Joi, 05 Aprilie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Cabinetul Tariceanu II depune juramantul in fata lui Basescu

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Noii ministri ai Cabinetului Tariceanu II au fost tinuti ieri toata ziua pe jar in asteptarea convocarii lor la Palatul Cotroceni pentru depunerea juramantului . Sedinta de Guvern a fost amanata din aceasta cauza, dar presedintele Traian Basescu a tacut intreaga zi.

Abia spre seara Administratia Prezidentiala a anuntat ca noii ministri vor depune juramantul astazi la ora 18.00.

Cutuma este ca ministrii depun juramantul si le sunt inmanate decretele de numire in functie in aceeasi zi in care sunt validati de Parlament sau cel tarziu a doua zi de dimineata (cazul primului cabinet Tariceanu). Aseara, noii ministri nu depusesera juramantul in fata presedintelui Traian Basescu, - desi trecusera 24 de ore de la validarea lor de catre Parlament -, dar la inchiderea editiei Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele a semnat decretele de numire in functie, iar ministrii vor depune juramantul astazi.

In tot acest timp, piata politica a fost scurtcircuitata de un zvon: presedintele ar putea sa nu semneze decretele de numire in functie a noilor ministri pana cand Curtea Constitutionala nu se va pronunta asupra unei eventuale sesizari de ilegalitate in privinta noului Cabinet.

De asemenea, Cotroceniul astepta aseara o decizie a Curtii Constitutionale care urma sa lamureasca intr-un anume fel rolul sefului statului in revocarea si numirea ministrilor. Aceeasi decizie a fost asteptata ieri cu interes si de Guvern. Constitutionalistii au luat ieri in discutie sesizarea premierului Calin Popescu-Tariceanu prin care se cerea Curtii sa se pronunte asupra refuzului sefului statului de a semna, vreme de mai multe saptamani, decretul de numire in functie a ministrului de externe Adrian Cioroianu, intre timp validat de Parlament alaturi de ceilalti colegi ai sai. Practic, Tariceanu a cerut Curtii sa constate ca rolul presedintelui este, in cazul numirii si revocarii ministrilor, unul formal. O astfel de interpretare

l-ar putea obliga pe presedinte de acum inainte sa semneze decrete de revocare si numire ori de cate ori acest lucru ii este solicitat de primul-ministru. Aseara Curtea a anuntat amanarea unei decizii.

Mai multe articole din Constitutie vorbesc despre procedura revocarii ministrilor si despre depunerea juramantului de catre acestia, dar nici unul nu il limiteaza in timp pe seful statului si nu-l obliga sa se conformeze procedurii. Astfel, art. 104 din Constitutie spune ca primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului depun individual juramantul, in fata Presedintelui Romaniei, si adauga: Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului.

Nedepunand juramantul, membrii Cabinetului nu-si pot lua functiile in primire. Ceremonia de depunere a juramantului trebuie organizata si anuntata de seful statului. Constitutia mai spune ca, presedintele numeste si revoca ministri, la propunerea primului-ministru. Dar, din nou, aceeasi Constitutie nu-l obliga, pe presedinte sa numeasca sau sa revoce un ministru

intr-un orizont de timp anume. Legea fundamentala mai precizeaza ca, daca schimbarile propuse de primul-ministru in componenta Guvernului modifica componenta politica a acestuia, seful statului revoca si numeste ministrii abia dupa aprobarea Parlamentului. Este cazul a ceea ce s-a intamplat marti, cand Guvernul Tariceanu II a trecut de Parlament, deschizand drum presedintelui sa-i numeasca pe noii membri ai Cabinetului (dupa cei ii va fi revocat pe cei vechi). Dar iarasi legea fundamentala nu prevede un orizont de timp in care seful statului sa respecte aceasta procedura.

Intre timp, se prevede o contestare la Curtea Constitutionala a actualei formule guvernamentale. Motivul: Parlamentul ar fi aprobat o lista cu ministri fara ca pentru acestia sa existe si ministere. Potrivit legii de organizare si functionare a Guvernului, ministerele si rolul lor se stabilesc prin hotarare a Guvernului. Or, spun contestatarii noii formule guvernamentale - in primul rand PD -, pentru cele opt ministere infiintate sau reorganizate nu au existat astfel de acte normative, drept urmare ar fi incalcata Constitutia care spune ca ministerele functioneaza in baza legii. Pana a se decide PD sa conteste la Curtea Constitutionala aceasta speta, senatorul independent Ioan Talpes a anuntat ca o va face el. Fostul senator PSD s-a aratat in ultima vreme foarte apropiat de Traian Basescu. El a declarat ieri ca va cere Curtii sa se autosesizeze in acest caz: "S-a ajuns la una dintre cele mai spectaculoase situatii din istoria politica a Romaniei. Calin Popescu-Tariceanu nu mai poate fi nominalizat premier, pentru ca Alianta D.A. s-a rupt. Parlamentul a votat, in 2004, un program politic al Aliantei, iar ruperea acesteia lasa acum Guvernul fara program politic. Conform Constitutiei, presedintele Traian Basescu ar trebuie sa-l desemneze premier pe presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru ca parlamentarii social-democrati sunt majoritari in Parlament".

Constitutia spune ca presedintele numeste un prim-ministru din randurile partidului care a castigat 50% din voturi in alegeri, iar daca nu exista un astfel de partid, din randul unui formatiuni capabile sa formeze o majoritate parlamentara. Insa odata numit, premierul nu poate fi demis decat printr-o motiune de cenzura. Abia atunci presedintele isi mai poate exercita dreptul de a propune un nou prim-ministru. Daca un partid ar revendica o noua majoritate parlamentara (de pilda PSD) si vrea sa conduca Guvernul acesta trebuie mai intai sa demita prin motiune Guvernul in functie. PSD nu a revendicat pana in prezent aceasta majoritate.

Limitele Constitutiei

Constitutia spune ca presedintele revoca si numeste ministri la propunerea primului-ministru (obligatoriu dupa votul Parlamentului daca propunerile premierului modifica componenta politica a Guvernului). Legea fundamentala mai spune ca noii ministri depun juramantul in fata presedintelui si abia apoi isi preiau functiile. Nici unul dintre cele doua texte nu-l obliga insa pe seful statului sa se conformeze prevederilor constitutionale intr-un anume orizont de timp.


(601 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Cabinetul Tariceanu II depune juramantul in fata lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6753261089325 seconds.