Marți, 22 Martie 2005 - 09:18 AM Aleg.RO: Basescu, sinceritate dezarmanta la Berlin

Publicat de: ---

evenimentulzilei Interviu realizat de Keno Verseck si publicat de cotidianul "Die Tageszeitung" Corespondenta de la Berlin
Presedintele Traian Basescu este primul dupa 1989 care foloseste in politica externa arma sinceritatii dezarmante. Seful statului a declarat ieri presei germane ca Romania nu va fi la nivelul standardelor europene luna viitoare cind, daca totul merge bine, va fi semnat acordul de aderare la Uniunea Europeana. Basescu promite insa ca acesta va fi atins pina in ianuarie 2007, data aderarii efective.
Domnule presedinte, faceti adesea trimitere la experienta dumneavoastra de capitan de nava. Va "acosta" Romania cu bine pe 1 ianuarie 2007 in "docurile" Uniunii Europene?
Mai bine decit isi inchipuie multi. Va trebui sa mai trecem prin citeva furtuni, dar va ajunge cu bine, sigur si fara avarii la destinatie.
Pe 25 aprilie intentionati sa semnati acordul de aderare a Romaniei la UE. Este tara dumneavoastra cu adevarat pregatita sa se alature Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007?
Raspunsul meu este NU. La data semnarii acordului, Romania nu va fi la nivelul standardelor europene. Trebuie insa sa muncim din greu pina in 2007, in special pentru ca populatia si intreprinzatorii sa capete incredere in statul roman, iar pentru asta trebuie sa eliminam coruptia din tara.
La Bruxelles si Strasbourg multi politicieni nu cred ca veti reusi asta.
Criticile sint indreptatite. Rugamintea mea este insa ca Romania sa nu fie judecata doar prin prisma celor intimplate in ultimii ani. De la victoria in alegeri a actualei puteri am declansat o ofensiva puternica impotriva coruptiei. 40 de generali din rindurile politiei au fost trecuti in rezerva, conturile a 42.000 de firme au fost blocate pentru neplata obligatiilor fiscale, iar in cazuri de infractiuni economice, cum ar fi privatizarea societatii de stat RAFO, responsabilii au fost arestati.
Recent, Uniunea Europeana a decis aminarea negocierilor de aderare cu Croatia. Romania este si ea amenintata de o asemenea masura, in functie de circumstante. V-a alarmat exemplul Croatiei?
Nu, pentru ca in cazul Croatiei este vorba de criterii politice, pe care noi le indeplinim deja de multa vreme.
Acum opt ani Romania a avut deja un presedinte care a promis ca mandatul sau va fi unul al reformelor radicale si care anunta o lupta necrutatoare impotriva coruptiei, pentru a esua apoi pe toata linia - Emil Constantinescu. De ce credeti ca dumneavoastra veti avea mai mult succes?
Am fost comandant de nava pe petroliere. Nu mi-am ratat obiectivele niciodata. Nu am voie si nici nu voi ceda in lupta impotriva coruptiei. Si am sa inving.
Aveti ca adversari un puternic aparat al infractiunii economice, vechi oameni din serviciile secrete, functionari corupti si politicieni. Impotriva acestora n-a reusit sa se impuna nici un politician roman in ultimii 15 ani.
Orice structura poate fi invinsa cu vointa politica. Luati ca exemplu numai deschiderea arhivelor fostei Securitati. Nimeni n-a vrut-o pina de curind, dar am reusit sa ma impun. De la inceputul lui martie, fosta arhiva a politiei secrete comuniste a fost predata CNSAS. Lupta impotriva coruptiei si a vechilor structuri este o problema de vointa politica. Vointa pe care o am si eu, si actualul executiv.
Si fata de oameni ca vicepremierul George Copos, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania? Nu uitati ca inainte de alegeri au fost voci ale societatii civile din Romania care il considerau incompatibil pentru o functie politica, afirmind ca si-a construit averea prin metode dubioase, de tipul evaziunii fiscale.
Si pentru Copos e valabil principiul tolerantei zero impotriva coruptiei. Daca se va dovedi corupt, atunci va ajunge acolo unde este locul acestor oameni - la inchisoare.
Domnule presedinte, in ceea ce priveste politica externa, pomeniti mereu de axa Washington-Londra-Bucuresti. Prioritatile dumneavoastra au creat iritare la Paris si Berlin, iar la Bruxelles concluzia este ca Romania nu poate sa-si faureasca un viitor militar alaturi de Statele Unite si unul economic alaturi de UE.
Nu am venit la Berlin pentru a-mi schimba orientarile in ceea ce priveste politica externa. Avem un parteneriat strategic real cu Statele Unite si Marea Britanie, si acesta este cheia de bolta a politicii romanesti in domeniul securitatii. Nu vom retrage nici trupele romanesti din Irak decit dupa consultarea partenerilor americani. Insa avem efective militare si in Kosovo, alaturi de forte ale tarilor UE. Romania are nevoie de parteneri atit in Europa, cit si peste Atlantic. Exclusivitatile in domeniul politicii externe nu servesc nimanui.
Mizati pe intelegere din partea Germaniei si a altor tari ale UE in aceasta privinta. Ce poate oferi Romania in schimb?
Romania si Germania au legaturi strinse si stabile de multa vreme si mi-as dori ca aceste relatii sa devina si mai intense. Dupa criteriul volumului investitiilor, Germania este al doilea mare investitor in Romania, cu tendinta de consolidare a acestei pozitii. Din ianuarie, de cind am redus nivelul de impozitare, Romania a devenit un obiectiv si mai atractiv pentru investitorii germani.


(646 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu, sinceritate dezarmanta la Berlin | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6712589263916 seconds.