Joi, 05 Iulie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Transcript: Băsescu la Realitatea TV (I)

Publicat de: ---

AMOS News Președintelui României, Traian Băsescu, a fost invitatul emisiunii „Ediție Specială”
Realitatea TV, de marți, ora 22.00, realizată de Robert Turcescu și Emil Hurezeanu.

Robert Turcescu: Bună seara, domnelor și domnilor, vă spun Robert Turcescu și Emil Hurezeanu. Bun găsit la o ediție specială, în transmisiune directă de la Palatul Cotroceni. Preț de două ore, în această seară, dialogăm cu președintele României, domnul Traian Băsescu. Bună seara, domnule președinte.

Traian Băsescu: Bună seară, bine v-am regăsit, pe telespectatori și pe dumneavoastră.

Robert Turcescu: Mulțumim pentru găzduirea în această sală, înțeleg că e biblioteca palatului, ne-ați spus ceva mai devreme. Domnule președinte, sunteți la jumătatea mandatului în acest moment. Aveți o majoritate parlamentară ostilă, un guvern condus de principalul dumneavoastră adversar politic, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și o cotă de încredere din partea electoratului de 56 de procente, potrivit ultimului sondaj IMAS. Ce puteți îndeplini, în aceste condiții, din programul politic, electoral poate îl lăsăm deoparte, dar din programul politic anunțat sau reanunțat în perioada referendumului?

Traian Băsescu: Aș vrea să fac o precizare la introducerea pe care ați făcut-o... Călin Popescu Tăriceanu este departe de a fi principalul meu adversar politic.

Robert Turcescu: Dar ce este domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru...?

Traian Băsescu: Este prim-ministru al Guvernului. Din punctul de vedere al capacității de a fi un competitor, pentru mine Călin Popescu Tăriceanu nu reprezintă un principal adversar.

Robert Turcescu: Nu e o amenințare, din punct de vedere politic.

Traian Băsescu: Aș vrea să dăm explicația că nu discutăm despre principalul adversar politic, ci despre primul-ministru al României.

Robert Turcescu: Vorbeam de majoritatea parlamentară ostilă. Aici aveți vreo...

Traian Băsescu: Aici rămânem pe aceeași majoritate, 322, cea care a făcut abuzul suspendării fără ca eu să fi încălcat Constituția și semnalele le-am avut la scurt timp după referendum că această majoritate înțelege să-și mențină poziția împotriva votului electoratului, împotriva votului popular. N-am decât să privesc la această realitate și să constat că va trebui să-i fac față în continuare, iar realizarea programului meu politic..., acesta nu este numai programul meu politic, este programul românilor, românii doresc introducerea votului uninominal... În cazul în care această comisie, care a început să tergiverseze lucrurile, nu va produce un proiect de lege care să fie adoptat foarte rapid după începerea noii sesiuni parlamentare, categoric mergem la referendum. Dar referendumul va fi pe o propunere extrem de severă.

Robert Turcescu: Ați devenit îngăduitor, totuși, domnule președinte. Puneați un termen la un moment dat, 30 iunie anul acesta, pentru realizarea acestui proiect privind votul uninominal.

Robert Turcescu: Da, până în ultima clipă am avut speranța că parlamentarii își vor respecta cuvântul. V-aș ruga să vă aduceți aminte că Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu, Voiculescu, toate partidele care au fost la consultări s-au angajat - nu în fața mea, în fața românilor - că la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare va fi noua lege electorală adoptată. Ce-au făcut? Ceea ce știu să facă cel mai bine - să mintă. Au mințit populația României că vor avea până la 30 iunie adoptată nouă lege electorală. Cu certitudine, voi lansa un referendum. Asta nu înseamnă că...

Robert Turcescu: O spuneți din nou cu certitudine, dar știți că despre referendum ați mai discutat la un moment dat, chiar în fața parlamentarilor, este un referendum pentru votul uninominal și nu s-a mai produs.

Traian Băsescu: Sigur că da. Da, dar au urmat discuțiile și angajamentul partidelor politice că va fi această lege adoptată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. În mod cert, după reluarea lucrărilor Parlamentului voi lansa referendumul, dacă legea nu va fi adoptată imediat, în septembrie. Și nu este un ultimatum pentru Parlament, ci este un punct de vedere la care țin foarte mult: introducerea votului uninominal. Nu se vor face alegeri în România pe actualul sistem electoral; acest lucru vi-l garantez.

Robert Turcescu: Alegeri europarlamentare inclusiv?

Traian Băsescu: Nu, aici nu avem cum să rezolvăm lucrurile din foarte multe motive. În primul rând, sistemul de vot este recomandat de UE. Aici avem un vot de liste la care putem merge cel puțin la un vot preferențial de listă, dar nu mai mult. Introducerea votului uninominal însă vizează alegerile parlamentare din 2008 sau 2009, când va hotărî Guvernul că se vor face.

Emil Hurezeanu: Ați câștigat referendumul cu 75%. S-au prezentat în duminica de 19 mai, la acest vot neobișnuit, doar 46% din români. 54%, deci cei mai mulți, au avut o altă opțiune, au votat omisiv, stând acasă. Ca și cum Parlamentul, viața politică n-ar fi fost destul de fragmentate, avem, iată, și un electorat fragmentat în felul acesta. Rezultatele politice, în afară de câștigul dumnevoastră, sub 50%, pe de altă parte, vreau să spun, cotele de valoare politică ale fracțiunilor parlamentare, ale partidelor, nu s-au schimbat decât în sondaje. Ce faceți ca să depășiți acest clivaj, care s-a adâncit?

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, aici nu este vorba de participare 46%, participare 90%. Marea problemă a acestui referendum este că partidele din coaliția antiprezidențială n-au reușit să-și aducă electoratul la vot. Electoratul acestor partide a refuzat să intre în cârdășia Parlamentului, în cârdășia celor 322 de parlamentari. Asta este explicația simplă. Eu nu am avut mai puține voturi acum decât în 2004. În 2004 am obținut 5,1 milioane, acum am obținut 6,2 milioane de voturi. Deci este o creștere a numărului de voturi în favoarea mea față de decembrie 2004. Marea problemă este că lideri politici ca Mircea Geoană, Tăriceanu, Ion Iliescu, Vadim Tudor, Marko Bela n-au reușit să scoată electoratul la vot, să-i convingă să voteze așa cum își doreau ei, pentru destituirea președintelui României. Eu am convins un milion de oameni mai mult decât în 2004 să voteze pentru mine. Și trebuie să recunoaștem că a fost o forță politică extraordinară coaliția celor cinci partide, coaliția antiprezidențială.

Emil Hurezeanu: Deci dumnevoastră nu interpretați deloc aceste rezultate ale referendumului ca o formă de refuz al unei bune părți a electoratului de a mai asista la un spectacol politic, cel mai adesea steril, dumneavoastră fiind unul din personajele principale ale acestui spectacol.

Traian Băsescu: Bun, spectacol pentru că asta e soarta președinților, să fie oricum în vizorul tuturor, în mod deosebit al presei, care e mai avidă de spectacol decât politicienii de multe ori, de multe ori îl creează și-l umflă...

Emil Hurezeanu: Cu ajutorul politicienilor?

Traian Băsescu: Nu, speculând politicienii, pentru că vă pot da o listă de cel puțin zece ziariști care, dacă n-ar fi politicieni, ar fi muritori de foame. Nu știu decât să speculeze orice vorbă spusă de un politician.

Robert Turcescu: Când ne dați acea listă, domnule președinte?

Traian Băsescu: O dată, când o să mă supăr. Dar uitați-vă dumnevoastră la colegii dumneavoastră, 90% din ei nu pot crea nimic, decât bârfesc, interpretează, suprainterpretează sau subevaluează, fac orice numai de pe urma politicienilor. Sunt 80% din ziariști care trăiesc speculând o vorbă sau alta a politicienilor...

Robert Turcescu: Considerați că, în momentul de față, oamenii politici din România, din nefericire poate, creează într-adevăr spectacolul actualității imediate?

Traian Băsescu: Pot să vă dau un exemplu în care consider că mulți dintre ziariști sunt penibili. Spre exemplu, orice spun ca președinte, imediat apar titulurile: "Băsescu atacă Guvernul", "Băsescu îl atacă pe Tăriceanu", "Băsescu îl atacă pe..."

Robert Turcescu: Hrebenciuc, Iliescu...

Traian Băsescu: Da, deci...

Robert Turcescu: Felix Motanul...

Traian Băsescu: Lăsăm chestiunile personale... Eu vorbesc de Guvern, că asta e marea construcție făcută, ca și cum președintele României nu are dreptul să spună nimic. Orice spune la adresa Guvernului este atac. Dacă îi spui Guvernului că e secetă, este un mare atac la adresa Guvernului. Dacă îi ceri Guvernului să ia măsuri de diminuare a efectelor secetei, este iarăși un atac la adresa Guvernului. Nu, domnule Turcescu, probabil citim diferit Constituția. Eu am obligația să reprezint interesele celor 22 de milioane de români, ale societății românești deci, în fața instituțiilor statului. Și eu, ca de altfel și parlamentarii - parlamentarii au făcut-o de prea puține ori - n-aș vrea ca românii să aibă dezamăgirea ca și președintele să stea la umbra Palatului Cotroceni, să trăiască liniștit și nimeni să nu observe, să nu spună public deficiențele de funcționare a instituțiilor statului, fie că e vorba de Guvern, fie că e vorba de Justiție. Și, ca să închidem...

Robert Turcescu: Vă rog să-mi permiteți un lucru, să remarc în acest context, domnule președinte. E salutar faptul că atrageți atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă astăzi societatea românească...

Emil Hurezeanu: Și economia.

Traian Băsescu: Ăsta e rolul meu.
Robert Turcescu:Da, e salutar acest lucru, dar acest tip de reacție l-a avut de-a lungul anilor o bună parte a societății civile. L-a avut, de asemenea, de-a lungul anilor - când poate dumneavoastră nu erați președinte, ba chiar și în perioada mandatului dumnevoastră - presa, care a sesizat, de asemenea, ce se întâmplă cu societatea românească, cu economia românească sau cu clasa politică românească...

Traian Băsescu: Ce se întâmplă cu instituțiile, pentru că eu de instituții vorbesc.

Robert Turcescu: Exact, dar eu, unul, aș aștepta de la președintele României mai mult decât atât. Aș vrea să văd cum președintele României are și pârghii prin care poate nu doar să atragă atenția că seceta e doar o mare problemă pentru România de azi sau că într-adevăr clasa politică are nevoie de schimbare, ci cum se pot realiza aceste lucruri.

Traian Băsescu: Deja discutăm de modificarea Constituției. Eu mă feresc...

Robert Turcescu: Recunoașteți că în momentul de față nu aveți nicio pârghie pentru a lucra la aceste lucruri?

Traian Băsescu: Ba am pârghii în unele zone, în altele nu am.

Robert Turcescu: Pentru secetă, bunăoară, aveți vreo pârghie?

Traian Băsescu: Decât dacă declar starea de urgență și nu cred că este cazul, în momentul de față.

Emil Hurezeanu: Impresia este, domnule președinte... Un celebru politician american spunea pe vremuri, vorbind despre un coleg de-al lui, poate un președinte vorbind despre ministrul de externe - nu știu precis, că acolo nu este prim-ministru - impresia este că dumneavoastră scoateți o plantă din pământ sau din când în când scoateți plantele din pământ să vedeți dacă le-a mai crescut rădăcina. Prea mult nu se întâmplă, adică ne dăm seama că rădăcina nu s-a prins, poate nici nu se va prinde dacă este scoasă prea des planta din pământ și după aceea trece mai departe.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, v-aș ruga să vă așezați în fruntea acelora care doresc un președinte șef al Executivului. Deci, deocamdată, misiunea mea, rolul meu este să reprezint societatea în raport cu instituțiile statului care trebuie să facă ce dorește societatea sau ce vrea sau să respecte prioritățile societății. În afară de politică externă, siguranță națională și alte câteva lucruri, partea executivă aparține unui guvern controlat de Parlament. De altfel, aici vedem categoric o cârdășie între 322 de parlamentari și un guvern care ar face orice numai să supraviețuiască; și unii, și alții. Și cei 322, și Guvernul sunt legați de o singură mare realitate personală - supraviețuirea lor. Nu-i interesează problemele națiunii. De câte ori au ocazia sfidează orice recomandare sau sugestie ai face. Și în principal aș spune că 322 plus Guvernul în momentul de față sunt departe de a valorifica șansa că România este în UE în favoarea românilor.

Emil Hurezeanu: Oricât de mult s-ar schimba Consituția, chiar dacă am avea o Constituție pur prezidențială ca în SUA sau - Doamne ferește! - ca în Rusia - acolo sunt alte condiții -, dumnevoastră nu veți putea niciodată să fiți doar alături de popor, împotriva Guvernului și a Parlamentului. Adică, puterea, chiar în condițiile unei republici prezidențiale, se va împărți la trei. Poporul vă desemnează pe dumneavoastră președinte, dar și pe membrii Parlamentului, deci și Guvernul, și dumneavoastră aveți obligația ca, alături de Guvern și Parlament, să guvernați în beneficiul poporului.

Traian Băsescu: Dar eu nu vorbesc de creșterea puterii președintelui, domnule Hurezeanu. Sunteți într-o capcană pe care v-o joacă propria imagine.

Emil Hurezeanu: Nu, am văzut că aveți o detașare până la ostilitate în raport cu Parlamentul și cu Guvernul, ca și cum ele nu sunt... dumneavoastră, ale puterii.

Traian Băsescu: Nu...

Emil Hurezeanu: Ar trebui să fie.

Traian Băsescu: Parlamenul consideră că președintele României... și ați avut manifestarea...

Emil Hurezeanu: Bun, s-a terminat asta.

Traian Băsescu: ...și ea continuă. Uitați-vă la propunerea pe care am făcut-o pentru Consiliul de Administrație al Televiziunii, un om din societatea civilă.

Robert Turcescu: Foarte apropiat dumnevoastră, domnule președinte.

Traian Băsescu: Nu, pe domnul Avramescu l-am întâlnit de două ori în viața mea. Sigur, puteam să-l numesc pe domnul Cristoiu la Consiliul de Administrație sau pe domnul Cristian Tudor Popescu, dar n-aveam nevoie de încă doi adversari în instituții unde puteam să desemnez pe cineva.

Emil Hurezeanu: Poate n-ar fi dorit nici ei.

Traian Băsescu: Nu, să nu fugim din zona importantă pe care a abordat-o domnul Hurezeanu. Eu nu discut aici de modificarea sau de schimbarea atribuțiunilor președintelui. Asta e o chestiune pe care o hotărăsc românii, dacă va fi cazul sau nu, Parlamentul întâi, pe urmă românii. Eu discut de instituții responsabile. Și nu ai cum să nu fii ostil până la urmă unei majorități antiprezidențiale, de 322 de parlamentari, cărora nu le pasă de România, domnule Hurezeanu. Lor le-a păsat...

Robert Turcescu: Pe 17 mai, domnule președinte, aveați un pic altă părere.

Traian Băsescu: Vorbesc de 322.

Robert Turcescu: Da, despre acest 322.

Traian Băsescu: Din păcate...

Robert Turcescu: Spuneați pe 17 mai, cu două zile înainte de referendumul despre care am pomenit ceva mai devreme, spuneați așa: "Îmi voi permite să vorbesc direct cu parlamentarii, și nu doar cu liderii partidelor".

Traian Băsescu: Da. S-a dovedit că nu s-a putut.

Robert Turcescu: "O voi face cu toți parlamentarii, inclusiv cu cei 322, pentru că vreau să știe exact ce le propun. Le propun reforma clasei politice prin votul uninominal și, ca urmare a faptului că a fost condamnat comunismul, legea lustrației". Ați vorbit cu ei?

Traian Băsescu: Cu toate partidele am vorbit.

Robert Turcescu: Nu, cu cei 322 mă gândeam dacă ați vorbit, că aici spuneați că veți discuta cu fiecare în parte practic.

Traian Băsescu: Ce înțelegeți dumnevoastră prin asta - că președintele se duce la scaunul fiecărui parlamentar, deputat, senator și îi spune la ureche o poveste. Eu am înțeles...

Robert Turcescu: Eu nu înțeleg, domnule președinte. Am citat exact, de fapt, declarația dumnevoastră.

Traian Băsescu: Am rugămintea să avem interpretarea decentă legată de relația unui președinte cu fiecare parlamentar. Asta înseamnă că faci apel la partide. Partidele au venit aici. Am discutat despre noua lege electorală. Au reconfirmat sfârșitul sesiunii parlamentare...

Robert Turcescu: "Nu o să cad însă în plasa de a discuta doar cu liderii de partide politice" - pe 17 mai, anul acesta.

Traian Băsescu: Păi ați avut o dovadă, că au mai apărut niște parlamentari care s-au smuls din grupul celor 322, cu ocazia semnării moțiunii. Buni, răi, n-au rămas acolo.

Emil Hurezeanu: Domnule președinte, ce va faceți să credeți că dumnevoastră, cu tot respectul pentru prima funcție în stat pe care o dețineți, vă bucurați de premisa că reprezentați interesele poporului român, în timp ce totuși o majoritate a Parlamentului României - și el ales de poporul român -, 322 de oameni nu-i reprezintă interesele?

Traian Băsescu: Parlamentul României este forul suprem și garantul democrației în stat. Eu vorbesc de cei 322 de oameni care după ce au pierdut o jumătate de an pentru o acțiune care viza îndepărtarea, pe de-o parte, a PD-ului de la guvernare, îndepărtarea președintelui și punerea sub control a parchetelor. Acesta a fost obiectivul major și tot lanțul negociat de Hrebenciuc, Verestoy și Bogdan Olteanu. Ei au fost negociatorii și constructorii acestei proiecții politice pentru România. Scoaterea PD-ului de la guvernare, și aici au fost două ținte, nu una singură, Monica Macovei de la Justiție, dar și Vasile Blaga de la Interne; suspendarea președintelui și referendumul de destituire, având ca țintă ca la Interne să nu fie Vasile Blaga pentru organizarea referendumului, ci un ministru controlat de ei. Având imaginea că ar putea să întoarcă soarta referendumului prin Ministerul de Interne. O copilărie.

Emil Hurezeanu: Dar toți acești oameni, în mecanismul pe care l-ați descris, de complicități, de strategii...

Traian Băsescu: Da, este o mafie politică.

Emil Hurezeanu: Care este scopul acestei mafii politice? Poate bunăstarea României, nu neapărat care în viziunea lor...

Traian Băsescu: Dacă ar fi fost bunăstarea României...

Emil Hurezeanu: La care se poate ajunge fără dumnevoastră.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, fără mine se poate ajunge la bunăstare, dar - și asta e cert, că nimeni nu este de neînlocuit - vă rog să-mi aratăți o singură atitudine serioasă a celor 322, vizavi de Guvern, în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene. Una singură să-mi arătați. Nu le-a păsat, domnule Hurezeanu, și nu le pasă și continuă să nu le pese. Vă dau câteva probe... Iresponsabilitatea amânării alegerilor pentru Parlamentul European. A fost un act iresponsabil, care a decredibilizat foarte mult România în fața partenerilor, că de acum nu mai suntem niște din aceia din afară, suntem înăuntru.

Emil Hurezeanu: Bun, și-au asumat răspunderea acestei amânări.

Traian Băsescu: Bun, și la ce ne folosește...

Emil Hurezeanu: Nu, le va folosi lor poate...

Traian Băsescu: ...când te-au decredibilizat? Uitați-vă acum ce se întâmplă. Dacă dumneavoastră puteți considera că e o atitudine normală. Un prim-ministru care merge și pregătește la partid alegerile europarlamentare, dar nici un alt partid nu știe data. Cum vi se pare, din punct de vedere al democrației?

Robert Turcescu: Vă propun să rămânem pe această întrebare...

Traian Băsescu: Asta arată că vrem să perpetuăm un sistem politic cu iz de sistem mafiot, care administrează politca la vârf în interesul lui, și nu în interes național. În interes național era să avem alegeri pentru Parlamentul European în mai, acest an.

Robert Turcescu: Cine este șeful mafiei, domnule președinte?

Traian Băsescu: Sunt mulți. În orice caz, artizani puteți să-i treceți pe cei trei: Hrebenciuc, Verestoy și Bogdan Olteanu. Sunt artizanii acestei construcții de îndepărtare a PD-ului de la guvernare, de suspendare... Și pe urmă, prin referendum, îndepărtarea președintelui și punerea sub control a justiției. Astea le sunt obiectivele majore.

Robert Turcescu: Publicitate. Ne întoarcem în câteva minute. Domnule președinte, vorbiți despre mafia politică, vorbiți despre Bogdan Olteanu, despre Verestoy Attila, despre Viorel Hrebenciuc...

Traian Băsescu: Hrebenciuc, da.

Robert Turcescu: În această... - mafia... e foarte extinsă; niște mafioți mai mici, din punct de vedere politic, sau... cum să le spunem, aparținători ai mafiei...? - nu încap niciodată membri ai PD, bunăoară?

Traian Băsescu: Încap sau nu încap, este o problemă...

Robert Turcescu: Dar încap?

Traian Băsescu: De ce să nu încapă?! Deocamdată însă, au rămas în afara acestui sistem politic. Nu sunt parte a jocului; ei au fost cei care au fost scoși de la guvernare, da? Pentru că încurcau...

Robert Turcescu: Dar n-ar fi vrut să iasă, mulți dintre ei...

Traian Băsescu: Eu nu spun că ar fi vrut sau n-ar fi vrut să iasă. Probabil unii ar fi vrut să iasă, alții n-ar fi vrut să iasă... Dar, pe ansamblu, incomodau; și atunci au trebuit eliminați ca un element dintr-un program mult mai consistent de acaparare a justiției, până la urmă - pentru că aici e marea problemă a multor politicieni.

Robert Turcescu: Dar să înțelegem că în momentul de față, din punctul dumneavoastră de vedere, partidul ideal, care să dea un guvern și, eventual... nu eventual, ci sigur, și un prim-ministru pentru a conduce România în mod corect, sau în folosul cetățenilor, ar fi unul cu majoritate PD?

Traian Băsescu: Nu există partid ideal.

Robert Turcescu: Am exagerat.

Traian Băsescu: Ceea ce eu aș avea nevoie e un guvern cu care să pot colabora.

Robert Turcescu: Cum ar arăta acesta?

Traian Băsescu: Spre exemplu, luați imaginea din primele zile a guvernului Tăriceanu. Am crezut că voi putea colabora. Până la urmă, Tăriceanu a preferat cârdășia cu Hrebenciuc, cu Verestoy, cu Olteanu, cu cine a putut și cu cine n-a putut, numai să respecte un angajament politic n-a încercat s-o facă.

Robert Turcescu: Dar cu cine vă înțelegeți dumneavoastră, domnule președinte?

Traian Băsescu: În mod categoric, cu PD mă înțeleg. Și vreau să cred că va fi la guvernare, și pot să vă spun - o spun foarte deschis -, după alegerile viitoare, având în vedere că mandatul meu oficial se termină în 2009, în decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD. Și dacă aș putea să formez un guvern numai cu PD, aș face-o. Acest partid a evoluat și e singurul care s-a reformat intern. Dacă vă uitați prin presă, o să vedeți plânsete ale unor ziariști cum președintele Băsescu, când era președintele PD, a înlăturat pe unul, a înlăturat pe altul, a făcut nu știu ce... Da, PD este maxim curățat - ceea ce nu înseamnă că e perfect. Cât am fost președintele acestui partid, am încercat să îi așez o bază pe care, iată... astăzi se văd rezultatele: ajunge tot mai bine în sondaje. Și țineți cont că am luat partidul la 5%. Au fost operațiuni extrem de dureroase cu acest partid când partidul avea 7%, eu fiind președintele lui. Poate vă aduceți aminte, în 2003, singurulpartid care și-a scos din administrație toți consilierii care aveau afaceri în municipiul unde erau și consilieri a fost PD. Singurul partid care și-a scos chiar și oameni cu mentalități mai vechi, chiar dacă păreau supereuropeni, din baza FSN-ului acela al domnului Iliescu, dar care greșiseră adresa și erau pe la PD. Într-un fel sau altul, au fost făcuți să-și facă de drum către partidul din care proveneau și în care credeau, și nu credeau într-un nou mod de a face politică. Sunt foarte mulți oameni pe care i-am îndepărtat. Am creat condiții pentru ca, la un moment dat, PD să devină credibil. Și devine. Iar eu aș vrea să pot guverna cu un prim-ministru al PD. N-ar fi nevoie de prea multe discuții.

Emil Hurezeanu: Bun; ar fi nevoie de un vot favorabil.

Robert Turcescu: Asta ziceți dumneavoastră...

Traian Băsescu: Iar faceți o exagerare.

Robert Turcescu: De dragul dialogului, domnule președinte. Mai exagerăm din când în când...

Traian Băsescu: Da. Nu m-aș complica...

Robert Turcescu: Domnule președinte, puteți să-mi spuneți în momentul de față că au existat opinii divergente între dumneavoastră și PD care să fi răzbătut în media? PD, prin liderii săi, a ascultat în permanență de sfaturile sau de concluziile la care ați ajuns dumneavoastră la Cotroceni.

Traian Băsescu: S-ar putea să fac un lucru care nu trebuie făcut, de regulă...

Robert Turcescu: Vă rog.

Traian Băsescu: Să rog PD să vă pună la dispoziție stenogramele din timpul când eu eram președintele acestui partid. O să vedeți că niciodată n-a existat comanda: "Faceți așa". Și știu lideri de partide care astăzi încearcă să mai conducă partidele spunând: "Faceți așa, că eu sunt președintele". Partidele nu sunt nici unități militare, nici companii de război, nici trupe de asalt.

Robert Turcescu: Ne-ați dat emoții, am crezut că ne puneți la dispoziție, sau că îi rugați să ne pună la dispoziție stenogramele discuțiilor dumneavoastră de acum, din calitatea de președinte, cu liderii PD.

Emil Hurezeanu: Dinaintea referendumului.

Robert Turcescu: Eventual, dinaintea referendumului.

Emil Hurezeanu: Se pare că într-o seară ați făcut conversație pe un ton destul de ridicat cu liderii acestui partid.

Traian Băsescu: O, tot timpul am discuții pe ton ridicat cu...

Emil Hurezeanu: Da. Mai ales că ei nu voiau să iasă de la guvernare, în ciuda mafiei...

Traian Băsescu: Dar ei n-au ieșit de la guvernare, ei au fost dați afară de la guvernare. Subiectul ieșirii de la guvernare n-a fost niciodată o discuție între mine și ei. Aduceți-vă aminte declarațiile mele, în care am susținut faptul că Emil Boc a anunțat că nu iese PD de la guvernare decât dacă e dat afară.

Emil Hurezeanu: Există o interpretare, domnule președinte, puțin diferită de cea pe care o aveți dumneavoastră. Din fericire, există mai multe interpretări valabile în același timp.

Traian Băsescu: Eu o știu, iar dumneavoastră o presupuneți.

Emil Hurezeanu: Nu, nu! O interpretare în legătură cu această ostilitate cronică, totuși, care există între dumneavoastră și acest guvern; și 322 de parlamentari care, prin numărul lor, totuși, aproape că sunt emblematici pentru puterea legislativă.

Traian Băsescu: Nu. Sunt emblematici pentru clasa politică...

Emil Hurezeanu: Bun. Sunt majoritatea parlamentului, așa cum este el.

Traian Băsescu: Așa este, da.

Emil Hurezeanu: Interpretarea asta sună cam așa: politicienii români, mai buni sau mai răi, mai de dreapta sau mai de stânga, mai cinstiți sau mai puțin cinstiți - pentru că toți sunt români, nu-i așa? - pur și simplu au intrat în panică din cauza dumneavoastră, și din cauza asta sunt în situația de a face alianțe pe care mulți le consideră, în orice lume democrată...

Traian Băsescu: UDMR cu PRM, spre exemplu...

Emil Hurezeanu: ...împotriva naturii. Alianțele astea ar veni dintr-un fel de defensivă care se transformă, din complex de inferioritate și de..., într-un fel de acțiune de apărare. Politicienilor le este frică de dumneavoastră; vă consideră un politician extrem de inteligent, foarte inventiv, dar conflictual, arbitrar, cu impulsuri dictatoriale. Le e frică că, dacă v-ar ceda...

Traian Băsescu: La ce?

Emil Hurezeanu: Dacă ar ceda, dacă ar colabora cu dumneavoastră, i-ați mânca cu fulgi cu tot, așa cum se pare că ați procedat până acum cu foarte mulți politicieni care v-au stat prin preajmă.

Traian Băsescu: Nu. Foarte mulți politicieni care n-au respectat ce am stabilit au fost politicieni cu care n-am mai putut să lucrez. Și la noi este un obicei în a spune la început: "Da, suntem împreună", după care uită omul și începe să încerce să beneficieze de faptul că se află pe lângă tine - fie că ești președinte de țară, fie că ești președinte de partid. Și întotdeauna când mi-a apărut sentimentul că un om de lângă mine, dincolo de a face ceea ce spune, are și alte năravuri m-a deranjat, și a plecat de lângă mine.

Emil Hurezeanu: Veți accepta să aveți singur dreptate, la un moment dat...

Traian Băsescu: Nu; nici nu am!

Emil Hurezeanu: ...într-o lume infamă, de vinovați?

Traian Băsescu: Dar nici nu am dreptate întotdeauna. Am recunoscut eu, de câteva ori, public când am făcut greșeli. Nu sunt un om care să țină la punctul lui de vedere până în pânzele albe, dacă cineva îi aduce argumente că nu e bine. Pe de altă parte, îmi este foarte greu când văd că nu sunt argumente și lucrurile merg înainte, într-o direcție greșită.

Robert Turcescu: Domnule președinte, pentru că ați spus un lucru interesant, am să vă rog să ne povestiți un episod din acești doi ani și jumătate când ați constatat că ați greșit și ați simțit nevoia să schimbați lucrurile. (...) Deci, greșeala sau regretul cel mai mare pentru un lucru pe care l-ați făcut în acești doi ani și jumătate?

Traian Băsescu: Am mai spus-o: numirea, desemnarea lui Călin Popescu Tăriceanu ca prim-ministru.

Robert Turcescu: Credeam că ziceți ceva despre casa din Mihăileanu.

Traian Băsescu: Nu, pentru că acolo discutăm cel mult de un aspect de moralitate, dar nu de unul de ilegalitate. Iar la momentul la care eu eram primar, deși am văzut că se forțează niște lucruri legat de faptul că am locuit la RAAPPS - să știți că eu am fost printre demnitarii care, când au primit somația de la RAAPPS să părăsească apartamentul din Mareșal Prezan, am mai cerut un termen și m-am descurcat, mi-am găsit.

Robert Turcescu: Domnule președinte, totuși, revin la subiectul "casa din Mihăileanu". De ce? Pentru că în 2005, într-un interviu din "Evenimentul Zilei" - deci în urmă cu ceva vreme -, recunoșteați același lucru: că aveți o problemă de moralitate cu respectiva...

Traian Băsescu: De moralitate, da, dar nu de ilegalitate.

Robert Turcescu: Uitându-vă la vremea respectivă - notau colegii de la "Evenimentul Zilei" - la consilierul prezidențial Adriana Săftoiu, spuneați că e o chestiune care vă preocupă și a cărei rezolvare încercați să o găsiți.

Traian Băsescu: Mă preocupă și astăzi. Da, numai că avem niște încorsetări legale cu aceste case cumpărate...

Robert Turcescu: Nu le mai puteți da înapoi.

Traian Băsescu: Nu numai că nu se pot da înapoi; e intrată în circuitul civil - e mult mai complicat decât pare.

Robert Turcescu: Până la urmă deci, rămâne încurcată cu casa; e...

Traian Băsescu: Da. O să găsesc soluții să-mi apăr conștiința. Nu bătăliile publice...

Emil Hurezeanu: V-ați întors, după victoria în referendum, domnule președinte, călare pe calul alb - ați și fost la Alba Iulia, am impresia...

Traian Băsescu: Da! N-am constatat să fi fost vreun cal alb...

Emil Hurezeanu: Nu, erau tunurile ungurești acolo, pregătite să tragă - tunuri de epocă, bineînțeles... Dar se pare că în primele negocieri pe care le-ați făcut după aceea cu partidele - ați primit partidele și așa mai departe - ați dat dovadă de destulă rigiditate, de prea multă lipsă de flexibilitate pentru un învingător. De la învingători lumea așteaptă - chiar învinșii, în primul rând învinșii - generozitate, seninătate... În definitiv, până la schimbarea Constituției, până la noile alegeri, vor veni... în următoarele 18 luni, vor fi trei rânduri de alegeri. Dumneavoastră trebuie să compuneți, să intrați într-un fel de coabitare constructivă pentru societate cu partidele astea, cum sunt, cu toți mafioții lor.

Robert Turcescu: Adaug un semn de întrebare la ceea ce spune Emil Hurezeanu, domnule președinte: de unde luați majoritatea parlamentară pentru a vă duce la îndeplinire câteva dintre proiectele pe care le aveți și cât sunteți dispus să negociați din punct de vedere politic pentru împlinirea punctelor din programul dumneavoastră?

Emil Hurezeanu: Mai ales că nu vreți nici un guvern de tehnocrați. Am văzut că n-a fost o variantă asta. Deci...

Traian Băsescu: Da, cred că nu e acceptată de nimeni.

Emil Hurezeanu: Bun, atunci sunteți obligat să vă întâlniți cu prietenii dumneavoastră din parlament.

Traian Băsescu: Domnule Hurezeanu, aici un dialog poate fi făcut în doi. Dumneavoastră l-ați întrebat pe Mircea Geoană de ce, după ce a fost zdrobit în referendum, umilit - el, la pachet cu Hrebenciuc și cu Ion Iliescu, da? Că au mers, au spus...

Emil Hurezeanu: Au pierdut o cauză politică, n-au fost zdrobiți ca personaje politice.

Traian Băsescu: Ca procentaj, au fost zdrobiți, da?

Emil Hurezeanu: Vom trage concluziile la alegeri.

Traian Băsescu: Da. Mai ales că mediul rural, care era zona lor de acțiune sau de simpatie, a fost un mediu care le-a fost ostil până și aici.

Emil Hurezeanu: Dar e adevărat că ați propus PSD intrarea la guvernare fără Mircea Geoană?

Traian Băsescu: Numai puțin; hai să conchidem, că dacă deschidem foarte multe subiecte, le pierdem. Deci, aduceți-vă aminte: am invitat partidele făcând o propunere, zic eu, extrem de decentă și care corespunde unor standarde de decență până și în politică, unde mulți dintre dumneavoastră încercați să acreditați ideea că orice este posibil. Adică, poți să lași principiile deoparte, numai să negociezi. Or, sunt lucruri...

Emil Hurezeanu: Nu, negocierea este obligatorie, nu este "posibilă", în politică.

Traian Băsescu: Da, dar depinde care e nivelul până la care cobori negocierea.

Robert Turcescu: Până unde puteți negocia?

Emil Hurezeanu: Dumneavoastră, ca mediator al puterilor statului, între puteri, sunteți obligat la negociere prin Constituție.

Traian Băsescu: Da, dar până unde mergi cu negocierea?

Emil Hurezeanu: Până la obținerea binelui public.

Traian Băsescu: Păi, bun! Binele public era schimbarea acestui guvern.

Emil Hurezeanu: Nu, binele public era o politică sau politici constructive în înțelesul celui mai mare număr dintre cetățeni.

Traian Băsescu: Da, dar nu poți să-l faci cu oameni controlați de Patriciu, de Hrebenciuc, de... Nu poți s-o faci!

Emil Hurezeanu: Dar cine îi consideră vinovați pe acești oameni?

Traian Băsescu: Eu îi consider implicați în aceasta. Nu discutăm de vinovăție penală, discutăm de lipsă de principii în politică. După ce tu ai mers cu mine în campanie și pe urmă cu Hrebenciuc stabilești scoaterea din guvern a partidului cu care ai fost la guvernare, a partidului cu care ai venit cu votul electoratului, îl dai afară - de ce? pentru că negociezi cu cel pe care îl scuipai și spuneai că e corupt... Nu numai eu o spuneam, o spunea și Călin Popescu Tăriceanu, da? Și până la urmă s-a înțeles, prin Hrebenciuc, cu Geoană - "Hai să scoatem PD de la guvernare, că ne încurcă"...

Emil Hurezeanu: Bun, asta-i politica; politica știm cu toții că nu-i fată mare nicăieri...

Traian Băsescu: Nu, domnule Hurezeanu; politica are niște limite. Cel puțin, acesta e modul meu de a face politică. Dumneavoastră, când veți fi în locul meu, o s-o faceți cum vreți dumneavoastră - să vă înțelegeți cu Hrebenciuc și la furat, și la făcut voturi în parlament, să vă înțelegeți cu Verestoy și la păduri, și la ce vreți dumneavoastră... Eu nu mă pot înțelege cu ei la nici un nivel - cât de scăzut ar fi, dar să mă înțeleg. Dumneavoastră aveți impresia - și venim în subiectul doi - că eu aș putea să desemnez, să aduc PSD la guvernare acum? Care e părerea dumneavoastră? Până unde poate merge călcarea în picioare a principiilor?

Robert Turcescu: Domnule președinte, eu vă reamintesc o declarație dintr-un interviu tot din "Evenimentul Zilei" de acum ceva vreme - reproduc însă citatul din memorie. Vă întreba reporterul dacă ați putea guverna alături de PSD și răspundeați extrem de interesant la acea vreme - se întâmpla, cred, în urmă cu doi ani: "Cu cel de-acum, nu".

Traian Băsescu: "Cu cel de-acum, nu". Exact.

Robert Turcescu: Dar era cel de acum doi ani. Între timp, lăsați de înțeles că, dacă PSD s-ar mai schimba pe ici, pe colo...

Traian Băsescu: Nu, nu, nu...

Emil Hurezeanu: Exact ce v-am întrebat eu: un PSD fără Mircea Geoană.

Traian Băsescu: Nu fără Mircea Geoană; păi ce, Mircea Geoană e problema PSD?

Robert Turcescu: Dar unde e probema PSD, domnule președinte?

Traian Băsescu: Toată structura lui nereformată, tot modul de a face politică al PSD mă face să nu-i dau nici o șansă să fie la guvernare, cel puțin până în 2009. Nu știu ce se va întâmpla în acest partid - ar putea să se curețe, ar putea să-l trimită pe domnul Iliescu la pensie, ar putea să-i spună lui Hrebenciuc: "Măi băiete, decât să faci negoțuri de-astea de voturi și să punem sub presiune parlamentarii disperați că nu vor mai fi pe liste la următoarele alegeri, mai bine te duci tu și negociezi altceva - fier vechi... nu soarta țării!"

Robert Turcescu: Cu un PSD după chipul și asemănarea grupului de la Cluj ați putea colabora, domnule președinte?

Traian Băsescu: Trebuie să recunosc că am apreciere pentru Rus, pentru Dâncu, pentru Pușcaș... Sunt oameni cu are poți discuta.

Emil Hurezeanu: Dar partidele nu câștigă prin figurile cu care se poate discuta sau pierde prin ceilalți. Un partid câștigă sau pierde la alegeri. Or, acest PSD, cu domnii Hrebenciuc, Iliescu, Năstase, Geoană a câștigat voturi mai mult decât PD, mai mult decât PNL în decembrie 2004.

Traian Băsescu: Așa este. Iar decizia mea, ca șef al statului, a fost să trimit acest partid în opoziție, domnule Hurezeanu.

Emil Hurezeanu: Sigur, a fost alegerea... opțiunea dumneavoastră.

Traian Băsescu: A fost decizia mea. Am luat-o și nu mă dezic de ea. N-o regret. Mai mult decât atât: aduceți-vă aminte că am invitat partidele la negocieri pentru formarea unui guvern transparent, susținut, și practic propunerea a însemnat nimic altceva decât refacerea Alianței "D.A.". Propuneam un guvern, prin desemnarea unui nou prim-ministru, format din PNL, PD și PLD. Practic, voiam să reunesc forța politică pe care am desemnat-o să guverneze România. N-a vrut nici PSD, n-a vrut nici Călin Popescu Tăriceanu.

Robert Turcescu: Domnule președinte, înainte de pauza publicitară, dintre toate variantele pe care le croșetați, le discutați, le anunțați ca posibile pentru guvern, pentru colaborare politică, numele lui Călin Popescu Tăriceanu trebuia pus în paranteză, și de fapt personajul Călin Popescu Tăriceanu pus în paranteză. La începutul emisiunii, când v-am spus că este vorba de adversarul dumneavoastră politic, ați spus: "Nu am comparație din punct de vedere..."

Traian Băsescu: Nu este adversar politic pentru mine domnul Călin Popescu Tăriceanu.

Robert Turcescu: Dar ce este? Un personaj pe care îl detestați...

Emil Hurezeanu: Adică, nu-l considerați suficient de important ca să vă fie adversar?

Traian Băsescu: Nu, nu, însă marea problemă este că avem un guvern care nu are viziune, se îngroapă în ziua de mâine, iar după referendum problema lui Călin Popescu Tăriceanu în relația cu mine este una politică profundă. Călin Popescu Tăriceanu a fost premierul desemnat de mine să formeze guvernul. L-a format, iar după doi ani de când se afla în funcție și-a dat mâna cu Viorel Hrebenciuc, cu PSD, cu Ion Iliescu, pentru suspendarea și demiterea președintelui României. Foarte bine. Dacă această decizie a lui ar fi fost una responsabilă și justificată de votul electoratului, eu n-aș fi avut nimic de reproșat lui Călin Popescu Tăriceanu. Înseamnă că el a văzut alături de Ion Iliescu și de Hrebenciuc și de Attila Verestoy care este soluția corectă pentru români, pentru România. Dar în momentul în care 75% dintre cei care s-au prezentat la vot îți spun: "Nu, domnule prim-ministru, nu, domnule Iliescu, nu, domnule Geoană, nu, domnule Verestoy, nu suntem de acord cu ce ați făcut dumneavoastră", atunci măcar din funcția de prim-ministru pleci. Este o chestiune elementară. Uitați-vă la ministrul apărării al Japoniei... Pentru o declarație în care i-a lipsit un cuvânt a demisionat! Darămite când, ca prim-ministru, susții și în parlament și în guvern și pui și guvernul la dispoziția unui mecanism de suspendare a președintelui, după referendum n-ai decât o soluție a onoarei în politică: demisia.

Robert Turcescu: Domnule președinte, dumneavoastră nu v-ați călcat promisiunile politice niciodată?

Traian Băsescu: O, ba da! Când n-am putut să le realizez. Dar aici nu discutăm de o promisiune politică, aici discutăm de relația între instituții. Domnule Turcescu, oricât ați fi de blând - și bănuiesc că sunteți un om foarte blând...

Emil Hurezeanu: În realitate.

Traian Băsescu: ...și conciliant și tot numai lapte și miere, dacă partenerul dumneavoastră vrea să vă dea afară, nu reușește, vă este ușor să lucrați cu el pe urmă?

Robert Turcescu: Nu știu cum funcționează relațiile de acest gen sau cum funcționează un caracter uman în aceste condiții în politică.

Emil Hurezeanu: Dumneavoastră sunteți președinte, el e prim-ministru. Și încă ceva: vă reamintesc că ați vrut să-l dați afară după vreo 4-5 luni de la începutul mandatului.

Traian Băsescu: Nu, n-am făcut nimic, însă am spus că am greșit. După șase luni de la mandat...

Emil Hurezeanu: N-ați așteptat greșeala de acum, cu alianța asta...

Traian Băsescu: Nu, am știut foarte bine că el a trădat parteneriatul, că are alte obiective și stăpânul lui nu mai este programul nostru de guvernare, ci tot soiul de grupuri. În acel moment mi-am dat seama că am greșit desemnându-l pentru funcția de prim-ministru.

Emil Hurezeanu: Dar cum de ați aflat atât de repede asta, în 4-5 luni, după ce sunteți în viața politică românească de 17 ani?

Traian Băsescu: Eu nu l-am cunoscut pe Călin Popescu Tăriceanu până când s-a format alianța. N-am avut relații cu el.

Robert Turcescu: Dar nici pe domnul Stolojan nu l-ați cunoscut înainte.

Traian Băsescu: Decât în guvern am avut... Dânsul era ministru la Industrii... Dar eu o discuție cu Călin Popescu Tăriceanu despre idealuri politice n-am avut. Ca să punem punct - pentru că n-o să-l descriu eu pe Tăriceanu acum; oricum, îl caracterizează modul de a se purta -, din punctul meu de vedere, un asemenea eșec în care prim-ministrul unui guvern este angajat în procedura și în procesul de destituire a președintelui, în momentul în care președintele câștigă prin vot, primul-ministru pleacă.


(664 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Transcript: Băsescu la Realitatea TV (I) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78149604797363 seconds.