Vineri, 06 Aprilie 2007 - 05:37 AM Aleg.RO: Un primar și un om de afaceri din Iași au fost trimiși în judecată

Publicat de: ---

AMOS News Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Mocanu Nicolae  - primarul comunei Popești și Stoica Ionel - reprezentant al SC „Media Rom Grup” SRL Iași pentru fraudă cu fonduri europene.

Mocanu Nicolae este trimis în judecată pentru fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și abuz în serviciu contra intereselor publice. Soica Ionel reprezentant al SC „Media Rom Grup” SRL Iași, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune.

Săvârșirea acestor infracțiuni a produs un prejudiciu în valoare de 38.700 euro fondurilor Uniunii Europene și 8.382,56 RON Consiliului Local Popești județul Iași.

În fapt, în vederea obținerii unei finanțări din fonduri europene prin programul PHARE, Consiliul Local Popești, reprezentat de inculpatul Mocanu Nicolae, primar al comunei Popești (județul Iași), la inițiativa și cu concursul Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi, a întocmit un proiect în care se urmărea îmbunătățirea situației romilor de pe raza comunei, au constatat anchetatorii.

 Proiectul avea în vedere realizarea unei stații de procesare a rumegușului și a uneia de colectare și procesare a deșeurilor, care să asigure locuri de muncă pentru familiile de romi din zonă. De asemenea, proiectul a prevăzut realizarea unor cursuri pentru formare profesională pentru aproximativ 20 romi care urmau să deservească  utilajele de procesare a rumegușului.

Din probatoriu a rezultat că accesarea și finanțarea proiectului s-a făcut prezentarea de acte cuprinzând date nereale, inexacte sau incomplete. În cursul urmăririi penale s-a constatat că argumentele care stăteau la baza proiectului nu aveau corespondent în realitate, nici în ceea ce privește populația de 1200 romi care ar fi locuit pe raza comunei și nici în ce privește existența efectivă de resurse abundente de hârtie, plastic, sticlă, rumeguș,  și gatere care prelucrau materialul lemnos și produceau cantități importante de rumeguș, pentru asigurarea indicatorilor de eficiență preconizați.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului au fost atribuite prin licitație firmei SC „Media Rom Grup” SRL Iași reprezentată de Stoica Ionel. Probatoriul a arătat că, deși o parte din lucrările angajate nu au fost deloc executate, plățile aferente s-au efectuat, pe baza unor situații de lucrări false. În plus, utilajele achiziționate s-au dovedit a fi de proveniență second hand, și nu noi, cum prevedea contractul încheiat între firma constructoare și Consiliul Local.

Conform documentelor aflate în dosarul cauzei a mai rezultat faptul că beneficiarul proiectului nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin cererea de finanțare, privind școlarizarea a 15-20 persoane. De fapt,  cursurile prevăzute nu s-au desfășurat în realitate, actele depuse în acest sens fiind false sub aspectul mențiunilor pe care le conțin.

În concluzie, din cercetări a rezultat că,  prin situații de lucrări false și din pricina unor neclarități existente în caietul de sarcini, în cadrul proiectului s-au efectuat cheltuieli neeligibile în sumă de 38.700 euro, iar prin săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în convenții cu privire la școlarizarea personalului muncitor, a fost determinată o plată necuvenită din fondurile primăriei Popești, în sumă de 3.382,56 RON. După implementarea proiectului în condițiile de mai sus, inculpatul Mocanu Nicolae, primarul comunei Popești jud. Iași, a donat în mod abuziv, asociației de romi ce urma să beneficieze de proiect, clădirea și terenul pe care erau prevăzute să se desfășoare activitățile din cadrul proiectului, producând Consiliului Local Popești un prejudiciu de 5.000 RON.

În vederea recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestrul asigurător pe bunurile imobile ale învinuitului Stoica Ionel. În ceea ce-l privește pe învinuitul Mocanu Nicolae, nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile asupra cărora să poată fi instituit sechestrul. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Iași.


(352 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Un primar și un om de afaceri din Iași au fost trimiși în judecată | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53924417495728 seconds.