Joi, 12 Aprilie 2007 - 05:32 AM Aleg.RO: Opozitia din Parlament arata Guvernului cine este seful

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Senatul a adoptat ieri un proiect care obliga statul sa constituie un fond de locuinte pentru persoanele care au ramas fara case in urma retrocedarii imobilelor nationalizate catre fostii proprietari si a respins cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii de respingere a unei ordonante privind limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free . In ambele cazuri, Senatul a contrazis punctul de vedere al Guvernului.

Ziua de ieri a marcat si o premiera: votul PD in Parlament impotriva Executivului din care nu mai departe de doua saptamani facea parte.

In privinta primei initiative legislative trecute de Senat - cea referitoare la fondul pentru locuinte pentru cei care trebuie sa plece din casele nationalizate - Guvernul avea un punct de vedere negativ. Chiar daca majoritatea senatorilor s-au pronuntat pentru constituirea acestui fond - la initiativa UDMR, formatiune aflata la guvernare -, este de remarcat ca Guvernul care s-a opus nu a fost sprijinit in optiunea sa.

Explicatia a venit din partea unui senator PD, Marius Marinescu: "Guvernantii nu au cum sa-i inteleaga pe amaratii care locuiesc in aceste conditii (in case nationalizate - n.n.), pentru ca ei locuiesc in conditii de protocol si de lux. (...) Rusine Guvernului!". Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, actualmente senator PSD, a cerut si mai mult: amendarea legii in sensul ca justitia sa nu accepte retrocedarea caselor nationalizate, daca statul nu-i pune chiriasului la dispozitie o locuinta: "Sa nu se accepte orbeste retrocedarea!" . Nu este deloc limpede - proiectul nu da detalii - cate locuinte ar trebui sa construiasca statul pentru cei evacuati si nici costul acestui proiect. Potrivit lui Marinescu, ar fi vorba despre 27.000 de solicitari de case din partea chiriasilor.

In privinta celui de-al doilea proiect care contrazice punctul de vedere al Guvernului, acesta a trecut in varianta senatorilor cu 42 de voturi "pentru", trei abtineri si 10 voturi "impotriva". Practic, Senatul a respins cererea presedintelui Basescu de reexaminare a legii de respingere a ordonantei privind limitarea comercializarii marfurilor in regim duty-free si duty-paid. Seful statului sustinea ca legea de respingere a ordonantei (care inseamna ca duty-free-urile si duty-paid-urile vor functiona in continuare in actualul regim) contravine normelor europene si incurajeaza evaziunea fiscala. Ordonanta Guvernului limita comercializarea marfurilor in regim duty-free si duty-paid, dar Parlamentul a respins-o in urma cu cateva saptamani, cum ieri a respins si cererea sefului statului de revenire la punctul de vedere al Guvernului.

Ambele legi trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, dar nici acolo lucrurile nu stau mai bine pentru Guvernul PNL-UDMR care nu are, practic, decat o reprezentare parlamentara de 22% - ceea ce inseamna ca este la mana opozitiei cand vrea sa-si treaca legile.

De exemplu, ieri presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a evitat sa supuna la vot in plen proiectul de lege care prevedea eliminarea incompatibilitatii intre functia de manager de spital si cea de cadru didactic. Acest proiect de lege fusese adoptat marti pe articole de catre Camera Deputatilor si figura pe ordinea de zi la votul final de ieri, insa Olteanu, care a condus sedinta de plen, a sarit peste acest punct.

Deputatul PLD Sorin Paveliu i-a atras atentia presedintelui de sedinta asupra acestui lucru, iar Olteanu a promis ca va reveni si va supune la vot proiectul. La final insa, el a declarat inchisa sedinta si a plecat fara sa dea nicio explicatie, cu toate ca deputatul Sorin Paveliu i-a spus ca incalca regulamentul.

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a precizat, dupa sedinta, ca cvorumul privind adoptarea unor legi organice cum era cea in discutie, era la limita, iar daca proiectul de lege ar fi fost supus votului, el nu ar fi fost adoptat si atunci Bogdan Olteanu a ales sa sara peste acest punct de pe ordinea de zi. Radulescu a adaugat ca va sesiza Comisia pentru regulament, deoarece este un "caz fara precedent". Olteanu a precizat ulterior ca nesupunerea legii la vot ar fi fost o greseala, explicabila prin faptul ca pe ordinea de zi erau foarte multe proiecte.

In ultima vreme mai multe proiecte ale parlamentarilor cu care Guvernul nu este de acord au trecut in Senat si de comisiile de specialitate din Camera. Unul dintre acestea prevede ca firmele care au cifre de afaceri de peste 100.000 de euro sa cotizeze cu 1% din cifra de afaceri, pentru o perioada de trei ani, pentru majorarea veniturilor pensionarilor, in ciuda opozitiei Guvernului.

Un altul se refera la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit al firmelor.

Guvernul a spus ca o astfel de masura ii va reduce incasarile bugetare cu 1,2% echivalent PIB, anual, dar Senatul nu a tinut cont de aceasta obiectie. La Camera, in prima saptamana a lunii, Comisia de industrii a dat aviz negativ ordonantei de urgenta a Guvernului de preluare de catre Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a participatiilor detinute de Oficiul Participatiunilor Statului (OPSPI) la 41 de companii - intre care Petrom, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Votul in plen va fi decisiv pentru soarta legii.

Ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut ministrilor noului sau Cabinet sa mentina permanent legatura cu membrii comisiilor parlamentare si sa participe obligatoriu la sesiunile de intrebari si interpelari, opinand ca Parlamentul este singura institutie in fata careia Guvernul raspunde si de care depinde functionarea Cabinetului.


(351 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Opozitia din Parlament arata Guvernului cine este seful | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63314580917358 seconds.