Vineri, 06 Aprilie 2007 - 05:38 AM Aleg.RO: Sustinatorii presedintelui fac poteca la Curte

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul

Senatorul independent Ioan Talpes, dar si liderii PD au anuntat ca vor ataca noul guvern la Curtea Constitutionala .

Dupa ce si-a anuntat inca de miercuri intentia, Ioan Talpes (foto) a declarat ieri ca va sesiza nu numai Curtea Constitutionala, ci chiar si pe cea de la Haga in legatura cu neconstitutionalitatea noului guvern, indiferent daca seful statului ii confirma in functie pe noii ministri.

Faptul ca presedintele a semnat deja decretul de numire in functie a noilor ministri nu il deranjeaza pe Talpes. „Ce ma intereseaza pe mine ce face Basescu? Daca pe Domnia sa nu il intereseaza incalcarea legii, daca doreste sa confirme si sa numeasca un guvern nelegitim, nu e treaba mea!“, a spus fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu si actual sustinator al demersurilor lui Traian Basescu. „S-ar putea ca logica mea sa nu fie profesionista, de aceea trebuie sa se pronunte Curtea. Dar am vorbit cu foarte multa lume, inclusiv din strainatate. Nu ma voi opri aici, voi sesiza si forurile internationale, nu ne putem bate joc chiar asa de noi insine. Voi sesiza Curtea de la Haga“, a adaugat Talpes.

Demersul nu este prevazut in Constitutie

Demersul lui Talpes are insa o mare problema: nu este prevazut in Constitutie. Pe linie parlamentara, Curtea Constitutionala poate fi sesizata de minimum 55 de senatori si/sau deputati si numai in ceea ce priveste un proiect de lege adoptat de Parlament. Noul guvern a primit votul Parlamentului in urma adoptarii unei hotariri, or, hotaririle fiind acte de punere in aplicare a legislatiei, nu sint atacabile la Curtea Constitutionala.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ne-a facut urmatoarele precizari in legatura cu intentiile lui Ioan Talpes: „Trecind peste faptul ca o astfel de cale de atac nu este prevazuta de Constitutie, demersul mai este lipsit si de continut, pentru ca s-a facut in conformitate cu alin. 3 al art. 85 din Constitutie care prevede ca «daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru». Daca era ceva in neregula, cu siguranta presedintele Basescu nu semna decretele privind noii ministri“.

Democratii au cazut pe ginduri

Emil Boc stie ca nu poate ataca la Curte o Hotarire a Parlamentului, si are in vedere sa conteste doar legitimitatea Guvernului. Aceasta varianta este inca evaluata in interiorul partidului, in vederea gasirii unei cai cit mai sigure de atac. Surse din conducerea PD declarau ca se evalueaza posibilitatea de a cere Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii demersului de constituire a unui nou Executiv, cu premier care se revendica din partea Aliantei, cu acelasi program de guvernare, dar fara democrati, deci fara Alianta D.A.


(567 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Sustinatorii presedintelui fac poteca la Curte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61635494232178 seconds.