Sâmbătă, 28 Iulie 2007 - 05:22 AM Aleg.RO: Basescu, cadorisit cu un avion-jucarie

Publicat de: ---

jurnalulnational Marire pensii - sursa de finantare, ceruta prin interpusi

 

Seful statului le-a cerut ieri pensionarilor sa stea pe capul guvernantilor pentru a-i determina sa spuna anul acesta cum vor finanta Legea pensiilor . El a marturisit ca are si un interes personal: nu vrea ca in 2009, cand, probabil, va candida pentru un nou mandat, sa i se ceara lui socoteala.

Presedintele Traian Basescu asteapta ca pensionarii sa preseze Guvernul sa faca publice sursele de finantare a Legii pensiilor pana in 2013. In nenumarate randuri, el i-a indemnat ieri pe varstnicii adunati in Congresul Federatiei Asociatiilor de Pensionari sa preia aceasta batalie, spunandu-le ca altfel este incerta aplicarea legii si in 2009. ?Sugestia mea catre federatia dumneavoastra este sa va faceti un steag din a cere autoritatilor sa spuna public de unde vin banii pentru majorarea pensiilor. Altfel amanam si amanam pana cand se va spune ca avem alte prioritati. (...) Politicienii trebuie sa fie obligati ca anul acesta, in urmatoarele luni, sa prezinte populatiei foarte clar sursele de finantare?, i-a indemnat el pe pensionari.

El a aratat ca majorarea pensiilor este o decizie pe care o ?aplauda? si o ?sustine?, insa este o decizie politica ce depaseste capacitatea fondului de pensii. ?Povestea cu ?avem bani in fondul de pensii? nu este o realitate. (...) Va rog sa nu credeti nici povestea cu cresterea economica. Nu rezolva problema. Intrebati-l pe dl Sarbu (ministru al Muncii in Guvernul Nastase), ei au avut crestere economica de 8,4% si nu au marit pensiile?, a afirmat seful statului. De aici nelinistea pe care ar avea-o si el, si socrii, si mama lui. Parintii au fost invocati de Basescu in aplauzele pensionarilor pentru a-si proba devotamentul fata de cauza: ?Poate cu dumneavoastra ma mai intalnesc sau, daca vreau, pot sa evit intalnirile cu dumneavoastra, dar cu mama si cu socrii ma intalnesc lunar si mi-ar fi foarte greu sa le spun: ?Mama, v-am mintit??.

 

INTERES. Seful statului a marturisit ca are si un interes personal in asigurarea banilor pentru pensii, pentru ca in 2009 poate sa vina alt guvern care sa spuna: ?Domnule presedinte, nu avem resurse!?. ?Ce ma framanta este ca mandatul meu se termina in 2009 si nu vreau sa fiu cel caruia sa i se spuna ?Domnule presedinte, ne-ati mintit cand ati promulgat legea??

DISCREPANȚE. De asemenea, presedintele i-a indemnat pe pensionari sa se bata si pentru eliminarea inechitatilor dintre pensii, intrucat legea actuala nu ii scoate din saracie pe cei cu venituri mici. Traian Basescu a aratat ca sunt 25.969 de pensionari cu pensii de pana in 50 de lei noi, care vor primi dupa aplicarea legii doar 26 de lei in plus, 124.517 de pensionari cu pensii de pana la 100 de lei, care vor primi circa 80 de lei in plus, marea masa ? doua milioane de pensionari avand pana in patru milioane de lei pensia, in timp ce pentru cei 77.388 de varstnici cu pensii de peste 1.000 de lei ?impactul cresterii este enorm?.

?E un lucru pe care trebuie sa-l discutati. Nu acum, din 2009. Dar daca tot dam bani de la buget trebuie sa avem ca obiectiv scoaterea acestor oameni din saracie. E nevoie de solidaritatea pensionarilor intre ei?, a spus presedintele Traian Basescu, el pronuntandu-se totodata si pentru unificarea sistemului de pensii.

Replica

?Romania are cheltuieli foate mici si trebuie sa gaseasca resurse pentru un nivel mediu european de cheltuieli sociale. Din fericire, ceea ce presedintele omite de fiecare data, din 2005 Guvernul a realizat o crestere economica sustinuta, apta sa creeze resursele si pentru dezvoltarea economica, si pentru asistenta sociala?

Paul Pacuraru ministrul Muncii

Avion cadou ? in vizorul serviciilor

Gestul unui pensionar de a-i oferi un avion de jucarie ?pentru Bruxelles?, in replica la intentia achizitionarii unui nou avion prezidential, l-a enervat pe Traian Basescu, presedintele considerand ca este un gest politic. ?Stiam ca am sa-l primesc, pentru ca ati vorbit cu Voiculescu despre avion si v-a incurajat si domnul Iliescu sa faceti treaba asta. Stiam de gluma, mai erau doua pregatite. Vreau sa va spun insa ca Romania nu poate sta in loc. Presedintele Romaniei zboara cu un avion vechi de 33 de ani. Nu stiu cati romani s-ar urca intr-un avion vechi de 33 de ani?, a declarat seful statului, aratand ca serviciile speciale il pusesera la curent chiar si in legatura cu gestul acestui pensionar.


(644 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Basescu, cadorisit cu un avion-jucarie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0056960582733 seconds.