Marți, 17 Iulie 2007 - 05:36 AM Aleg.RO: Viorel Hrebenciuc vrea sa renunte la afaceri

Publicat de: Sorin Manea 

Sfin Deputatul PSD afirma ca s-a saturat ca toata lumea sa fie cu ochii pe el

Viorel Hrebenciuc nu are, potrivit declaratiei de avere, conturi fabuloase, ba chiar s-a imprumutat cu 10 .000 euro de la banci. Este foarte greu de gasit si in scriptele Registrului Comertului. Cu toate acestea, familia Hrebenciuc este una dintre cele mai prospere. Si daca Hrebenciuc senior este cunoscut ca un abil politician, juniorul s-a lansat puternic in afaceri. La prima vedere, fara vreun suport important din partea tatalui.
Viorel Hrebenciuc si-a capatat renumele de facator si desfacator al politicii si al afacerilor, fiind aratat cu degetul de toata lumea ca principal regizor al aliantelor politice sau de business. Deputatul PSD pozeaza intr-un politician umil, care nu are nicio treaba cu ce se petrece pe scena politica sau cu diferite afaceri dubioase. Mai este actionar la o singura firma, are conturi subtirele, cateva hectare de teren si un imobil.
De cealalta parte, fiul sau, Andrei Hrebenciuc, in varsta de 23 de ani, a devenit un important vector de imagine al familiei - plus o avere personala estimata la aproape doua milioane de euro - dupa ce „a pus mana“ pe mezina presedintelui Basescu. Andrei are afaceri prospere in domeniul comertului cu haine. La o privire atenta asupra afacerilor, ai putea crede ca, de fapt, Andrei este cel care isi crediteaza parintii, si nu invers. Lui Viorel Hrebenciuc ii place sa stea doua randuri mai in spate si nu se expune in companii cu contracte dubioase. In schimb, asociatii lui Hrebenciuc nu se feresc deloc de banul public si au ars destul petrol de pe la rafinaria din Onesti.

Afacerile lui Andrei
Andrei Hrebenciuc este actionar la cinci firme despre care nu s-a auzit sa aiba contracte cu banul public. El este coactionar cu Nita Bogdan Ionut la restaurantul-bar „La magic Roma“, fiecare avand cate 50% din actiuni. Momentan, societatea figureaza la Registrul Comertului cu activitatea temporar suspendata si cu datorii consistente. Bilantul pe anul 2005 arata datorii de 104.577 lei si active in valoare de 22.330 lei. Celelalte patru societati se ocupa de activitati in domeniul comertului si confectiilor textile. Nu este foarte clar de ce ar fi avut nevoie Andrei Hrebenciuc de patru firme in acelasi domeniu de activitate, dar orice contabil isi da seama ca este vorba despre o jonglerie financiara ce a devenit sport national privind transferurile activelor si ocolirea platilor catre stat.

Profituri Si pierderi
Moda Zilei Group SRL este o firma infiintata pe 11 iunie 2004 si are sediul in strada Victor Manu, in zona Iancului-Vatra Luminoasa din Bucuresti. Obiectul principal de activitate este „comert cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei“. Andrei este asociat „fifty-fifty“ alaturi de Ciocirlan Vlad Alexandru, iar firma are capital social de 200 de lei, adica minimul cerut de lege. Pentru anul 2003, aceasta societate a reusit performanta de a acumula datorii de 306.544 lei la o cifra de afaceri de 148.088 lei. Veniturile in anul 2005 au fost de 162.769 lei, iar cheltuielile de 274.273 lei. Este clara tendinta de a ingloda firma in datorii, mai ales ca, in anul 2004, cand s-a infiintat, profitul a fost de 510.992 lei, suma care acopera de departe datoriile din anul 2005.

Alta „Moda Zilei“
La baza afacerilor lui Andrei se mai afla o societate - Moda Zilei SRL -, infiintata in anul 1991, unde asociata lui Andrei Hrebenciuc este Penciu Mirela Luminita, in varsta de 46 de ani (50,23% din actiuni). Culmea este ca Mirela Penciu figureaza cu domiciliul la aceeasi adresa din Calea Victoriei unde au avut domiciliul din actele de identitate Andrei Hrebenciuc si Ciocirlan Alexandru. Datoriile acestei societati sunt de 3.396.262 lei si are active circulante in valoare de 3.472.860 lei. Cifra de afaceri a societatii pentru anul 2005 a fost de 3.037.318 lei. Se vede ca datoriile de 1.258.656 lei din 2004 au crescut si in 2005. Problema este a activelor imense, care sunt folosite probabil pentru a asigura profitul celorlalte companii.

Fashion pe toate liniile
Pe numele lui Andrei Hrebenciuc au mai aparut anul trecut doua firme, in acelasi parteneriat cu Ciocirlan Vlad Alexandru si tot in cota de „fifty-fifty“. Este vorba de Vero Moda Fashion si Vlad Family Fashion, ambele cu adresa in strada Victor Manu. Vlad Family Fashion a fost infiintata in anul 2005 si si-a mutat sediul din localitatea Caldararu, judetul Ilfov, la noua adresa din Bucuresti. Profitul din 2005 a fost de 780.361 lei, dar asta fara sa fie achitate datoriile de 1.198.315 lei. La Vero Moda Fashion bilantul nu a fost facut public inca, dar domeniul de activitate este acelasi.

Suveica financiara?
Practic, tanarul Hrebenciuc incearca sa ocoleasca, prin crearea mai multor firme cu acelasi obiect de activitate, plata unor impozite suplimentare catre bugetul de stat, prin pastrarea la limita a statutului de microintreprindere. Potrivit legii, daca la nivelul anului 2005 s-ar fi depasit veniturile de 100.000 euro, impozitul aferent ar fi fost de 16% din profit, iar ramanerea sub pragul de 100.000 euro din venit ar insemna plata unui impozit de 2% pe venit. Asadar, exista tot interesul ca venitul sa fie directionat catre cat mai multe societati. Jocul nu prea ii reuseste pentru ca veniturile depasesc milionul de euro, iar lui Andrei Hrebenciuc i-ar mai trebui inca sase microintreprinderi pe care sa repartizeze veniturile realizate pentru a se mentine in avantajele legii. In plus, datoriile totale din firmele lui Andrei Hrebenciuc ajung la 5.005.698 lei la nivelul anului 2005.
Andrei Si casa buclucaSA
In declaratia de avere a lui Viorel Hrebenciuc apare si o casa pe numele fiului sau, in suprafata de 200 mp. Este situata in strada General Nicolae Dona si a fost intens disputata si discutata in presa. Aceasta a apartinut familiei Vesa, care a cumparat toata casa in 1996, de la stat, prin Legea nr. 112/1995, care interzicea vanzarea imobilului pe o perioada de 10 ani. Casa a fost revendicata in 2001 de Marina Ghelber, care se judeca din 2002 cu familia Vesa. Potrivit declaratiei lui Viorel Hrebenciuc, valoarea de impozitare a imobilului este de 200.000 lei, iar pretul de piata este de peste un milion de euro. „Chiar nu stiu ce s-a mai intamplat in procesul cu casa. Dar nu este treaba mea pentru ca eu am fost cumparator de buna-credinta, nu cred ca voi pierde casa“, precizeaza deputatul PSD.

Parteneri cu... „renume“
Viorel Hrebenciuc mai are o singura societate comerciala, dar cu parteneri de renume - presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Bacau, Doru Simovici, ar fi unul dintre acestia. Firma lui Viorel Hrebenciuc se numeste Barter Grup si ii are ca actionari pe Doru Simovici (5%), Apostol Constantin (19%), Bontas Dumitru (19%), Dan Matei Agathon (19%), Viorel Hrebenciuc (19%) si Vintila Cristian (19%). Obiectul de activitate este „lucrari de instalatii tehnico-sanitare“, iar profitul pe anul 2005 este de 6.925 lei. In schimb, societatea are datorii de 440.097 lei si active circulante de 939.031 lei. Partenerul cel mai de soi este Doru Simovici, care este actionar la inca noua societati comerciale. Una dintre acestea este renumita Agerom SA Bacau, care a fost amintita in scandalul RAFO. Agerom era acuzata ca, alaturi de alte companii, a prejudiciat societatea RAFO prin achizitia de motorina sub pretul pietei.
Numele lui Hrebenciuc a mai fost asociat cu afacerea „Adevarul“ si implicit cu afacerile derulate de Fathi Taher, dar si cu contractele de infrastructura derulate de guvernul PSD in favoarea regelui asfaltului, Dorinel Umbrarescu. Viorel Hrebenciuc este insa mult mai important decat atat si aici ne referim in special la politica, unde este supranumit „combinatorul“. A negociat in numele PSD mai toate aranjamentele politice, ba chiar se spunea la un moment dat ca, daca vrei sa treaca o lege prin Parlament... „il rogi pe Hrebe“. Iata cateva dintre reusitele politicianului Hrebenciuc: este omul care a obtinut cresterea pensiilor, negociind in numele PSD cu premierul Tariceanu; este cel care a obtinut sprijin pentru suspendarea presedintelui Basescu; este cel care a scos PD-ul de la guvernare; este cel care l-a propulsat pe Mircea Ursache in Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea.

Prudenta de politician
Contactat telefonic, Viorel Hrebenciuc nu s-a ferit sa vorbeasca despre afacerile lui si nici despre terenurile agricole pe care spune ca nu le-a avut niciodata in proprietate. „Acele terenuri reprezentau doar o promisiune de vanzare. Am vrut sa cumpar terenul, dar ulterior a picat afacerea pentru care voiam terenul si am renuntat sa mai achizitionez pamantul. Practic, l-am declarat ca sa nu am probleme, mai ales ca in vremea aia suflam si in iaurt, pentru ca toata lumea era cu ochii pe noi“, afirma Viorel Hrebenciuc. Nici afacerile nu-l mai incanta pe deputatul PSD si spune ca vrea sa lichideze toate legaturile care le mai are si in fir-ma Barter Grup. „Am vandut toate actiunile ce le-am avut la International Invest Consulting si, uite, iti spun sincer ca nici cu Barter nu stiu ce mai este. Chiar o sa ma interesez si o sa renunt. Doru Simovici e presedintele Camerei de Comert, nu stiu ca firmele lui sa fi avut afaceri cu RAFO“, explica Viorel Hrebenciuc.

Averea lui Hrebenciuc senior
Viorel Hrebenciuc a declarat ca are un teren de 500 metri patrati in localitatea Slanic Moldova, cu o valoare de impozitare de 25.000 lei. Nu mai are insa casa din Bucuresti, care este acum pe numele fiului sau. In schimb, deputatul PSD are doua ceasuri de 14.000 euro si tablouri in valoare de 6.000 euro. Conturile din Londra de la Barklays Bank insumeaza 28.800 lire sterline, iar in tara mai are un cont de 1.000 euro. Viorel Hrebenciuc are un credit de rambursat de 10.000 euro la ABN Amro Bank. Sotia sa este angajata la Nuclearelectrica Bucuresti, iar castigurile inregistrate sunt apropiate de cele ale sotului. El a castigat 46.963 lei in 2006, iar sotia - 44.000 lei. Comparativ cu precedentele declaratii, Viorel Hrebenciuc a „lichidat“ conturi de 148.000 de euro in Anglia (se regaseau in anul 2005), casa de locuit care este acum a fiului si actiunile la societatea International Invest Consulting.

„Andrei e un baiat deosebit“
Viorel Hrebenciuc neaga orice ajutor acordat fiului sau in comertul cu haine si spune ca este o afacere a lui si a colegilor. „Imi pare rau ca Andrei nu este recunoscut pentru calitatile lui. Andrei chiar este un baiat deosebit. Nu am cum sa-i ajut eu cu afacerile, este treaba lui si a partenerilor lui. Ce, eu ma ocup de haine? Sa fim seriosi. E treaba lui si e de apreciat... au contracte cu hipermarketuri si magazine mari, au propriile branduri, sa stiti ca chiar sunt de apreciat“, spune mandru Viorel Hrebenciuc.

Romeo si Julieta in varianta romaneasca
Relatia lui Andrei Hrebenciuc cu mezina presedintelui Basescu este deja de notorietate si a tinut prima pagina a ziarelor timp de cateva saptamani. El are 23 de ani, iar Elena Basescu - 24. Faptul ca ea este fiica presedintelui, iar el - fiul rivalului de moarte al acestuia a reprezentat intriga povestii amoroase dintre cei doi care a determinat dezbateri aprinse in media. Practic, din aceasta mediatizata relatie, doar Andrei iese bine, deoarece pana nu de mult era un ilustru necunoscut opiniei publice, student la ASE, iar acum - un veritabil Romeo.


(828 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la Sorin Manea 


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Viorel Hrebenciuc vrea sa renunte la afaceri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.49531006813049 seconds.