiat in stiinte politice si detine postul de director de cabinet al PD. In 2006 a fost decorat pentru contributia la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Un alt candidat democrat inclus pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat este Marian Zlotea, pina nu de mult un anonim in PD. In prezent, Zlotea este consilierul primarului Adriean Videanu. La fel de putin sonor este si numele lui Dragos David, secretar executiv al organizatiei PD Brasov, inginer de profesie si cunoscator a cinci limbi straine. Mihaela Popa este membru PD Iasi si profesoara de matematica. Constantin Dumitriu, Nicodim Bulzesc, Sebastian Bodu si Calin Rus incheie lista parlamentarilor democrati.

Social democratii au mizat pe oamenii cu experienta in Parlamentul European, asa ca au deschis lista cu Titus Corlatean, secretarul general al partidului si reprezentant al noii generatii pesediste. Are o experienta de sapte ani ca diplomat si de doi ani in PE. La rindul lui, Adrian Severin, jurist de profesie, are background diplomatic acumulat in perioada in care a fost ministru de Externe. Severin a fost unul dintre cei mai activi europarlamentari romani, el fiind nominalizat anul acesta de publicatia „European Voice” la Premiul Parlamentarul European al Anului. Continua lista PSD Rovana Plumb, presedinta organizatiei de femei, fosta sefa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si cindva apropiata a lui Adrian Nastase. Daciana Sarbu, si in prezent europarlamentar, s-a remarcat alaturi de Victor Ponta in Organizatia de Tineret a PSD. Activitatea ei in Parlamentul intern a fost insa extrem de discreta. Adriana Ticau, unul dintre cei mai harnici europarlamentari, dupa cum reiese dintr-un studiu recent al Institutului pentru Politici Publice, Catalin Nechifor, liderul TSD Suceava, si fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu sint urmatorii pe lista PSD. Aceasta este incheiata de Corina Cretu si de Gabriela Cretu.

PNL va avea sapte reprezentanti in Parlamentul European. Cei doi care au stat in fruntea listei, Renate Weber si Daniel Daianu, s-au inscris in partid cu doar doua luni inainte de alegeri. Weber este de profesie jurist si are o imagine destul de buna pe scena publica. A fost consiliera presedintelui Basescu, insa, de cind a demisionat,

l-a criticat constant. Weber este secundata de economistul Daniel Daianu, fost ofiter DIE, fapt din cauza caruia a si fost luat in colimator de Coalitia pentru un Parlament Curat. Adina Valean, Cristian Busoi, Ramona Manescu, Mogor Csibi si Stejarel Olaru vor merge si ei la Bruxelles. Partidului Liberal Democrat ii trimit in PE pe Theodor Stolojan si pe Dumitru Oprea. Daca numele primului este de notorietate, despre Oprea se stiu mai putine. Conduce organizatia PLD Iasi, este rectorul Universitatii “Al. I. Cuza” si a fost ales de partid cu unanimitate de voturi sa ocupe locul doi pe lista pentru alegerile europarlamentare. Tot doua mandate a obtinut si UDMR. Ele vor reveni lui Frunda Gyorgy, senatorul care si-a trecut in CV limba romana ca limba straina, si lui Sogor Csaba, al carui obiectiv principal in PE este sa lupte pentru ca maghiara sa devina a doua limba oficiala a Romaniei.

Singurul candidat independent care si-a cistigat biletul pentru Bruxelles este episcopul reformat Laszlo Tökes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania. Tökes se afla in disputa cu UDMR, motiv pentru care a si refuzat sa deschida lista pentru Uniune. (Diana Lazar)

Salariu de 3.680 de euro pe cap de ales

Cei 35 de politicieni romani alesi in scrutinul de duminica vor lucra la Bruxelles si la Strasbourg incepind din ianuarie 2008 pina in iunie 2009, cind vor fi organizate din nou alegeri.

Romania a fost reprezentata in Parlamentul European de la 1 ianuarie 2007 de 35 de deputati europeni „temporari“ numiti de Parlamentul roman, unii dintre ei fiind observatori in PE inca din septembrie 2005.

Indemnizatia pentru un europarlamentar roman este de 1.000 de euro lunar, la care se adauga diurna de 268 de euro pentru o zi lucratoare. In total, intr-o luna sint sase zile de sedinte in plen, minimum trei zile de activitate in comisii si minimum doua zile de sedinte in grupurile parlamentare. In total, venitul minim net la care ajunge un europarlamentar roman este de 3.680 de euro. Aceasta suma se completeaza cu banii pentru transport si cazare (la hotel sau pentru inchirierea unui apartament). Reprezentantii alesi in legislativul european au dreptul la unul sau la mai multi asistenti, platiti de PE, in baza unui contract direct incheiat cu persoana in cauza.

Activitatea parlamentarilor este strict monitorizata si fiecare primeste “puncte” in functie de ce face. Daca au mai mult de trei absente nemotivate, sint atentionati prin scrisoare in tara, dupa care li se taie din diurna pe luna respectiva.

In Parlamentul European sint 785 de deputati din 27 de tari membre. Ei petrec patru zile pe luna in sesiune parlamentara la Strasbourg, cind iau cele mai importante decizii, votind asupra legislatiei. Deputatii pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de lege europene. Pentru ca o lege sa fie adoptata, Parlamentul trebuie sa ajunga la un acord cu Consiliul UE, reprezentant al statelor membre. Cea mai mare parte a activitatii europarlamentarilor se desfasoara la Bruxelles, in comisiile parlamentare. O saptamina pe luna este dedicata reuniunii grupurilor politice, deputatii fiind grupati in functie de afilierea politica, nu de nationalitate, in PE existind 8 grupuri politice. (Simona Maties)

Reactii externe

Jan Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din PE, a felicitat PSD pentru rezultatele alegerilor europene, care sint “peste asteptari”. Socialistii se bucura ca nici unul dintre partidele populiste, inclusiv partidul lui Vadim Tudor, nu a reusit sa treaca pragul electoral. Ei se declara dezamagiti de prezenta redusa la vot si sustin ca toate partidele trebuie sa acorde o mai mare atentie UE si integrarii Romaniei. Publicatia ,,EUobserver’’ scria luni ca PRM, partid nationalist, va fi eliminat complet din legislativul comunitar, in urma alegerilor din Romania, potrivit sondajelor la iesirea de la urne. Jurnalistii precizau ca PRM, care are 5 dintre cele 35 de mandate ale Romaniei in PE, a obtinut doar circa 3% din voturi. Pe de alta parte, fostul secretar de stat in Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt, a declarat ca rezultatele obtinute de UDMR si de Tökes Laszlo la europarlamentare sint “o sansa de a crea o politica externa autonoma a maghiarilor din Transilvania, de care era nevoie de mai multe decenii“.

Componenta tuturor grupurilor politice din Parlamentul European, pe www.cotidianul.ro/select


(860 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Profilul europarlamentarului roman: barbat, inginer, 42 de ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66133594512939 seconds.