Marți, 19 Iunie 2007 - 05:23 AM Aleg.RO: Indezirabil la Cotroceni

Publicat de: ---

jurnalulnational

Presedintele Traian Basescu a decis sa treaca si Jurnalul National pe lista indezirabililor, refuzand sa mai invite publicatia in trei deplasari oficiale de saptamana aceasta . A facut-o in trecut si cu colegii de la Adevarul, chiar inainte ca ziarul sa apartina lui Dinu Patriciu.

 

 

Presedintele Traian Basescu va efectua in aceasta saptamana mai multe deplasari externe. Astazi pleaca la Baku, in Azerbaidjan. La 21 si 22 iunie participa la Consiliul European la Bruxelles. La 24 la summit-ul sefilor de stat din sud-estul Europei, la Zagreb. Iar la 25 la reuniunea Organizatiei pentru cooperare economica la Marea Neagra, in Turcia. Daca pentru prima deplasare, Jurnalul National a primit invitatia de a participa la evenimente in urma cu mai multe saptamani, in privinta celorlalte este pentru prima data in mandatul lui Traian Basescu cand publicatia nu a fost invitata. Cu atat mai mult cu cat este vorba de Consiliul European.

 

 

CONTEXT. Decizia Administratiei Prezidentiale vine dupa ce neoficial Jurnalului i s-a reprosat relatarea intalnirii sefului statului de la Neptun cu un grup de intelectuali, dupa ce partile au vrut sa tina secreta prezenta la vila de protocol a lui Ceausescu, in care au si innoptat. De asemenea, seful statului a avut in seara referendumului o iesire virulenta la adresa sus-semnatei, pe care a acuzat-o ca a executat comenzile lui Dan Voiculescu atunci cand a scris despre afacererea cu terenul vandut omului de afaceri Costel Casuneanu. Articolul avea insa la baza chiar dezvaluirea facuta de presedinte, in direct la TVR, in legatura cu aceasta tranzactie despre care Jurnalul National scrisese inca din 2002, pe vremea cand domnia sa sustinea ca a vandut unei doamne despre care ?habar nu are? cine este. Doamna Gabriela Blaj era chiar cumnata lui Casuneanu si i-a platit lui Basescu pe acel teren de zece ori mai mult decat suma cu care acesta il cumparase.

 

POLITICĂ DE COMUNICARE. De altfel seful statului a tratat similar relatia cu presa pe tot parcursul mandatului. Informarea publica prin intermediul mass-media a fost vazuta de domnia sa doar prin prisma unei relatii personalizate pe criterii emotionale. Daca nu ii convenea ce a scris un ziarist, ii cerea Adrianei Saftoiu sa il dea jos din avion. A fost cazul lui Mircea Marian de la Adevarul, pe care in 2006 a refuzat sa il mai ia intr-o deplasare in urma unui articol scris despre doamna Udrea. Adevarul primise invitatia de a-l insoti pe presedinte, confirmase participarea lui Mircea Marian, insa Basescu a refuzat sa-l mai ia cu 24 de ore inainte de decolare. Un lucru stiut printre ziaristi, Adriana Saftoiu a anulat atunci tot grupul de presa pentru a acoperi decizia prezidentiala. Mircea Marian nu a mai fost invitat de atunci decat rareori in deplasari, iar de la preluarea Adevarului de catre Dinu Patriciu, niciodata. De asemenea, ziaristii de la Ziua beneficiaza de acelasi tratament.

 

ACREDITAREA PIERDUTĂ. In ziua reinstalarii presedintelui la Cotroceni, dupa referendum, colegilor de la Antena 1 li s-a facut pierduta acreditarea, fiind impiedicati astfel sa filmeze ceremonia, ca urmare a incidentului dintre seful statului si reporterul Andreea Pana, cand a folosit la adresa acesteia cuvintele ?tiganca imputita? si ?pasarica?. Evident, nici colegii de la Antena 1 si Antena 3 nu au fost invitati acum in aceste deplasari.

 

Precizari

Semnalarea deciziei luate de Palat nu este rezultatul unei frustrari a ziaristului (de altfel, Jurnalul National nici nu a dat curs tuturor invitatiilor de pana acum, care au fost analizate doar in functie de interesul jurnalistic). Ea vrea sa arate doar respectul lui Traian Basescu pentru cei un milion de cititori ai publicatiei, care se situeaza pe primul loc in randul ziarelor de calitate, conform Studiului National de Audienta facut de BRAT. Deplasarile cu seful statului nu sunt ?vacanta?, fiind extrem de condensate. De asemenea, trebuie precizat ca invitatia Presedintiei presupune doar calatoria gratuita cu avionul prezidential, in rest redactiile acopera costurile deplasarii. Si mai trebuie spus ca indiferent de etichetarile presedintelui pe criterii de ?moguli media?, Jurnalul National a relatat permanentcu obiectivitate deplasarile sale externe, carora le-a fost acordat un spatiu semnificativ in ziar.

 


(716 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Indezirabil la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52939200401306 seconds.