Joi, 05 Iulie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Transcript: Băsescu la Realitatea TV (II)

Publicat de: ---

AMOS News Președintelui României, Traian Băsescu, a fost invitatul emisiunii „Ediție Specială”
Realitatea TV, de marți, ora 22.00, realizată de Robert Turcescu și Emil Hurezeanu.

Robert Turcescu: Vă propun să schimbăm subiectul pe o temă de maximă actualitate, pornind de la următoarea întrebare: dacă ați fi fost în Parlamentul României, ați fi votat recentul proiect de lege privind majorarea pensiilor?

Traian Băsescu: Nu mă pot substitui. Ce vă pot spune este că pot înțelege abordarea partidelor.

Robert Turcescu: A fost politică?

Traian Băsescu: A fost politică.

Robert Turcescu: Electorală? Inclusiv cea a PD?

Traian Băsescu: Este un adevăr de netegăduit necesitatea creșterii pensiilor. Deci, acest lucru nu poate fi tăgăduit.

Robert Turcescu: Urmează un dar...

Traian Băsescu: Este un lucru necesar.

Emil Hurezeanu: Și mai este un lucru: un buget suficient de mare.

Traian Băsescu: Ei, aici suntem în zona în care trebuie să intrăm cu responsabilitate. Ce știu eu, spre exemplu, e că ne-am asumat obligația să creștem cu 1% bugetul educației. Deci, peste un miliard de euro merg la educație.

Robert Turcescu: Da, de anul viitor.

Traian Băsescu: De la 1 ianuarie 2008; în bugetul viitor. Știu de asemenea că n-am demarat nici un proiect de infrastructură și, hai să spunem, anul acesta ratăm 1,5 miliarde din banii puși la dispoziție de UE; dar la anul vin alte două miliarde peste noi. Ar fi un total, pe primii doi ani, de 2,5 miliarde. Să spunem că am avea potențial să cheltuim două miliarde din 3,5 miliarde total. La acești bani trebuie să punem o componentă autohtonă, care variază de la 25% până la 50%, în funcție de zonele în care se investesc acești bani. Facem o medie favorabilă procentajului mixt: 30% ar trebui să fie contribuție românească. Asta mai înseamnă un miliard. Deci, două și încă unul. Un miliard și ceva la învățământ, un miliard la componenta autohtonă, pentru că va trebui să începem construcția de autostrăzi, lucrările de mediu... sunt obligatorii.

Robert Turcescu: Și asta ce înseamnă, până la urmă?

Traian Băsescu: Asta înseamnă încă un procent din PIB. Un procent la educație, un procent componenta autohtonă. Mai avem încă 2,5 miliarde la sistemul de pensii, după noua lege. Asta e mult mai mult de un procent din PIB, dar în total sunt câteva miliarde bune în plus, iar creșterea economică de 6% pe medie ar însemna încă șase miliarde în plus în bugetul de stat, pentru că... Nu, nu încă șase miliarde. Creștere de 6% la un PIB de 100 de miliarde - 106 miliarde. 30% din ea... cam asta e proporția între PIB și buget, cam 30%.

Robert Turcescu: Stați, că ne-am încurcat în cifre. Bref, care ar fi ideea, domnule președinte?

Traian Băsescu: Deci, din creșterea economică mai vin la buget cel mult 1,5-2 miliarde. Iar noi avem nevoie de peste un miliard la educație, un miliard la programe, contribuția autohtonă la creditele nerambursabile de la UE, și 2,5 miliarde la pensii.

Emil Hurezeanu: Și la armată ar mai fi nevoie, se pare.

Traian Băsescu: Bun, hai să spunem că ne-am obișnuit să neglijăm armata, deși ați văzut că...

Emil Hurezeanu: Starea ei e dezastruoasă.

Traian Băsescu: Starea ei nu e bună deloc, din punct de vedere dotare. Pentru mine, problema este: dacă mai adăugăm și angajamentul de a reduce contribuțiile sociale cu 6%, angajament al guvernului, pentru mine, problema este cum acoperim toate aceste angajamente.

Robert Turcescu: Dar e atât de greu sau e atât de rău sau e atât de dificil să spuneți că de fapt nu sunt bani, domnule președinte?

Traian Băsescu: Nu. După părerea mea, guvernul va trebui să opteze ori pentru bani la educație, ori pentru bani la pensii, ori pentru bani la componenta autohtonă, la creditele externe.

Robert Turcescu: Deci, varianta este ori-ori, în nici un caz și-și.

Traian Băsescu: În nici un caz nu se pot rezolva toate.

Emil Hurezeanu: Deci, nu veți promulga legea?

Traian Băsescu: Nu, nu spun că n-o voi promulga, dar voi cere guvernului să-mi definească sursa de finanțare.

Emil Hurezeanu: E obligat să o facă?

Traian Băsescu: Este obligat să o facă, pentru că avem art.135 din Constituție. De fapt, și Parlamentul României este în afara Constituției. Art.135 - alineatul 5 din acest articol - spune că nu se poate angaja nici o cheltuială bugetară dacă nu are acoperire în veniturile bugetului. Sigur, guvernul n-a reușit să dea sursele de finanțare o dată cu discutarea legii în comisii, nici la plen, dar pentru mine este clar că, menținând bugetul de stat al României în parametrii angajați cu UE, adică maxim 3% deficit bugetar, nu putem să acoperim cele trei mari obligații asumate. Iar... Și repet, sunt un adept al necesității măririi pensiilor.

Robert Turcescu: Dar dacă premierul va veni și va spune: "Am decis să nu mărim bugetul alocat educației și să mărim pensiile", dumneavoastră ce veți face în acele condiții? Pentru că am spus că suntem întrr-o situație ori-ori, nu într-o situație și-și.

Traian Băsescu: Vă asigur că voi lua decizia cea mai bună pentru țară la momentul respectiv.

Robert Turcescu: Dar între pensii și educație, dumneavoastră, în momentul de față, pentru ce anume înclinați?

Traian Băsescu: Nu mă puneți în situația să spun acum, pentru că aș putea să influențez decisiv...

Robert Turcescu: Ba să știți că insist... Aș vrea să văd în acest moment care este punctul de vedere al președintelui României. Sunt două urgențe naționale.

Traian Băsescu: Eu susțin... În mod categoric, educația este prioritatea zero a României.

Robert Turcescu: Dar pensionarii reprezintă un potențial electoral extrem de puternic, de mare.

Traian Băsescu: Așa este. Poate că trebuia găsite...

Emil Hurezeanu: Pentru alte partide.

Robert Turcescu: Inclusiv pentru președinte, domnule Hurezeanu.

Traian Băsescu: Și pentru președinte, că sunt cetățeni ai României. Dar am văzut că s-au discutat tot soiul de soluții. Trebuie găsit acel optim care să ne permită să rezolvăm și problemele educației, și problema pensionarilor, iar declarațiile publice pe care le-am văzut făcute de actuali membri ai guvernului mă îngrijorează.

Robert Turcescu: Le-ați văzut pe cele ale ministrului economiei și finanțelor, ale domnului Varujan Vosganian, care se pare că a identificat...?

Traian Băsescu: Dânsul a făcut mai multe. Creșterea economică...

Robert Turcescu: Creșterea economică, niște impozitări pentru venituri care deocamdată nu sunt impozitate, de la drepturile de autor și așa mai departe.

Traian Băsescu: Vom face cea mai mare greșeală când vom mări fiscalitatea pe venituri. În momentul de față, noi avem venituri mai mari decât cele prognozate în fondurile sociale pentru un motiv simplu: pentru că au scăzut an de an, cu 2%, contribuțiile sociale. Imediat ce se va reveni asupra acestei politici, se va întâmpla următorul lucru: patronii nu vor mai da bani salariaților, ci le vor da mașini sau telefon pe care îl plătesc ei. Vor menține salariile și vor acoperi parte din cheltuieli. Și atunci vor începe să scadă veniturile în bugetele naționale, fie că vorbim de bugetul de stat, fie că vorbim de bugetele sociale.

Traian Băsescu: Aș vrea să revenim puțin la problema pensiilor.

Emil Hurezeanu: Am rămas acolo.

Traian Băsescu: Teama mea este că se pregătește o cacealma. De ce am această teamă? Am auzit și eu declarațiile: "vom avea creștere economică, și asta înseamnă că ducem bani la bugetul de stat și că din bugetul de stat vom da bani în Fondul de pensii". Unul dintre obiectivele acestui guvern a fost să nu mai aibă alimentate bugetele de protecție socială din sume care să provină din bugetul de stat, pentru că sunt sume nesigure. Dacă guvernul Tăriceanu menține prioritățile - educație, componenta autohtonă la banii europeni și pensii -, în mod cert pregătim Fondul de pensii ca într-un an-doi să intre în colaps, să nu mai plătească pensii, pentru că nu vor fi în măsură ca pe termen lung să alimenteze Fondul de pensii din bugetul de stat, din banii bugetului de stat. Fondul de pensii are o dezvoltare solidă, temeinică, atunci când este alimentat din banii care îi sunt destinați, din banii încasați din salarii și contribuțiile agenților economici la Fondul de pensii. Orice contribuție din afara lui care nu este garantată ca fiind o contribuție pe termen lung poate genera colapsul Fondului de pensii și mai ales poate genera... Simptomele încep cam așa: întârzieri în plata pensiilor, după care afli că luna asta nu vine pensia, îți vine peste două luni. Aici este teama mea. Repet, în condițiile în care susțin că trebuie să facem ceva pentru pensionari, în același timp voi susține că măsura trebuie să fie economică, sustenabilă pe termen lung și mai ales să nu afecteze prioritatea zero a României, care este educația. O să vă dau un argument: de curând s-a terminat studiul Comisiei prezidențiale conduse de domnul Miclea, care...

Robert Turcescu: Fostul ministru al educației.

Traian Băsescu: Fost ministru al educației, la care au lucrat foarte mulți specialiști din Educație, deci oameni din sistem, care au avut ca obiectiv în primul rând diagnosticul sistemului de educație din România și, în partea a doua a studiului, soluțiile pentru ieșirea din impas. El va fi făcut public pe 12; intenționez să invit foarte mulți oameni interesați pentru a se face o prezentare. Dar ceea ce găsim în primele pagini ale studiului este evaluarea sistemului de învățământ românesc pe programele PISA și TIMSS. Sunt două programe de evalure a sistemului de educație la nivel internațional. Pot să vă spun cu regret că, atât în privința științelor umaniste, cât și în privința științelor exacte, suntem sub media internațională din punctul de vedere al pregătirii elevilor. Povestea cu olimpiadele nu reprezintă performanța generală a sistemului de învățământ românesc. Sunt calități personale ale copiilor, plus câțiva profesori care li se dedică. Dar România își condamnă viitorul dacă nu face rapid ceva pentru sistemul de educație. Or, din punctul meu de vedere, prioritatea zero a României este să reușească să facă efortul pentru finanțarea corespunzătoare a educației, odată cu reforma curriculară, că aici nu discutăm numai de bani, ci și de reforma curriculară, și de asemenea trebuie să declanșăm programul de autostrăzi. Am auzit declarații ale domnului Varujan Vosganian, vom redistribui. N-ai de unde să redistribui în bugetul României decât de la infrastructură.

Emil Hurezeanu: Mă gândesc ce bine ar fi fost ca în timpul suspendării să fi devenit prim-ministru pentru o lună. Sunteți făcut să fiți prim-ministru. Ați explicat mai bine decât parlamentarii, decât ministrul economiei, decât primul-ministru despre ce este vorba.

Traian Băsescu: Nu vreau să fiu ceea ce nu sunt.

Emil Hurezeanu: Și să-l fi lăsat pe domnul Tăriceanu președinte, european cu papion.

Traian Băsescu: Credeți că asta apreciază cel mai mult europenii? Vă pot spune că am primit foarte multe întrebări, inclusiv la Bruxelles, unde era și domnul prim-ministru, s-ar putea parte din ele să le fi auzit și dânsul, marea întrebare era cum este posibil? Nu s-a produs nici o demisie la voi, după ce ai câștigat referendumul cu 75%. Și toți știau că guvernul a fost angajat total în lupta împotriva președintelui. Aceste întrebări au venit de la șefi de stat, de la șefi de guvern, ce fel de democrație e la voi?

Emil Hurezeanu: Dar nu știți ce întrebări a primit domnul Tăriceanu când era singur.

Traian Băsescu: Nu știu. Eu vă spun ce întrebări am primit eu.

Robert Turcescu: Aș vrea să revenim puțin în actualitatea politică internă după acest intermezzo prin Bruxelles.

Traian Băsescu: Să mai spunem un lucru care alimentează teamă mea în raport cu nerespectarea angajamentului legat de pensii de către guvern.

Robert Turcescu: După aceea vă spun și eu un lucru care mă îngrijorează în legătură cu dumneavoastră.

Traian Băsescu: Multe vă îngrijorează în legătură cu mine, numai că viața dumneavoastră de zi cu zi depinde de guvern. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.71/2004 vă spune ceva?

Robert Turcescu: Nu. Spuneți-ne dumneavoastră.

Traian Băsescu: Nu, că sunt două.

Robert Turcescu: La câte ordonanțe...

Traian Băsescu: Ordonanța de Urgență a Guvernului 578 din 2004... Iar bănuiesc că nu vă spune nimic. Printr-un act, guvernul Năstase spunea că de la 1 ianuarie 2005 se plătesc pensionarilor tichetele pentru calea ferată rămase neconsumate, iar prin cealaltă se acordau soților rămași în urma decesului unuia din ei 25% din pensia pe care a avut-o cel care a decedat. Toate la un loc însemnau mult mai puțin decât înseamnă cele 2,5 miliarde care trebuie în plus pentru pensii. Și, totuși, guvernul, Guvernul Tăriceanu, din care a făcut parte și PD, deci să nu..., niciodată n-a pus în aplicare aceste ordonanțe. Mai mult decât atât, prin legea bugetului pentru 2006 le-a suspendat de la aplicare, după care a emis o ordonanță de urgență în care le-a scos din uz. Când au fost date aceste ordonanțe? Au fost date de guvernul Năstase în pregătirea campaniei electorale din 2004. Și li se spunea pensionarilor rămași singuri, dar și pensionarilor care beneficiază toți de transport gratuit pe calea ferată, li se spunea: de la 1 ianuarie vă dăm banii, strângeți tichetele, nu călătoriți, că vi le dăm în bani. Deci, politicienii în România n-au rușine când e vorba de păcălit în avanpremiera unor alegeri. Or, teama mea este ca cei 5,5 milioane de pensionari să nu fie păcăliți.

Robert Turcescu: Păi, am stabilit că e o perioadă electorală deja, domnule președinte, și că lucrurile acestea încep să..., e un film pe care l-am mai văzut cu toții în România.

Traian Băsescu: Domnule sau mai debrabă telespectatorii vor trebui să înțeleagă că voi fi extrem de exigent cu guvernul să-mi prezinte care sunt sursele de finanțare a noii legi a pensiilor. Am văzut declarația domnului Geoană. Nu mă interesează, este problema guvernului. Care sunt sursele de finanțare a programelor prioritare ale României și cum vom pune în aplicare legea pensiilor. Repet, doresc să o punem în aplicare, dar decât să sacrificăm una din priorități, ca educația sau ca dezvoltarea programului de autostrăzi, poate că ne gândim la domnul Buzăianu, știți de Buzăianu? Este domnul cu Energy Holding. Dacă vrem să-i ajutăm pe pensionari, am vorbit mai bine de un an despre dezastrul din energie. A trecut furtuna și guvernul n-a făcut nimic. Dacă pensionarii ar fi beneficiat de curent de la hidrocentrale, domnule Hurezeanu, erau cel puțin 50, 60 de lei din cei 170 cu care se mărește pensia. Dar pensionarii n-au acest drept, pentru că n-a vrut nici guvernul Năstase, nu vrea nici guvernul Tăriceanu. Deci, putem găsi formule în care să compensăm cheltuileile fără să abdicăm de la principiile economiei de piață. Pensionarul să-și plătească energia electrică consumată cu frigiderul, cu lumina, cu încălzirea, ca și cum i-ar fi furnizată domnului Buzăianu, cu 25 de dolari, și nu cu 130 de dolari megawattul.

Emil Hurezeanu: Acum o să coste și mai mult din cauza secetei, pentru că nu e apă pe râuri.

Traian Băsescu: Cum, există secetă în România? Guvernul spunea că nu are nicio problemă.

Emil Hurezeanu: Dumneavoastră știți cel mai bine, și aici e foarte cald în bibliotecă.

Robert Turcescu: Discutăm despre ea după câteva minute de publicitate, când vreau să atingem și două puncte extrem de interesante și de importante...

Emil Hurezeanu: Nu secetă de idei, nu?

Traian Băsescu: Nu de idei, nu.

Robert Turcescu: Vă spuneam că după publicitate aș vrea să discutăm și despre ceea ce se întâmplă cu aceste consilii de administrație, TVR și SRR, plus legea lustrației. Din nou în direct. Domnule președinte, care este adevăratul Traian Băsescu? Cel care pe 20 iunie 2005 spunea printr-un comunicat de presă că refuză să trimită oameni în consiliile TVR și SRR pentru că aceste instituții au fost și sunt puternic politizate sau cel care în iunie 2007 a desemnat oameni în aceste consilii? Care este adevăratul Traian Băsescu? Cel care pe 1 decembrie 2005 declara că în calitate de comandant al Armatei în anii următori avansările la gradul de general le va face pentru cei care au fost în teatre de operațiuni și au dovedit abnegație și pricepere și spunea chiar „țin foarte mult la așezarea generalului acolo unde îi este locul” sau acel Traian Băsescu care acum câteva săptămâni îl avansa în grad de general de brigadă în rezervă al SRI pe fostul securist Anca Nicolae Viorel, șeful filialei PD din Sălaj, omul care în 2004 figura pe listele negre ale Coaliției pentru un Parlament Curat.

Traian Băsescu: Încercați să faceți lucrurile albe și negre. Eu n-am vorbit niciodată de generali în rezervă. Generali în rezervă s-au făcut, se vor mai face, pentru că e doar o acordare de grad, fără nici un efect la pensie și la nimic altceva.

Robert Turcescu: Dar avea vreun merit domnul acesta?

Emil Hurezeanu: Știți că există generali sau colonei care ies la pensie fără să fie avansați.

Traian Băsescu: Nici un general nu se avansează din inițiativa președintelui României. Propunerile vin din sistemele de care țin sau au ținut, mai ales la generali în rezervă.

Robert Turcescu: Nu aveți nici o problemă, înțeleg, cu această avansare în grad? Mă întreb dacă ea se împacă într-un fel, deși, e adevărat, vorbim despre lucruri nu neapărat foarte apropiate cu ceea ce urmează să discutăm, cu această lege a lustrației.

Traian Băsescu: Păi, putem discuta. Nici un ofițer de securitate care a făcut poliție politică nu are cum să nu fie lustrat, dar, dacă vă aduceți aminte, cazul Stanca a fost la CNSAS și are un document că n-a făcut poliție politică.

Robert Turcescu: Sunt foarte mulți oameni în România care au documente la început că n-au avut, după care..., dar nu asta este ideea.

Traian Băsescu: Când îi va veni rândul, o să-l fac soldat, când se va constata că a făcut poliție politică, îl degradez.

Robert Turcescu: Domnule președinte, desigur, dumneavoastră aveți un stil foarte tranșant de a puncta astfel de lucruri.

Traian Băsescu: Păi, ce vreți să fac?

Robert Turcescu: Mă întreb dacă nu cumva aveți în momentul de față nu o remușcare, în nici un caz nu mă gândesc la lucrul ăsta, dar un sentiment de stânjeneală față de ceea ce s-a întâmplat.

Traian Băsescu: Pot să am, dar față de numărul mare de avansări în rezervă, dacă aș lua, am aici un serviciu de cadre, practic eu primesc aprobări, semnez decrete. La ofițeri în rezervă de foarte puține ori am făcut obstrucții. Știu că a fost un singur refuz pe care l-am făcut instituțiilor care fac propuneri, legat de dată. La un moment dat îmi propuneau o dată și am spus „nu, domnule, acum, ci în decembrie, cu ocazia Zilei Naționale, fac avansări, nu-mi dați în plină vară avansări”.

Emil Hurezeanu: Sunt decrete de avansare pe care le semnați dumneavoastră?

Traian Băsescu: Da. Numai eu le semnez.

Emil Hurezeanu: Dar este același motiv care a funcționat în cazul domnului Iliescu și în cazul domnului Năstase când au semnat acel decret de grațiere a lui Miron Cozma, pentru ca după aceea, în furia generală, să declare că era un act întocmit de ceilalți, de birocrații simpli.

Traian Băsescu: Păi, dar eu nu v-am spus că am refuzat să-l avansez și m-am păcălit. Ați auzit că am spus eu "m-am păcălit"? Nu. V-am descris un mecanism. Mecanismul este că primești propuneri de la instituții și faci avansările. Poți să le refuzi. N-am avut nici un motiv să refuz avansările în rezervă.

Robert Turcescu: Trecutul domnului Stanca n-a avut nici un fel de...

Traian Băsescu: Atâta timp cât a fost acoperit cu un certificat de la CNSAS că n-a făcut poliție politică, da.

Robert Turcescu: Prin urmare, securistul bun.

Emil Hurezeanu: Nu. Atâta vreme cât a fost ofițer acoperit.

Traian Băsescu: Nu știu ce o fi fost. Eu n-am intrat detaliile astea.

Emil Hurezeanu: Domnule președinte, veți sprijini o lege a lustrației?

Traian Băsescu: Stați că răspunsul nu e complet. Mai era cu Televiziunea și cu Radioul. Răspunsul aici este la ce mi-a folosit?

Robert Turcescu: Mă întreb la ce v-a folosit atunci să trimiteți acel comunicat pe 20 iunie 2005, pe care îl am aici în față, în care spuneați negru pe alb că cele două instituții au fost și sunt puternic influențate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor este necesară o schimbare a cadrului legal în care ele funcționează.

Traian Băsescu: Da, era angajamentul meu și al lui Călin Popescu Tăriceanu că vom modifica, vom depolitiza Televiziunea. Care a fost rezultatul? Eu am stat fără reprezentant în Consiliul de Administrație al Televiziunii și al Radioului doi ani și jumătate. Care a fost rezultatul? În doi ani și jumătate, președintele României a apărut de patru ori în emisiuni la Televiziunea Publică, deși poate de multe ori aveam de comunicat mesaje care să ajungă și în mediul rural. Din cele patru momente în care am fost la Televiziunea Publică în emisiuni de câte o oră, trei au fost cerute de Administrația Prezidențială, pentru că de la Televiziunea Română invitații nu s-au primit. Cred că până la urmă dreptul cetățeanului de a avea din când în când sau cu o frecvență rezonabilă prezența șefului statului la posturile publice este o obligație a mea.

Robert Turcescu: Este adevărat, dar... rezolva dumneavoastră o problemă, domnule președinte...

Traian Băsescu: ...nu mie îmi rezolvau o problemă...

Robert Turcescu: ...dar nu rezolva problema depolitizării celor două instituții.

Traian Băsescu: Domnule Turcescu, aici problema poate fi privită cum vreți dumneavoastră. Sigur, nu v-am auzit reproșând cumva vreunui parlamentar sau premierului că n-au inițiat legea de depolitizare a Televiziunii. Probabil vă deranjează faptul că mi-am permis să am câte un om în consiliile de administrație sau să deleg...

Robert Turcescu: ...nu mă deranjează acest lucru, domnule președinte...

Traian Băsescu: ...dar nu aveți nici o grijă.

Robert Turcescu: Procedați incorect în momentul de față încercând să spuneți lucrul acesta. Din punctul meu de vedere...

Traian Băsescu: Nu procedez incorect deloc.

Robert Turcescu: Ba da, pentru că nu este un război al meu, nu numai al meu ca să spun așa, iar faptul că atât cât mi-a stat în putință am spus că e nevoie de o depolitizare a celor două instituții, dar eu sunt un gazetar...

Traian Băsescu: Și le-a ce ne-a folosit, domnule Turcescu, că am spus și eu, și dumneavoastră? Până la urmă am găsit un grup de politicieni care și eu au spus același lucru în campanie, după care au spus „ar fi o prostie să nu-mi pun oamenii la Televiziune și Radio”. Vor primi aceeași lecție pe care a primit-o PSD, care controla marea parte a mediei și nu le-a folosit la nimic. Același lucru se va întâmpla și acum.

Robert Turcescu: Instituțiile sunt controlate în momentul de față, considerați, de către cei aflați la putere? Cele două?

Traian Băsescu: Dacă privesc la faptul că au fost împărțite, președintele Radioului este o doamnă care este propunere liberală, președintele TVR, președinte interimar al Consiliului de Administrație - o aberație legală și constituțională...

Robert Turcescu: Da, funcția nu există.

Traian Băsescu: Da. Este secretar al PSD, domnul Sassu. Repet, nu am nimic cu persoana. M-a deranjat desemnarea de oameni politici în fruntea Televiziunii Publice, iar opțiunile mele au fost către oameni din societatea civilă. Sigur că nu puteam să desemnez pe Ion Cristoiu, nu?

Emil Hurezeanu: Dar de ce nu?

Traian Băsescu: Îi ajunge Antena 3, unde mă toacă în fiecare seară, să-i mai dau și Televiziunea Română să facă același lucru.

Emil Hurezeanu: Domnule președinte, dar poate nici Ion Cristoiu, nici Cristian Tudor Popescu, de care ați mai pomenit, nu vor aceste funcții.

Traian Băsescu: Nici nu i-am întrebat.

Emil Hurezeanu: Adică nu le-ați face nici un cadou.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, eu nici nu i-am întrebat, nici nu mă interesează dacă vor sau nu vor, ci am vrut doar să explic că nu pot să-ți desemnezi un om ostil, fie el și din societatea civilă.

Emil Hurezeanu: Deși, sincer să fiu, numirea lui Ion Cristoiu, desemnarea lui Ion Cristoiu, tocmai pentru că nu vă este foarte aproape, ar fi mult mai credibilă pentru buna funcționare...

Traian Băsescu: Decât un om din societatea civilă.

Emil Hurezeanu: Decât un om din societatea civilă care este partizanul dumneavoastră...

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, un om din societatea civilă poate să te susțină cât timp crede în ce faci și vă dau scris că, neavând angajament politic sau un angajament financiar în relația cu un politician, și mâine îl face țăndări, pentru că omul din societatea civilă este liber. Dacă dumneavoastră credeți că toți acești oameni din societatea civilă care au avut voința să nu se angajeze politic în vreun partid, să nu evolueze pe filon politic, dacă dumneavoastră credeți că un astfel de om poate să fie credincios când nu crede în tine, vă înșelați. Eu am cunoscut foarte mulți oameni din societatea civilă și n-am văzut nici unul care să nu îți spună când nu i-a convenit.

Robert Turcescu: Mi-ați dat o veste proastă, domnule președinte. Și dumneavoastră v-ați pierdut speranța că instituțiile despre care pomeneam, Televiziunea Română și Radioul Public, ar putea fi depolitizate.

Traian Băsescu: Cu acest parlament nu se depolitizează, iar sfidarea a fost totală - să desemnezi, să susții în parlament un secretar al unui partid politic, al PSD.

Robert Turcescu: Cu acest parlament o lege a lustrației - că ajungem la subiectul legea lustrației...

Emil Hurezeanu: Dați-mi voie să fac următoarea observație. Să vă readuc aminte, cu tot respectul, domnule președinte, Alexandru Sassu, pe care îl cunoașteți bine...

Traian Băsescu: Da.

Emil Hurezeanu: A fost un apropiat al dumneavoastră în PD cu mulți ani în urmă. Este cel care a făcut legile, mai bune sau mai puțin bune, ale audiovizualului la începutul anilor 90. O fi om politic astăzi, e un om care are legătură cu sistemul legal care reglează funcționarea instituțiilor publice de radio și televiziune. Știe mai multă televiziune, deși are și o funcție politică, decât Cătălin Avramescu, care este un distins profesor de politologie, dar nu are legătură cu instituția publică respectivă.

Traian Băsescu: Am înțeles, domnule Hurezeanu.

Emil Hurezeanu: Se pot găsi argumente și pro, și contra. Poți să fii competent și ca politician, chiar.

Traian Băsescu: Chiar e exagerat ce faceți. Vreți să apărați o cauză care de fapt a înmormântat depolitizarea Televiziunii. Asta faceți acum.

Emil Hurezeanu: Era înmormântată oricum.

Traian Băsescu: Eu nu vorbesc de Sassu ca om care se pricepe sau nu se pricepe. Eu vorbesc de Sassu care a fost, care a plecat din funcția de secretar executiv al unui partid politic, al PSD, și dumneavoastră îmi spuneți de un profesor universitar care își permite, mare greșeală face omul ăsta, să susțină puncte de vedere ale președintelui României. Domnule, discutăm de un profesor universitar și de un politruc, iar faptul că...

Emil Hurezeanu: Nu toți politicienii sunt politruci.

Traian Băsescu: Nu. Aici discutăm de un politruc. Dumneavoastră ați spus că îl cunosc bine - discutăm de un politruc, da? Venit din FSN, trecut pe la PD accidental și, când a văzut că PD se modernizează, s-a dus în cloaca care i-a plăcut, de unde plecase, de la FSN. Ăsta este omul despre care vorbim. De un politruc priceput la radio și televiziune, dar un om care pune politicul deasupra profesionalismului de zece ori. Comanda politică la dânsul funcționează, iar dumneavoastră îl comparați cu un profesor universitar, pe care vă rog să mă credeți că uneori îl suspectez de prea multă energie în a-și susține puncte de vedere sau a susține puncte de vedere, dar în nici un caz de un om angajat politic nu vorbiți. Nu l-ați auzit vorbind pozitiv de PD, dar este un om din societatea civilă care a taxat evoluțiile negative ale clasei politice.

Emil Hurezeanu: Și care doar întâmplător vă este foarte favorabil.

Traian Băsescu: Eu l-am văzut de două ori pe domnul Avramescu, domnule Hurezeanu.
Emi Hurezeanu: Ultima dată de notorietate publică.

Traian Băsescu: A doua oară la Neptun și încă o dată l-am mai văzut în campania pentru referendum.

Robert Turcescu: Mai avem doar 12 minute din emisiune și foarte multe de discutat.

Emil Hurezeanu: Domnule președinte, politizarea acestor instituții publice de mass-media nu vine din calitatea politică a membrilor administrației, consiliilor de administrație, ci din deal-ul de natură politică care are loc în partidele de guvernare, președinte și guvern când este vorba de desemnarea președinților și a funcționării lor ulterioare.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, ca să fiți liniștit și este bine că spuneți asta, vă pot spune că eu nu am făcut niciun deal cu nimeni și asta v-o poate confirma orice partid. Votul reprezentantului președintelui în Consiliul de Administrație, dacă va fi, pentru că parlamentul deocamdată a refuzat să îl supună la vot, în linia bunelor relații pe care Parlamentul simte nevoia să le aibă cu președintele României, a refuzat. Avramescu nu se știe dacă va ajunge vreodată în Consiliul de Administrație, pentru că cei 322 rămân 322, ei au o problemă în România, președintele României, în loc să aibă problemele de zi cu zi ale cetățenilor. Dar marea mea rugăminte este să nu comparați niciodată un politruc cu un profesor universitar, care în abordarea lui este cinstit. Și vă asigur că în momentul în care voi ieși din susținerile pentru care omul ăsta mă susține, pentru că nu are nicio obligație față de mine, va fi probabil printre primii care mă vor taxa.

Robert Turcescu: Puneți într-o formulă de genul acesta, pentru că tot am ajuns la un astfel de subiect, și ceea ce se întâmplă în momentul de față în relația, în această ecuație dintre cine a fost ministru al justiției, cu alte cuvinte un om tot venit din societatea civilă, doamna Monica Macovei, și actualul ministru al justiției, domnul Chiuariu? Este o aceeași chestiune dintre un reprezentant al societății civile și un politruc?

Traian Băsescu: Nu puteți compara Chiuariu cu Monica Macovei.

Robert Turcescu: Am întrebat.

Traian Băsescu: Și ca oameni, și ca principii.

Robert Turcescu: De ce?

Traian Băsescu: Monica Macovei a venit și s-a instalat în funcția de ministru al justiției fiind o persoană intangibilă din punct de vedere politic, nici eu nu am încercat să o influențez vreodată în deciziile ei, chiar dacă le-am discutat, am ascultat ce vrea să facă și i-am dat susținerea de care avea nevoie.

Robert Turcescu: Așa.

Traian Băsescu: O singură opoziție a avut din partea mea, la o numire la Parchetele Militare. În rest, Monica Macovei a fost politic intangibilă. Iar domnul ministru Chiuariu a venit, primul lucru a fost să se năpustească pe procurorul în secția căruia erau dosare ale șefilor lui politici. Ce Dumnezeu, puteți compara Chiuariu, ca valoare, ca pregătire, ca credibilitate, ca și capacitate de a face bine României, cu Monica Macovei?

Robert Turcescu: Dar dumneavoastră aveți în continuare în momentul de față o nemulțumire legată de ritmul în care procurorii lucrează la dosarele de mare corupție?

Traian Băsescu: Este o zonă în care nu mă pot pronunța.

Robert Turcescu: Ați spus la un moment dat că aveți o nemulțumire în legătură cu aceste...

Traian Băsescu: Bun, până la urmă trebuie să privesc la ce spun specialiștii. Mă uit și eu la evaluarea făcută de specialiștii Comisiei Europene, care văd că apreciază munca procurorilor, și, privind mai departe, constat că, dacă este o acuză legată de justiție, printre altele, îi vizează pe judecători.

Robert Turcescu: România este condusă de Curtea Constituțională în acest moment domnule președinte?

Traian Băsescu: Da, prea multe decizii fundamentale sunt influențate de Curtea Constituțională.

Robert Turcescu: O rostiți cu îngrijorare?

Traian Băsescu: Este o constatare. Nu știu dacă ar trebui să fiu îngrijorat sau nu, dar este o constatare. Au fost momente cheie, vă dau un exemplu, pe care eu nu l-am înțeles, deși nu am reproșat public la momentul respectiv, acum, după ce este trecut momentul, pot să îl pun în discuție: spre exemplu, dacă vă aduceți aminte, pe plângerea sau pe sesizarea făcută de Comisia Voiculescu, cu cele 18 capete de acuzare, Curtea Constituțională a spus că nu există nicio faptă gravă prin care să se fi încălcat Constituția. Aceasta se traduce, ca să fiu mai clar, nu există nicio faptă de încălcare a Constituției, dar s-a preluat exact textul din Constituție, care vizează fapte grave, prin fapte grave înțelegându-se faptele de încălcare a Constituției. Spre deosebire de rezoluția dată pentru președintele Iliescu, în rezoluția dată, în avizul dat pentru mine, după ce face această formulare, Curtea Constituțională vine și mai adaugă un articol, în care spune: parlamentul este însă suveran să decidă, prin vot, nu reproduc exact, dar acesta este sensul, dacă în dezbatere se vor aduce probe și noi argumente pentru încălcarea Constituției. Dezbaterea ați văzut-o, nu a existat niciun argument nou, ba, mai mult, s-au bătut câmpii cu tot soiul de alte lucruri decât teme consituționale. După părerea mea, după ce Curtea Constituțională a constatat, prin avizul pe care l-a dat, că nu există motivația încălcării Constituției, iar analizând, pentru că, vă aduceți aminte, a existat o întârziere pentru că a cerut Curtea Constituțională stenogramele, a cerut tot, eu am crezut că a cerut pentru a constata dacă s-au adus argumente noi, pe care dânșii nu le-au avut în raport în timpul dezbaterii. Niciun argument nou și totuși a validat votul parlamentului, în condițiile în care președintele poate fi suspendat sau demis pentru două motive: unu, dacă a săvârșit fapte grave de încălcare a Constituției și, doi, dacă este acuzat de înaltă trădare. Acestea sunt cele două situații în care președintele își poate pierde temporar sau total funcția. A apărut însă a treia motivație, care nu este în Constituție, pentru că așa vor 322 de parlamentari. Asta nu este în Constituție.

Emil Hurezeanu: Dar apa a trecut sub pod, cum spun americanii.

Traian Băsescu: Bun, a trecut sub pod, dar am ținut să facă o mențiune asupra unui lucru care este neclar în Constituție, iar Curtea Constituțională avea posibilitatea să stopeze un abuz după părerea mea.

Emil Hurezeanu: Legea lustrației vă interesează?

Traian Băsescu: Da.

Emil Hurezeanu: Sunteți un adept al legii lustrației?

Traian Băsescu: Sunt un adept al...

Emil Hurezeanu: Ați devenit. Ea a fost propusă în parlament, vă reamintesc, de colaboratorul dumneavoastră apropiat Cioroianu, domnul ministru de externe.

Traian Băsescu: Mona Muscă. Nu mă interesează, un lucru bine făcut.

Emil Hurezeanu: Dar știți că în jurul legii, cel puțin până acum, dezbaterea a fost destul de ciudată. De exemplu se vorbește despre lustrarea șefilor Misiunilor Comerciale, se vorbește despre lustrarea persoanelor cu responsabilități în domeniul operațiunilor valutare. În mod evident pentru toată lumea aici atacul a fost la persoană, nu a fost un scrupul de principiu. Și primul sunteți dumneavoastră vizat.

Traian Băsescu: Al doilea Stolojan.

Emil Hurezeanu: Al doilea Stolojan. În felul acesta, cu aceste criterii, mai bine nu facem lustrație.

Traian Băsescu: Nu.

Emil Hurezeanu: Oricum este prea târziu.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu nu este adevărat, nu este prea târziu. Nu cred că cei care au făcut poliție politică, spre exemplu ofițeri ai fostei Securități care au făcut poliție politică, nu cred că oameni care au deținut funcții în Partidul Comunist Român, având posibilitatea să ia decizii, sau oamenii care să ia decizii care au influențat în rău viața de zi cu zi...

Emil Hurezeanu: Cine stabilește aceste criterii domnule președinte, un grup restrâns de intelectuali străluciți?

Traian Băsescu: Nu.

Emil Hurezeanu: Un referendum? Parlamentul?

Traian Băsescu: Numai Parlamentul poate să o facă domnule Hurezeanu, numai Parlamentul.

Emil Hurezeanu: Atunci de ce credeți că parlamentul...

Robert Turcescu: Cei 322?

Emil Hurezeanu: Inclusiv.

Traian Băsescu: Ar avea obligația să o facă.

Robert Turcescu: Aveți încredere că cei 322 ar putea să producă și o lege a lustrației corectă și să o și aplice așa?

Traian Băsescu: Domnule Turcescu, eu am obligația să încerc, domnule. Nu sunt parlament. Dar, după ce s-au scos arhivele Securității...

Robert Turcescu: Domnule președinte, nu mă dezamăgiți! Nu spuneți că dumneavoastră aveți doar obligația să încercați, pentru că revenim la ceea ce spuneam mai devreme. Cum spunea domnul Hurezeanu - ridicați planta din rădăcină, ne arătați că nu a prins și o puneți la loc...

Traian Băsescu: Atunci faceți un referendum să mă facă pe mine parlament. Domnule Turcescu...

Emil Hurezeanu: Chiar vreți acest lucru?

Traian Băsescu: Nu vreau, dar, dacă vreți să spuneți că președintele trebuie să facă tot, eu m-am implicat major în rezolvarea a două zone pe care le-am considerat fundamentale pentru ca până la urmă să ajungă la o lege a lustrației. Transferul dosarelor fostei Securități și condamnarea crimelor comunismului.

Robert Turcescu: Nu avem Arhiva PCR, care este foarte importantă, domnule președinte, în acest context?

Traian Băsescu: Vă reamintesc că am cerut primului-ministru și public, și în ultimul CSAT să desecretizeze Arhiva Partidului Comunist.

Robert Turcescu: Nu o avem?

Traian Băsescu: Da și nu, pentru că, în momentul în care ai o lege a lustrației, nu poți să spui: da, dar este închisă arhiva. Deci, domnul prim-ministru, așa cum s-a angajat public, eu aș fi făcut-o prin ordonanță de urgență înainte de încheierea sesiunii parlamentare, pentru că a spus-o public, după ce am spus-o eu a spus: da, vom face ordonanță de urgență.

Robert Turcescu: Avem dosarele SIPA și mai sunt niște dosare pierdute la MApN, să știți, care tot mai stau prin niște depozite, cele luate în 1990, imediat după Revoluție.

Emil Hurezeanu: În orașul dumneavoastră natal sunt depozitate.

Traian Băsescu: Domnule Turcescu, eu știu un singur lucru - că...

Robert Turcescu: Dar le știți - că mai sunt aceste dosare?

Traian Băsescu: Nu cred că mai sunt în momentul de față.

Robert Turcescu: De unde a ieșit la un moment dat și foița legată de dumneavoastră cu acea chestiune...

Traian Băsescu: Domnule Turcescu, nu mai sunt în momentul de față dosare nepredate de la Ministerul Apărării. Și în acel depozit a fost Ticu Dumitrescu, a fost și domnul Secașiu, au fost foarte mulți să vadă depozitul acela. Dumneavoastră confundați dosarele cu făcături de campanie.

Robert Turcescu: Nu știu, există niște cărți din care citez acum în legătură cu dosare, inclusiv această Arhivă a PCR, care sunt în continuare secretizate. Iar despre dosarele SIPA chiar doamna Macovei a vorbit.

Traian Băsescu: Se poate desecretiza prin ordonanță de urgență arhiva...

Robert Turcescu: Cine se teme de acest lucru?

Traian Băsescu: Nu știu. Domnul prim-ministru a spus în mod repetat că este de acord cu deschiderea arhivelor, puteți verifica -întrebându-i - că am cerut și în ultimul CSAT desecretizarea arhivelor, ne trebuie o ordonanță simplă sau o ordonanță de urgență care deschide acest văl al tăcerii.

Robert Turcescu: În pauza publicitară ne spuneați - ca să trecem măcar pe ultimul minut al acestei emisiuni în zona de politică externă - că v-ați înțeles bine cu domnul Putin. Nu puteți susține și un preț mai mic al gazului pentru România?

Emil Hurezeanu: Pentru că știți de ce? Impresia este ca dumneavoastră, spre deosebire de alți lideri din regiune, aveți principii, aveți principii când este vorba de spațiul Mării Negre, de netransformarea livrărilor de energie într-un instrument de șantaj, în schimb noi rămânem cu prețurile cele mai mari la gazul metan și teritoriul României este ocolit de toate conductele posibile, care vin...

Traian Băsescu: Nabucco nu-l ocolește... PEOP-ul nu-l ocolește.

Emil Hurezeanu: Bun. Din Rusia. Vedeți că sunt probleme și cu Nabucco.

Traian Băsescu: Probleme sunt cu toate, domnule Hurezeanu. Dar povestea asta cu gazele pentru că Băsescu nu se pupă cu Putin și nu se face preș la Putin este o poveste inventată de politicieni ticăloși și de ziariști naivi. Când România, prin Ministerul Industriilor, continuă aranjamentele din vremea lui Dan Ioan Popescu, prin Wintershall, prin firmă ruso-germană, în loc să negocieze, și a avut posibilitatea să creeze firmă ruso-română pentru importurile de gaze, aici trebuie să-i căutăm pe beneficiarii mari de comisioane, pe beneficiarii de conturi prin străinătate, și nu relația Băsescu-Putin.

Emil Hurezeanu: Nu-i vorbă, că nici ea nu funcționează.

Traian Băsescu: N-aș spune că nu funcționează, domnule Hurezeanu.

Robert Turcescu: Ce relație aveți de fapt în momentul de față cu Vladimir Putin?

Traian Băsescu: Suntem doi șefi de stat care au și puncte de vedere comune, dar care au și foarte multe divergențe în ceea ce privește utilizarea gazului și a țițeiului ca instrument de presiune politică.

Robert Turcescu: Îmi dați două răspunsuri scurte, pentru că suntem pe ultimele secunde?

Traian Băsescu: Da.

Robert Turcescu: Sâmbătă sunteți naș?

Traian Băsescu: Da.

Robert Turcescu: O botezați pe Ana Maria Falcă, fiica primarului municipiului Arad.

Traian Băsescu: Așa este.

Robert Turcescu: Azi am văzut o știre, domnul președinte - că primarului Falcă i s-a pus sechestru pe avere, fiind cercetat de DNA.

Traian Băsescu: Cred că este foarte bine.

Robert Turcescu: În contextul acesta considerați că nașul Traian Băsescu face bine mergând să boteze fiica primarului Falcă din Arad?

Traian Băsescu: Domnule Turcescu, m-am gândit și eu astăzi, după ce am aflat vestea.

Robert Turcescu: Și la ce concluzie ați ajuns?

Traian Băsescu: La o singură concluzie: atâta timp cât primarul Falcă, pe care eu l-am cununat înainte de a fi primar, este sub ancheta DNA, atâta timp cât, deși este public faptul că voi fi naș și voi face un gest creștinesc, este o obligație asumată de când i-am cununat pe cei doi, care la vremea respectivă nu erau nici primari, nici nimic.

Robert Turcescu: Noi suntem o țară a cumetriilor, domnule președinte, știți la ce mă refer.

Traian Băsescu: A cumetriilor inventate, că eu nu i-am pus voturi în traistă lui Ghiță Falcă să fie ales primar de Arad. A fost ales de electorat, nu este numit de mine. Copilul nu este vinovat că s-a născut și...

Robert Turcescu: Deci botezați?

Traian Băsescu: Sigur.

Robert Turcescu: Asta era...

Traian Băsescu: Este o obligație creștinească pe care mi-o voi duce și pot să vă spun că puteți lua în considerare două elemente - deși eram nașul lui, este adevărat, nu eram președinte când i-am fost naș, nici el primar, eram nașul lui și a fost anchetat de DNA, mă duc și îi botez copilul care acum a făcut șase luni, merge în picioare și este nebotezat încă și totuși DNA i-a pus sechestru pe casă. Asta înseamnă că președintele României nu a sunat niciodată la vreun procuror.

Emil Hurezeanu: Nu cred că veți merge cu dezinvoltura asta, cu generozitatea așa de departe încât să deveniți cuscrul domnului Hrebenciuc.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, intrați într-o zonă pe care nu-mi place să o discut, pentru că mi-ar fi imposibil să-l am rudă, măcar și prin alianță, pe acest Hrebenciuc, pentru care am un dispreț profund pentru modul cum înțelege viața.

Robert Turcescu: Vă propun eu un moment nostalgic de final, deși, cu siguranță, colegii mei aproape că mă vor bate - o să vă arăt o poză, domnule președinte. Și îi rog pe colegii mei de la camera de luat vederi să vină cu un cadru aproape și să spuneți doar în câteva secunde - când priviți la această fotografie, pe care scrie "o alianță de familie bună", da, acum, în anul 2007, ce spuneți?

Traian Băsescu: Familia-i bună.

Robert Turcescu: Neamurile au fost proaste.

Traian Băsescu: Aduceți-vă aminte, revin deci, în scrisoarea mea a fost propunerea formării unui guvern PNL-PD-PLD. Familia-i bună. Este ce-i trebuie României.

Emil Hurezeanu: Și aici, culmea, un pro american, nu un pro european purta papion.

Robert Turcescu: Ne oprim aici. Mulțumim, domnule președinte Traian Băsescu, pentru această emisiune! Două ore în direct de la Palatul Cotroceni.


(843 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Transcript: Băsescu la Realitatea TV (II) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66874885559082 seconds.