Miercuri, 11 Aprilie 2007 - 05:55 AM Aleg.RO: Traian Basescu imparte PNL in doua tabere

Publicat de: Dan Duca

Cotidianul

Seful statului i-a impartit pe liberali in doua tabere: pro si contra suspendarii . Desigur, exista si tabara indecisilor, care asteapta indicatii de la centru.

PNL va decide astazi, in cadrul Delegatiei Permanente, cum vor vota parlamentarii partidului propunerea de suspendare a presedintelui Basescu. Initiata de PSD - partidul care l-a facut pe Tariceanu premier a doua oara - si de PRM, procedura de suspendare a sefului statului nu are sorti de izbinda fara sprijinul liberalilor.

Fenechiu isi mobilizeaza oamenii

In asteptarea unei decizii oficiale a conducerii partidului, liberalii din teritoriu au inceput sa-si dea cu parerea in chestiunea suspendarii presedintelui. Virf de lance impotriva lui Basescu este deja celebrul Relu Fenechiu, presedintele organizatiei Iasi. Cel despre care presa scrie ca a reusit sa-si impuna nu mai putin de trei ministri in noul guvern al lui Tariceanu a iesit la atac. „Daca ar fi sa trecem peste faptul ca noi l-am facut presedinte, cred ca ar trebui sa votam pentru suspendarea lui. Domnul Basescu ne-a facut mult rau din dorinta lui de a-si face partid propriu. El a incalcat grav Constitutia, chiar daca judecatorii de la Curtea Constitutionala au spus ca nu pot aprecia gravitatea faptelor sale“, spune Fenechiu, citat de NewsIn.

Mai mult, intr-o declaratie politica, deputatul liberal pretinde scuze de la seful statului, in numele romanilor, pe motiv ca Basescu a declarat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca oamenii „cu care nu te poti impaca trebuie schimbati, tara trebuie schimbata“. Fenechiu il compara pe Basescu cu un dictator din America Latina. In ciuda tonului sau vehement, deputatul iesean spune ca nu va putea da o mina de ajutor la suspendare, pentru ca va fi plecat din tara la momentul votului.

O alta organizatie liberala din Moldova, care s-a pronuntat pentru suspendarea lui Basescu, e cea din Vaslui, opinie impartasita si la Sibiu, acolo unde filiala locala a PNL nu mai are nici un reprezentant in Parlament.

Filiale antisuspendare

Nu toti liberalii par insa sa fie atit de suparati pe seful statului. De exemplu, la Cluj, acolo unde PNL a decis continuarea relatiilor cu PD, lucrurile se vad altfel. Astfel, presedintele filialei clujene, Marius Nicoara, le-a cerut celor trei parlamentari liberali din judet sa tina cont de recomandarea Curtii Constitutionale. Aceasta a dat aviz negativ, saptamina trecuta, suspendarii lui Basescu.

Aceeasi pozitie au adoptat si liberalii din Hunedoara, Botosani si Buzau. In plus, acestia sustin ca o eventuala tragere in decor a sefului statului ar avea doar efectul de a-l victimiza pe acesta in ochii populatiei. Mai putin hotariti in chestiunea suspendarii par a fi liberalii constanteni. Desi filiala are la virf inamici vechi de-ai lui Basescu, printre care Puiu Hasotti, liderul organizatiei constantene, deputatul Gheorghe Dragomir a declarat ieri ca se asteapta o decizie de la centru.

Greu de suspendat

Nici coalitia anti-Basescu PNL-PC-PRM-PSD din Parlament nu mai pare atit de inchegata. In PSD, Grupul de la Cluj nu pare atit de incintat de ideea suspendarii presedintelui. Ieri, liderul PC, Dan Voiculescu, a confirmat implicit ca in rindurile parlamentarilor conservatori au aparut oponenti ai votului antiprezidential. La rindul sau, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a dat semne ca ar putea sa nu voteze contra presedintelui. In aceste conditii, voturile necesare suspendarii par destul de greu de strins.

Vot aminat

Parlamentul ar putea sa se pronunte asupra suspendarii lui Basescu abia saptamina viitoare. Mai intii, Legislativul trebuie sa primeasca recenta decizie a Curtii Constitutionale in acest caz. Aceasta a dat aviz negativ solicitarii PSD de suspendare din functie a presedintelui.


(403 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Dan Duca


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Traian Basescu imparte PNL in doua tabere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5463080406189 seconds.