Luni, 29 Octombrie 2007 - 05:25 AM Aleg.RO: Guvernul Tariceanu isi asuma astazi uninominalul mixt

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 29 Octombrie 2007

113 amendamente au fost aduse proiectului pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea . Cele care vizeaza fondul legii au fost respinse.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Tariceanu isi risca scaunul in speranta ca va

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">intra in istorie drept adevarata mama politica

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">a adevaratului uninominal

In aceasta dupa-amiaza, premierul Tariceanu vine in fata Camerelor reunite ale Parlamentului si va prezenta textul proiectului de lege asupra caruia isi va asuma raspunderea. Este vorba de proiectul PNL-Pro Democratia, care prevede ca jumatate din mandatele de parlamentari sa fie obtinute de catre cistigatorii colegiilor uninominale, iar cealalta jumatate prin redistribuire la o parte dintre candidatii care obtin locuri doi sau chiar trei in colegiile uninominale.

PSD, UDMR, PC si minoritatile au depus in total 113 amendamente, cele mai multe fiind ale social democratilor - 74. In ceea ce priveste amendamentele depuse de PSD, cele venite de la senatori vizeaza schimbarea fondului legii, prin introducerea sistemului uninominal pur in doua tururi de scrutin, la Senat, si uninominal mixt, la Camera Deputatilor. Amendamentele depuse de deputatii acestui partid nu prevad modificari majore, dar propun o noutate, vot uninominal pentru alegerea presedintilor consiliilor judetene. Conservatorii propun ca impartirea circumscriptiilor electorale in colegii uninominale sa se faca printr-un proiect de lege al Guvernului, si nu prin hotarire de guvern, si, de asemenea, doresc ca pentru judetele Harghita si Covasna sa fie atribuit cite un mandat din oficiu pentru reprezentantii cetatenilor romani.

Ministrul Mihai Voicu este seful echipei de tehnicieni guvernamentali care pina astazi, la ora 12.00, trebuie sa-i prezinte premierului ce amendamente vor fi acceptate. „Cu siguranta nu vor fi incluse in lege acele amendamente care modifica legea pe fond. In ceea ce priveste alegerea prin vot uninominal a presedintilor consiliilor judetene, luni dimineata vom decide daca introducem amendamentul sau il vom utiliza la legea alegerilor locale“, ne-a declarat ieri-seara Voicu.

Dupa actul asumarii raspunderii, partidele politice din Parlament au un termen de trei zile in care pot depune o motiune de cenzura impotriva legii. Daca se introduce motiune, ea ar urma sa fie prezentata pe 5 noiembrie si dezbatuta cel tirziu pe 9 noiembrie. Daca nu se va depune motiune, se considera ca Parlamentul a adoptat legea si ea va pleca spre promulgare la Presedintie, pe 2 noiembrie. Seful statului are termen pentru a o promulga de 20 de zile in situatia in care nu o trimite inapoi spre reexaminare sau nu o contesta la Curtea Constitutionala.


(784 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Guvernul Tariceanu isi asuma astazi uninominalul mixt | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54455399513245 seconds.