Vineri, 30 Martie 2007 - 06:58 AM Aleg.RO: Cum a facut Elena Udrea curatenie in jurul lui Basescu

Publicat de: Cristian Oprea, Cris

Cotidianul

Adriana Saftoiu nu mai este purtatorul de cuvint al presedintelui Traian Basescu .

Putini sint cei care stiu ca biroul Elenei Udrea de la Cotroceni a fost liber pina acum doua saptamini, desi locatara lui il parasise oficial de mai bine de un an. In ciuda dezmintirilor date atit de Adriana Saftoiu, cit si de Basescu, Elena Udrea pare sa fie cea mai grava problema intervenita in relatia dintre cei doi. Basescu i-ar fi reprosat Adrianei Saftoiu ca o sapa in presa pe protejata lui. In replica, seful statului a fost acuzat ca actioneaza numai pe baza sfaturilor primite de la Elena Udrea, care vizita des Cotroceniul. Iar Adriana Saftoiu nu este singura care pleaca din cauza blondei lui Basescu.

Adriana Saftoiu nu mai este purtatorul de cuvint al presedintelui Basescu. Oficial, demisia ei are la baza motive personale. Neoficial, conflictul prelungit cu Elena Udrea i-a fost fatal.      Adriana Saftoiu s-a dat batuta

Traian Basescu a fost parasit si de ultimul dintre consilierii din echipa cu care si-a inceput mandatul de sef al statului. Adriana Saftoiu a confirmat ieri, in cadrul unei discutii informale cu ziaristii, desfasurata in biroul de la Cotroceni, ca si-a depus demisia inca de luni si ca seful statului a fost de acord cu dorinta ei. Demisia intra in vigoare duminica, 1 aprilie.

„Este o demisie dintr-o functie publica. Eu ramin acelasi om. Voi ramine in continuare un om care va continua sa creada in proiectele presedintelui Traian Basescu, dar este o decizie care tine de viata mea personala“, a spus Adriana Saftoiu.

Neaga tot

Totodata, ea a dezmintit toate afirmatiile vehiculate in presa legate de motivele demisiei sale: „Vreau sa cred ca, dupa atitia ani de colaborare, nu am nevoie de tapi ispasitori pentru un astfel de gest“, a afirmat Saftoiu.

Chiar daca invoca doar motive de ordin personal, ea a scapat la un moment dat un indiciu despre disputatele neintelegeri cu Traian Basescu, admitind ca zece ani de colaborare cu un om politic pot determina „o erodare“.

A infirmat si informatiile ce vizau intrarea ei si a sotului ei, Claudiu Saftoiu - proaspat demisionat de la SIE -, in diplomatie: „Veti constata singuri daca plec la Havana sau la Londra, asa cum am auzit“, adaugind ca nu si-a negociat nici un post. „Plec acasa. Si eu, si Claudiu. Cel care se va bucura va fi Filip, fiul nostru. Cu totii simtim nevoia citeodata sa fim acasa“, a mai spus Adriana Saftoiu, care a precizat ca peste o saptamina isi va lansa cartea „Vocile puterii“ , in care are interviuri cu fosti purtatori de cuvint ai Presedintiei si ai guvernului de dupa 1990.

Razboiul doamnelor

In ciuda dezmintirilor date de Adriana Saftoiu, adevaratul motiv al demisiei sau, dupa unele surse, al demiterii acesteia il constituie conflictul cu fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea. In mai multe rinduri, discutiile despre Elena Udrea dintre Adriana Saftoiu si diversi ziaristi sau lideri ai PD au ajuns la urechile lui Traian Basescu. Surse de la Cotroceni sustin ca presedintele i-ar fi reprosat in fata Adrianei Saftoiu ca o sapa in presa pe Elena Udrea. De partea cealalta, Saftoiu i-a reprosat ca asculta de Elena Udrea, si nu de sfaturile ei.

Udrea vine la Cotroceni ca acasa

Legatura absolut speciala a continuat si dupa ce Udrea si-a dat oficial demisia de la Palatul Cotroceni, pe 21 octombrie 2005. Luni intregi dupa aceea, Udrea a venit zilnic la Palatul Cotroceni. Ea intra cu masina direct pe poarta oficialilor, asa cum o facea cind era demnitar, si urca direct in fostul ei birou. Birou care se pare ca a ramas la dispozitia acesteia multa vreme. Oricum, acesta a fost ocupat abia recent, dupa ultima achizitie de consilieri facuta de Basescu.

A revenit la Cotroceni

La un moment dat, chiar a recunoscut public ca se „mai ducea“ la Cotroceni, motivind ca mai are „de predat“ documente. Abia cind scandalul venirii ei zilnice statea sa izbucneasca nu a mai venit o perioada. Apoi, s-a intors.

Istoria „blondei de la Cotroceni“

Elena Udrea este suta la suta creatia politica a lui Traian Basescu.

Asa a aparut Elena Udrea in spatiul public: alaturi de Basescu. Intr-o celebra fotografie realizata de paparazzi in restaurantul Golden Blitz, la masa cu primarul Capitalei din acea vreme. I s-a spus atunci „blonda de la Golden Blitz“. Dupa ce a ajuns presedinte, Traian Basescu a prezentat-o presei pe cea care avea sa devina ulterior „blonda de la Cotroceni“. Intre cei doi are loc o relatie aparte, pe seama careia s-a comentat mult. Iata ce ne-a declarat ieri Renate Weber, fost consilier prezidential: „Cita vreme era sefa a Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea era o persoana care petrecea foarte mult timp cu presedintele. Mi-e greu sa spun in ce masura doamna Udrea il influenta pe presedinte sau in ce masura acesta o utiliza pentru a trimite anumite mesaje. Cel putin, asta e impresia pe care am avut-o eu dupa ce am plecat de la Cotroceni“.

Gafa norvegiana

A urmat celebra gafa cu presedintele Norvegiei, care era de fapt rege. Pe 21 decembrie 2001, Udrea demisioneaza de la Cotroceni invocind ca nu doreste ca atacurile asupra sa sa se rasfringa asupra presedintelui. Fotografii o surprind pe Elena Udrea la Cotroceni si dupa demisie. Favorita presedintelui spune ca nu si-a terminat de facut lichidarea. Elena Udrea merge si mai departe si-l reprezinta pe seful statului in litigii la tribunal. Apoi se inscrie in PD. Devine, brusc, secretar executiv, spre surprinderea unor democrati cu multe stampile in carnetul de partid. Elena Udrea uimeste scena politica cu existenta unui biletel suspect transmis de premierul Tariceanu la Cotroceni. Traian Basescu iese ulterior si prezinta biletelul. Conflictul dintre Palate se acutizeaza. Elena Udrea este acuzata ca face jocurile presedintelui.

Asa a plecat si Plesu

Demisia lui Andrei Plesu din functia de consilier prezidential are ca motiv oficial „problemele de sanatate“. Motivele neoficiale, pe marginea carora presa a speculat intens, ar fi legate de aceeasi Elena Udrea. Plesu s-a declarat ulterior „stingherit“ de invocarea unor astfel de motive.

Cum s-a racit relatia dintre presedinte si Adriana Saftoiu

* 11 ianuarie 2007. Apogeul racirii relatiilor intre consilierul prezidential Adriana Saftoiu si presedintele Traian Basescu s-a declansat o data cu scandalul biletelului. Saftoiu i-a reprosat atunci in termeni duri lui Basescu faptul ca tine seama doar de parerile Elenei Udrea. 

* 20 februarie 2007. Basescu intervine telefonic intr-o emisiune televizata la TVR incepind o discutie contradictorie cu premierul Tariceanu, invitat in platou, tot fara stirea Adrianei Saftoiu

* 15 martie 2007. In vizita pe care seful statului a facut-o in Luxemburg, Adriana Saftoiu nu a facut parte din delegatie.

* 19 martie 2007. Demisia lui Claudiu Saftoiu din fruntea SIE. Surse din Cotroceni sustin ca seful statului i-a reprosat Adrianei Saftoiu lipsa de dibacie a sotului sau la audierile din comisia parlamentara pentru suspendarea sa din functie.

* 21 martie 2007. Adriana Saftoiu se intilneste cu liderii PD Berceanu, Blaga si Videanu, cind se pare ca i-a informat de intentia sa de a demisiona de la Cotroceni.

* 26 martie 2007. Din nou, Adriana Saftoiu nu l-a insotit pe seful statului in vizita de la Berlin din 26 martie.

Au plecat toti

* 28 octombrie 2005 Vasile Blaga paraseste Cotroceniul pentru MAI.

* 3 mai 2005. Andrei Plesu paraseste functia de consilier invocind probleme de sanatate.

* 24 iunie 2005. Demisioneaza consilierul de stat Stana Anghelescu, dupa ce a fost acuzata ca a intervenit la ANAF pentru sotul sau, producatorul de tigarete Florian Anghelescu.

* 24 octombrie 2005. Demisioneaza Elena Udrea, sefa cancelariei prezidentiale, motivind ca vrea sa protejeze administratia prezidentiala de scandalurile din presa in care a fost implicata.

* 30 decembrie 2006. Demisioneaza consilierul prezidential Renate Weber, invocind la rindul sau motive de sanatate.

* 15 ianuarie 2006. Demsioneaza consilierul Viorel Birloiu, secretarul CSAT.

* 16 ianuarie 2006. Demisioneaza consilierul pe probleme politice, Valeria Dorneanu care invoca “probleme personale”.

* 5 octombrie 2006. Claudiu Saftoiu prefera sefia SIE in locul functiei de consilier.

* 16 octombrie 2006. Renunta si Theodor Stolojan la mandatul de consilier prezidential.

* 3 ianuarie 2007. Octavian Bellu este numit seful ANS, renuntind la mandatul de consilier la Cotroceni.

* 15 martie 2007. Sergiu Medar, consilierul pe probleme de securitate, paraseste postul tot din motive de sanatate.

Basescu a anuntat oficial despartirea de „Pufulet“

Inlocuitorul Adrianei Saftoiu in functia de consilier prezidential nu va fi nici politician al PD, dar nici ziarist.

„Viitorul consilier nu va fi nici din presa, nici din partid. Consilierii trebuie sa fie mai reci decit ar insemna un consilier din partid“, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu, dupa terminarea sedintei CSAT, pentru a infirma zvonurile aparute in presa cu privire la inlocuitorul Adrianei Saftoiu. El sustine ca postul va fi ocupat „atit de repede pe cit se va putea, pentru ca oamenii trebuie sa mai plece dintr-un loc de munca, sa vina in altul, nu sint de la taxiuri. E vorba de oameni care mai muncesc in alta parte“. „N-am nume de dat“, a raspuns el cind i s-a cerut identitatea viitorului consilier. Si motivele pentru care Adriana Saftoiu a demisionat au fost ocolite de Basescu. S-a rezumat la a infirma zvonurile din presa. „Am auzit scenarii cu faxuri interceptate, cu discutii la partid intre Adriana si membrii din conducerea PD. Nu am cunostinta de nimic. Nici de faxuri, nici de intilniri“, a declarat Basescu, adaugind ca fosta sa consiliera ii va ramine in continuare un partener.


(938 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Oprea, Cris


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Cum a facut Elena Udrea curatenie in jurul lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58723402023315 seconds.