Miercuri, 20 Iunie 2007 - 06:06 AM Aleg.RO: Deputații cer interzicerea totală a comercializării și importării de blănuri de pisică și de câine

Publicat de: ---

AMOS News Parlamentul European a adoptat, marți, la Strasbourg, un raport în care se cere interzicerea în totalitate a comercializării și a importului de blănuri de pisică și de câine, în Uniunea Europeană.

Raportul a fost întocmit de Eva-Britt Svensson (GUE/NGL, SE), menționează: în Comunitate nu există o tradiție în creșterea pisicilor și câinilor, cu scopul producției de blănuri; totuși, s-au observat cazuri de confecționare de blănuri provenind din blănuri de pisică și de câine importate. Majoritatea articolelor din blană de pisică și de câine existente în Comunitate provin din țări terțe.


Având în vedere că diferențele dintre măsurile la nivel național privind blănurile de pisică și de câine împiedică buna funcționare a pieței interne, comercianții de blană din Uniune au introdus un cod de conduită voluntar, pentru a interzice importul, exportul și comercializarea blănurilor de câine și de pisică, precum și importul și comercializarea produselor ce conțin asemenea blănuri. Demersul s-a dovedit, însă, insuficient pentru a preveni importul și vânzarea de blănuri de pisică și de câine, mai ales în cazurile în care comercianții tranzacționează blănuri a căror specie de proveniență nu este menționată și care nu este ușor de recunoscut.


Pentru eliminarea fragmentării pieței interne este nevoie de armonizare, iar instrumentul cel mai eficient și proporțional pentru contracararea obstacolelor în desfășurarea activității de comercializare generate de cerințele naționale divergente ar fi interzicerea comercializării în cadrul Comunității atât a importului, cât și a exportului de blănuri de pisică și de câine și a produselor care conțin asemenea blănuri.


Pentru sporirea eficienței, deputații consideră că interzicerea comercializării intracomunitare trebuie însoțită de interzicerea importurilor acestor produse în Comunitate. O astfel de acțiune de interzicere a importului ar răspunde preocupărilor etice ale cetățenilor în privința unei posibile introduceri în Comunitate a blănurilor de pisică și de câine, mai ales din moment ce există indicii că aceste animale ar fi îngrijite și sacrificate în mod inuman.


Prezentul regulament prevede clarificarea obligațiilor juridice din toate Statele Membre privind interzicerea vânzării, prelucrării, oferirii spre vânzare și a distribuirii blănurilor de câine și de pisică și a articolelor care conțin blană de acest tip și preîntâmpinarea oricărei perturbări a pieței interne pentru toate celelalte articole similare.


Interzicerea vânzării, fabricării, oferirii spre vânzare, transportului și distribuirii blănii de câine și de pisică, precum și a produselor care conțin blană de acest tip, indiferent de proveniență, este în conformitate cu obligațiile internaționale ale Uniunii Europene, deoarece se aplică în mod egal producătorilor europeni și străini și se evită orice discriminare a produselor concurente de origine străină.


O asemenea interdicție respectă dispozițiile acordurilor internaționale la care este parte Uniunea și care permit, prin măsurile luate, protejarea sănătății și a bunăstării animalelor și prevenirea utilizării practicilor comerciale necinstite pe piața locală sau internațională.


SancțiuniStatele Membre vor trebui să stabilească norme privind sancțiunile, inclusiv cele penale, atunci când este cazul, care se aplică în caz de nerespectare a prezentului regulament și trebuie să ia măsurile necesare pentru a garanta aplicarea acestora.


În mod special, Statele Membre care confiscă transporturi de blănuri de câine și de pisică, în urma punerii în aplicare a prezentului regulament, vor trebui să adopte legi care să le permită confiscarea și distrugerea mărfurilor respective și suspendarea sau anularea licențelor de import/export ale comercianților în cauză.


Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficiente, adecvate și descurajante. 


Consiliul este posibil să sprijine raportul Parlamentului și să adopte legislația fără alte schimbări. Interzicerea va fi aplicată începând cu 31 decembrie 2008.


(605 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputații cer interzicerea totală a comercializării și importării de blănuri de pisică și de câine | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65138506889343 seconds.