Sâmbătă, 28 Iulie 2007 - 05:22 AM Aleg.RO: Basescu îndeamna pensionarii sa ceara socoteala celor care le-au crescut pensiile!

Publicat de: ---

Gândul 28 .07.2007

Un Basescu balta de transpiratie, chinuindu-se sa se faca frate cu pensionarii: „Cu mama si cu socrii ma întalnesc lunar si mi-ar fi foarte greu sa le spun: mama, v-am mintit! (Aplauze) Acum e nevoie de prezentarea surselor de finantare a pensiilor fiindca si dumneavoastra aveti nelinistea daca a doua etapa a majorarii pensiilor se mai aplica. Si eu, si mama avem aceasta neliniste (Aplauze lungi)”. Ieri, Federatia Asociatiilor de Pensionari l-a chemat pe presedinte la un congres. Si, ciudat lucru, presedintele chiar a venit.

Sala Arcub s-a încalzit asa de tare, ca, de la microfon, Basescu si-a tras haina prezidentiala si a aruncat-o pe masa. Le-a spus cu cel mai sincer ton din lume ca el îi sustine si-i admira, ca-i roaga frumos sa se lase pe mana lui. Ar vrea sa le fie chiar avocat. Dar numai atat îi roaga: sa ceara si ei Guvernului, cot la cot cu el, sursele de finantare pentru pensii. Sa se bata pentru ele, le-a spus textual. Daca s-ar arunca în gura lupului cerand asa ceva, sa stie ca asta tot în favoarea lor ar fi. Fiindca, daca nu fac asta, se vor trezi ca bugetul n-are de unde sa le mai dea bani la majorarea din 2009.

 „Nu îmi este frica de prima etapa de aplicare - 1 ianuarie 2008, dar îmi este teama de a doua etapa de aplicare a anului 2009, an în care îmi închei mandatul, si nu vreau sa credeti ca v-am mintit”. Altfel spus, i-e frica nu cumva sa nu-l mai voteze lumea si a doua oara. Doamne fereste, sa creada pensionarii ca presedintele nu vrea majorari de pensii! Fals! El întelege ca se moare de foame cu cateva milioane, dar pensionarii sa înteleaga si ei ca majorarile lor vor baga bugetu-n faliment. Lunile astea, Guvernul trebuie sa-i prezinte musai sursele.

Cu cat întarzie mai mult Guvernul, cu atat mai rau va fi de batrani! Apoi le-a spulberat raspicat orice speranta: „Povestea cu avem bani în fondul de pensii nu este o realitate!”. „Asa o fi?”, s-au întrebat batranii în soapta. „Tariceanu parca a zis altfel, dar acus, daca asa zice presedintele...”. Apoi, ca sa-i convinga ca majorarea de pensii gaureste bugetul, le-a calculat pe caprarii: între 2003 si 2007, aproape 40 de miliarde de euro i-au înghitit asigurarile si asistenta sociala.

16 miliarde s-au dus pe educatie, 14 pe sanatate, 13 pe transporturi, 9,4 pe ordine publica, 8,1 miliarde pe autoritati publice, 6 pe agricultura si 5,3 i-a luat armata. Concluzia: „Romania cheltuieste enorm pe segmente care nu garanteaza dezvoltarea. Va spun asta ca sa vedeti de unde vine îngrijorarea mea legata de sursele de finantare. E nevoie sa gasim surse din zonele care sa afecteze minim bugetul Romaniei”. Liniste-n sala. Aplaudacii au amutit cu palmele întinse.

Un batran se apropie de scena si scoate din traista de plastic un avion de jucarie. Cadou pentru presedinte. Basescu se scuza: „Ha, ha, presedintele Romaniei zboara cu un avion vechi de 32 de ani. Nu stiu cati romani s-ar mai urca într-un avion vechi de 32 de ani”. Incep întrebarile. Oamenii primesc un microfon. In fata lui se face o coada de zece insi. Oameni simpli, fara pic de trac. Unii au visat toata viata lor sa stea ochi în ochi cu presedintele Romaniei.

„Prea multi pensionari anticipat, dom’le presedinte, asta a dezechilibrat balanta”, „Numai America are asa de multi parlamentari! Sa fie redus la jumate numarul de parlamentari ...”, „Ha, ha, haaa, aici va sunt partizan”, face Basescu, „... si în cealalta jumate sa fie adusi pensionari!”, „Noi ce mancam?”, raspunde presedintele. Un batran urla din rarunchi: „Cine se face vinovat de toate astea, domnule presedinte de Republica? Raspunsul este: noi, pensionarii, ca n-am stiut pe cine vota! Rusine, rusine!”. O femeie: „Cu referendumul cat s-a cheltuit? Ce, banii aia nu puteau sa-i dea la ‘andicapati?”.

„Am fost pionier maritim. Noi traim foarte prost acum (bate aerul cu aratatorul). N-ati facut nimic pentru noi, marinarii!”. „Toti am stiut pe ce salarii ne urcam pe nava”, i-o taie presedintele. Microfonul fierbe, Basescu e lac de sudoare, batranii ridica pumnii, întrebarile lor trec fara raspuns – acolo, jos, în sala, s-a starnit o mica rascoala la care presedintele, de sus, de la prezidiu, ramane rece.  


(712 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu îndeamna pensionarii sa ceara socoteala celor care le-au crescut pensiile! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.96111083030701 seconds.