Vineri, 25 Martie 2005 - 08:28 AM Aleg.RO: Iliescu isi cere scuze magarilor pentru ca i-a comparat cu ziaristii

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei "Animale", "bolnavi psihic", "isterici", "uscaturi", "plebe", vipere", "magari". Aceste epitete nu fac parte, asa cum s-ar putea crede, din vocabularul unui "baiat de cartier". Sint etichete pe care fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu le-a lipit pe fruntea ziaristilor de-a lungul vremii, incepind, in 1992, cu "mai, animalule!". Ultimul invectiv adresat, miercuri, reprezentantilor presei, cu bataie la "Evenimentul zilei", a fost acela de "magari". N-a fost destul! Ion Iliescu a persistat in mojicie. Facind ieri pe "spiritualul", el a cerut scuze ca a comparat asa "animale civilizate" cu ziaristii.
Pina la urma, Ion Iliescu e de inteles. Mircea Geoana spunea, dupa ce fusese etichetat drept "prostanac" de Iliescu, ca acesta e un om "ajuns la virsta biologica la care nu mai stie ce vorbeste". "Evenimentul zilei" va prezinta o cronologie partiala a iesirilor publice ale lui Iliescu in legatura cu presa.
Idee stupida. "Existenta unui conflict intre presedinte si primul-ministru este cea mai stupida idee pe care unii oameni din presa o alimenteaza. In presa romana exista o maladie a unor oameni care cauta sa scormoneasca si sa inventeze niste teme: ca exista o batalie intre Iliescu si Nastase, intre guvern si Cotroceni, cine controleaza serviciile, cine controleaza informatiile (...)." (Giurgiu, 19 aprilie 2001)
Raspundere penala. "Jurnalistii care aduc prejudicii unor persoane prin calomnie sau minciuna trebuie sa raspunda chiar si penal. Fiecare trebuie sa raspunda, inclusiv pentru cuvinte, pentru afirmatii, chiar si penal, cind aduce prejudicii unor persoane prin minciuna, prin neadevar, prin calomnie. Eu nu sint pentru inchisoare, dar nu poate fi nepenalizat un comportament iresponsabil (...)." (Bucuresti, 25 mai 2001)
Mizerii. "Mass-media ar trebui sa nu prezinte doar ceea ce este mizerabil. Trebuie data o nota de normalitate vietii economice si sociale, iar opinia publica ar trebui sa cunoasca si exemplele de afaceri de succes." (Ploiesti, 13 septembrie 2001)
Deformeaza imaginea tarii. "Prezentarea in mass-media doar a elementelor negative din societatea romaneasca deformeaza imaginea tarii. A trebuit, in toti acesti ani, sa platim tribut acestei prezentari a Romaniei. De aceea strainii care vin pentru prima data in Romania se asteapta sa gaseasca un fel de Somalia." (Bucuresti, 15 octombrie 2001, Forumul presei romane de pretutindeni)
Bolnavi psihic. "Este o mai mare raspundere, uneori mai mare decit a unui politician, pentru gazetarul care are la indemina un mijloc de comunicare si pe care-l foloseste ca pe un instrument de incitare si de isterizare. Este mai periculos decit un glonte care lichideaza o viata. Exista persoane care deformeaza realitatile pentru a induce isterie in societate. Sint unii care au o boala pur si simplu, o maladie din aceasta psihica, vor neaparat sa deformeze, sa caricaturizeze niste realitati ale societatii noastre. Trebuie izolati istericii, respectiv cei care au mentalitati maladive si care au intretinut in ultimii 12 ani un climat tensionat. (24 ianuarie 2002)
Incultura si rea-vointa. "Stiti ce? Nu va mai dau nici un fel de declaratii pentru ca acest talent de a-mi deforma spusele, cum vad ca se tot manifesta in presa, ma uluieste. Nu stiu care este cauza acestei situatii, fie lipsa de informare, fie lipsa de cultura, fie reaua-vointa", referindu-se la declaratii privind alegerile anticipate. (Timisoara, 4 iunie 2002)
Fleacuri. "Invatati-va sa mai scrieti si de oameni buni, capabili, care reprezinta exemple de reusita. Nu va ocupati numai de tot felul de fleacuri, de mizerii si de fenomene marginale din societatea romaneasca. Va rog, presa romana, faceti opere de educatie". (Arad, 31 noiembrie 2003)
Presiuni. "Nu presiunea politica este factorul cel mai resimtit de corpul magistratilor, ci aceasta presiune care vine din partea unor grupuri de interese mediatizate prin mijloace media, care cauta sa prestabileasca unde se afla adevarul". (19 februarie 2004)
Baroni. "As dori ca obstea gazetareasca sa fie mai sudata, sa depasim aceste momente de traire separata a baronilor presei de plebea muncitoare din presa romana. Si in presa, ca si in politica, exista si baroni - nu neaparat ca o chestiune jignitoare la adresa cuiva. Baronii din presa sint oameni care au si o tinuta, si o pozitie dominanta in presa, bazata pe rolul si misiunile pe care le au: conducatori de mari publicatii si cu o pozitie financiara mai puternica decit altii, adica fata de palmasi, care sint angajatii baronilor presei romane". (16 aprilie 2004)
Salariile "boss-ilor" din presa. "Eu nu zic de boss-ii din presa. Nimeni nu sta sa-i intrebe, ei spun ca este sector privat si n-au de ce sa se amestece oamenii in treburile lor. Eu vreau sa spun ca, pina la urma, tot contribuabilul plateste si veniturile pe care le incaseaza unii oameni, indiferent in ce sector, cu salarii foarte mari". (21 mai 2004)
"Nu va priveste!". "Este treaba noastra. Nu stiu. Nu am vorbit. Abia am coborit din avion. Nu va priveste! Cind ne vom intilni, va vom spune". 7 iulie 2004, suparat pe insistentele ziaristilor in legatura cu posibilitatea demisiei lui Nastase din functia de presedinte al PSD.
Mahala ordinara. "Se tin de fleacuri, mahala ordinara pusa pe paginile ziarelor. Am experienta de 15 ani. M-au frecat in fel si chip. Pe mine nu ma mai emotioneaza. Vorba aceea: "Ciinii latra, caravana trece", asa ca sa ne vedem noi de treaba". (Cimpina, 18 noiembrie 2004)
La o intilnire cu pensionarii, dupa ce un cotidian central a prezentat stenograma unei discutii pe care a avut-o cu Mihail Gorbaciov in 1991.
Uscaturi. "E o diversiune si diversionistii din presa i-am criticat, nu presa in ansamblu, ci anumiti oameni din presa, care se tin numai de provocari si diversiuni. Mi s-a parut total neavenita o reactie de solidaritate cu tot ceea ce este mai neprofesionist si negativ in presa romana. Nu asta inseamna solidaritate de breasla. Breasla trebuie sa stie sa se debaraseze de asemenea uscaturi". (19 noiembrie 2004)
Vipera. "Rolul tau de vipera devine tot mai evident". (14 martie 2005)
Adresindu-se Corinei Dragotescu, redactor la cotidianul "Adevarul", nemultumit de un articol potrivit caruia unii membri ai PSD Dimbovita l-au intrebat ce cauta acolo.
Magari. "Ce, credeati ca am mers ca inculpati acolo? Eu vad ca sint magari in presa care zic "faza a doua, Iliescu va fi inculpat". Pentru ce sa fie inculpat Iliescu? Pai, da’ nu le e rusine acestor indivizi? Ei sint beneficiarii Revolutiei romane, in care unii si-au asumat niste raspunderi deosebite si riscuri". (23 martie 2005)
Conflict transfrontalier
In august 2003, Iliescu a intrat in conflict cu ziarul israelian "Haaretz", acuzindu-i pe jurnalisti ca "au comis o frauda" in legatura cu un interviu pe care l-a acordat publicatiei respective. Potrivit "Haaretz", Iliescu a declarat: "Holocaustul nu a afectat numai populatia evreiasca din Europa. Multi altii, inclusiv polonezi, au murit in acelasi fel. In Romania perioadei naziste, evreii si comunisti erau tratati la fel. Tatal meu a fost activist comunist si a fost trimis intr-un lagar. A murit la virsta de 44 de ani, la mai putin de un an dupa ce s-a intors (...)".
Afirmatiile sale au generat un conflict diplomatic intre Romania si Israel, ulterior presedintele aratindu-se surprins de reactiile vehemente ale oficialilor israelieni. Ca sa iasa din incurcatura, fostul presedinte a dat vina pe ziaristi. "Presedintele Iliescu l-a rugat pe redactor (de la "Haaretz" - n.r.) sa-i trimita textul rezumat al dialogului, pentru a evita deformari posibile rezultate din condensarea textelor si traducerea lor. Atit jurnalistul, cit si conducerea ziarului israelian au ignorat aceasta solicitare fireasca a interlocutorului si si-au permis sa publice un text rezumat, rupt din contextul general al interviului, ceea ce a dus la deformarea pozitiilor exprimate de presedintele Romaniei atit prin condensarea textului, cit si prin traducere. Prin aceasta, responsabilii ziarului au comis o frauda, publicind un text prefabricat in redactie, neaprobat de intervievat si, deci, nemaiapartinindu-i acestuia din urma, deformindu-i spusele, ca si pozitiile bine cunoscute ale presedintelui Iliescu", preciza, la acea vreme, un comunicat de presa al presedintiei.
Isi cere scuze fata de magari
"Imi pare rau ca am jignit magarii, care sint niste animale frumoase", a declarat ieri Ion Iliescu, la Tirgu-Mures. Fostul presedinte al Romaniei a fost intrebat de jurnalistii mureseni daca nu ii pare rau ca i-a facut magari pe jurnalisti si ca a folosit, in urma cu 12 ani, apelativul devenit deja celebru "mai animalule". "Cum se poate gindi cineva sa spuna sau sa scrie asa ceva. Eu m-am dus de bunavoie la Parchet, ca martor, iar in presa a aparut ca voi deveni inculpat. Sa faci pe cineva inculpat, care si-a asumat riscurile si responsabilitatile acelor zile ..... (decembrie 1989 - n.r.)", a completat Iliescu. El a precizat: "Ieri (miercuri - n.r.) chiar m-am enervat".(Dragos Bardosi)


(796 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Iliescu isi cere scuze magarilor pentru ca i-a comparat cu ziaristii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62187314033508 seconds.