Luni, 16 Iulie 2007 - 05:36 AM Aleg.RO: Presedintele Basescu l-a avansat pe securistul Stanca fiindca asa a vrut, nu ca îl obliga legea

Publicat de: ---

Gândul 16 .07.2007

Presedintele Traian Basescu nu era obligat sa acorde gradul de general de brigada în rezerva fostului securist Stanca Nicolae Viorel, liderul PD Salaj. O decizie a Curtii Constitutionale de anul trecut a stabilit ca presedintele Romaniei "acorda gradele de maresal, de general si de amiral",  însa aceasta atributie nu este o obligatie. Seful statului “are posibilitatea de a aprecia daca acorda sau nu aceste grade, fara a fi conditionat de lege, asa cum este în cazul atributiei privind numirile în functii publice", se arata în decizia 384/2006 a Curtii Constitutionale.

Instanta constitutionala a fost sesizata în cadrul procesului lui Alexandru Leordean, fost director în Ministerul Apararii, care a contestat în instanta faptul ca ministrul Apararii i-a refuzat dreptul de promovare în grad de general de brigada cu prilejul trecerii în rezerva. In cadrul procesului,  a fost invocata chiar de catre  Administratia Prezidentiala  exceptia de neconstitutionalitate a unui articol din Legea  privind statutul cadrelor militare. Practic,  Presedintia a sustinut ca textul respectiv este neconstitutional, întrucat contine o norma imperativa ce impune înaintarea în grad a coloneilor si a comandorilor în activitate cu prilejul trecerii acestora în rezerva sau în retragere, daca îndeplinesc conditiile de vechime în grad si au calificativul prevazut de lege. Or, Administratia Prezidentiala a aratat ca acordarea gradelor de maresal, general si amiral reprezinta o atributie exclusiva a presedintelui, singurul în masura sa aprecieze în fiecare caz în parte daca acorda sau nu aceste grade.

Curtea Constitutionala a admis exceptia ridicata de catre Presedintie.  Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti i-au respins solicitarea ofiterului superior de Armata, Alexandru Leordean, însa acesta a facut recurs la instanta suprema, care a hotarat însa anularea ordinului MAp prin care i-a fost respins dreptul lui Leordean de a fi facut general. Aceasta decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost criticata de presedintele Traian Basescu cu ocazia Zilei Justitiei, desfasurata duminica, la Alba Iulia.

Desi – potrivit deciziei CC - presedintele Traian Basescu are dreptul de a refuza acordarea gradului de general, cum a fost în cazul lui Alexandru Leordean – nu acelasi lucru s-a întamplat în cazul lui Stanca Nicolae Viorel. Acesta a lucrat, înainte de 1989, în fosta Securitate, în cadrul Directiei a III-a de contraspionaj si, la alegerile din 2004, a fost prezent pe „listele negre” ale Coalitiei pentru un Parlament Curat. In raportul Coalitiei pentru un Parlament Curat, luat în considerare la acel moment de Traian Basescu si de fostul lider al PNL de atunci Theodor Stolojan în stabilirea candidaturilor, în dreptul numelui lui Stanca figureaza urmatoarele mentiuni: „Ofiter de contrainformatii înainte de 1990, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Salaj, prin grupul de firme Vidalis, firme estimate la o valoare de 15-20 de milioane de euro. Societatea Vidalis a achizitionat, cu peste 25 de miliarde de lei, cateva active al SC IAIFO Zalau, societate aflata în lichidare voluntara”.


(886 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Presedintele Basescu l-a avansat pe securistul Stanca fiindca asa a vrut, nu ca îl obliga legea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6160888671875 seconds.