Marți, 31 Iulie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Viceprimarul Murgeanu, la al doilea dosar

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 31 Iulie 2007

Desi avea nume conspirativ, Razvan Murgeanu a semnat note cu numele real .

Securitatea a intocmit doua dosare pe numele viceprimarului Capitalei. Informatia a fost oferita ieri chiar de Razvan Murgeanu, dupa ce, cu citeva zile inainte, a recunoscut intr-un interviu ca in tinerete a semnat un angajament cu Securitatea. Primul dosar este unul de retea si i-a fost intocmit la virsta de 19 ani, dupa ce Securitatea l-a surprins, dupa cum sustine, incercind sa cumpere in valuta produse de la shopul hotelului Ambasador.

Al doilea dosar i-a fost intocmit mai tirziu, dupa ce acesta a absolvit Facultatea de Hidrotehnica, si-a facut stagiatura si a fost angajat la Canalul Dunare-Bucuresti. Pentru acest proiect initiat de puterea comunista, Murgeanu a lucrat zece ani, inca de la lansare, in 1986, pina cind a devenit prima oara viceprimar al Capitalei, in 1996. „Mi s-a intocmit un dosar de urmarire, intrucit era un obiectiv de grad 0 pentru Securitate. Ceausescu venea acolo o data la doua saptamini“, spune viceprimarul.

El recunoaste ca a dat note scrise cit a lucrat la Canalul Dunare-Bucuresti, dar cu numele real si doar cu privire la chestiuni de serviciu. „Erau note de santier pe care toti sefii de zone de la Canal erau obligati sa le dea. Scriam despre stadiul lucrarilor, despre cite brigazi erau angrenate in lucrari etc. Nu scriam despre ce spune inginerul Costel sau alte lucruri de genul asta“, spune Razvan Murgeanu, sustinind ca nu a gasit aceste note in dosarele de la CNSAS. Notele, mai spune Murgeanu, nu ar fi fost date catre Securitate, ci superiorilor de la Canal, insa surse din CNSAS sustin ca ele exista in arhiva.

Primul dosar de Securitate, cel pe care Securitatea i l-a intocmit dupa semnarea angajamentului, contine, tot dupa spusele lui Murgeanu, un raport final prin care securistul care-i cerea informatii a propus abandonarea sursei. „S-a tinut de capul meu vreo doi ani, ma cauta la facultate, imi dadea tot felul de adrese la care sa merg sa ma intilnesc cu ei si sa le dau informatii. Nu am fost niciodata, nu le-am spus nimic despre nimeni, iar in raport securistul spune ca «da note mai mult verbale si neadevarate»“, povesteste Murgeanu. El sustine ca nu-si aduce aminte numele conspirativ, dar va face public dosarul in curind.

Refuzul de a colabora efectiv cu Securitatea i-ar fi adus lui Murgeanu probleme mai tirziu, cind a ajuns la Canalul Dunare-Bucuresti. Dupa ce a ajuns foarte repede diriginte de santier, a trebuit sa renunte la functie. „Mi s-a zis ca trebuie sa fiu membru de partid. Am facut cerere, dar mi s-a respins tocmai din cauza acestui dosar“, mai zice Murgeanu. Ca urmare, a fost retrogradat la functia de sef de zona (coordona lucrarile la citiva kilometri de canal), devenind dupa 1990 sef de sindicat.

Razvan Murgeanu si-a vazut dosarele de la CNSAS in luna iunie si a recunoscut colaborarea, intrebat fiind despre asta intr-un interviu acordat BBC. Convins ca nu a facut politie politica, asa cum a declarat pe propria raspundere cu ocazia alegerilor locale, Murgeanu spune ca va cere CNSAS sa se pronunte in cazul sau.

Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a aratat insa ieri ca institutia a ramas in urma cu verificarile politicienilor, acuzind chiar neglijenta in serviciu a unor angajati. Ca atare, momentul in care ii va veni rindul lui Razvan Murgeanu este foarte greu de estimat, iar pozitia din PD, precum si functia administrativa ii pot fi periclitate doar in conditiile unui verdict definitiv al justitiei.


(671 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Viceprimarul Murgeanu, la al doilea dosar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.86810088157654 seconds.