Marți, 07 August 2007 - 05:27 AM Aleg.RO: Norme pentru finantarea partidelor

Publicat de:  

Sfin Normele metodologice referitoare la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale au fost publicate in Monitorul Oficial din 24 iulie .
Acestea reglementeaza contabilitatea curenta a partidelor politice; modalitatile si formatul de înregistrare, evidenta si publicitate a donatiilor, cotizatiilor si veniturilor proprii ale partidelor politice; acordarea si utilizarea subventiilor de la bugetul de stat; modalitatile si formatul specifice de înregistrare a veniturilor si cheltuielilor în campania electorala; atributiile mandatarului financiar si procedura si metodologia controlului.
Donatiile primite de la persoane fizice se înscriu separat, pe donatori, în fisa donatie pentru persoane fizice, înregistrându-se si în fisa anuala de evidenta a donatorului persoana fizica. La sfârsitul anului se totalizeaza valorile donatiilor facute de fiecare donator, verificându-se respectarea cuantumului prevazut de Legea nr. 334/2006 (200 de salarii de baza minime brute pe tara), diferenta în plus urmând a se face venit la bugetul de stat. La fel, si in cazul donatiilor primite de la persoanele juridice, se intocmesc fise separate, iar la sfarsitul anului tot ce depaseste 500 de salarii de baza minime brute pe tara se face venit la bugetul de stat.
Valoarea donatiilor trebuie sa includa „valoarea justa” (adica valoarea de circulatie de la data donatiei) a bunurilor mobile si imobile donate partidului, precum si a serviciilor prestate acestuia cu titlu gratuit, în limitele prevazute de lege.
Reducerile de pret care depasesc 20% din valoarea bunurilor sau serviciilor oferite partidelor politice si candidatilor independenti se considera donatii si se înregistreaza distinct în contabilitatea proprie a partidului ori a candidatului independent, conform reglementarilor contabile aplicabile emise de Ministerul Economiei si Finantelor.
Liberalitatile se evidentiaza în mod corespunzator în documentele contabile, distinct pe donatii si legate, cu precizarea datei la care au fost facute si a altor informatii care sa permita identificarea surselor de finantare. Alte informatii care permit identificarea surselor de finantare din liberalitati se refera la codul de identificare fiscala a persoanelor juridice, contul si banca prin care
s-au facut platile, adresa testatorului si a executorului testamentar ori a bunului imobil, în cazul donatiilor si legatelor de imobile, precum si la orice alte informatii.
Partidele politice au obligatia sa publice în Monitorul Oficial al României, Partea I, pâna la data de 31 martie a anului urmator, lista persoanelor fizice si juridice care într-un an fiscal au facut liberalitati a caror valoare singulara sau cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara, precum si suma totala a liberalitatilor confidentiale.
Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subventia de la bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente si au obligatia sa înregistreze distinct în evidenta contabila proprie subventia primita.
Normele metodologice stabilesc si algoritmii conform carora subventiile de la buget se aloca fiecarui partid politic. Acestia se refera la calculul subventiei conform rezultatelor din alegerile parlamentare, cu precizari privind calculul proportional cu numarul de parlamentari femei; calculul subventiei proportional cu media numarului de voturi valabile exprimate si calculul subventiei totale pentru fiecare partid politic parlamentar. In cazul aliantelor, repartizarea subventiei se face conform protocolului stabilit între membrii aliantei. În lipsa unui protocol, calculul subventiei pentru fiecare partid politic membru al aliantei se face proportional cu numarul de parlamentari ai fiecarui partid. Precizari corespunzatoare sunt si cele referitoare la calculul subventiei conform rezultatelor din alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si a consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti.


(780 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la  


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Norme pentru finantarea partidelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58614802360535 seconds.